Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:38:46

МНС радить, як не зіпсувати Новорічні свята

28.12.2012   10:42Агенцiя

Співробітники Територіального управління МНС України вітають мешканців і гостей області з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим!

Нехай ці свята принесуть у Ваші оселі гарний настрій, радісні відчуття, родинне тепло й благополуччя та здійснять всі Ваші найзаповітніші мрії. З цим пропонуємо звернути увагу на ряд наших порад, аби не зіпсувати святкові дні ані собі, ані оточуючим людям.

При установці ялинок чи сосен, для зручності й безпеки встановлюйте їх на надійну підставку та так, щоб вони не заважала евакуації людей з приміщення на випадок пожежі. Для ілюмінації використовуйте тільки гірлянди заводського виготовлення, заздалегідь перевіривши їх справність. Пам'ятайте, що прикраси та святкові костюми, які зроблені з синтетики, вати, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, дуже небезпечні з пожежної точки зору. Сприяє розвитку пожежі й хвоя, яка швидко висихає. Тож щоб свято було зіпсовано, достатньо лише джерела вогню, яким може стати хлопавка, бенгальський вогник або свічка, не кажучи вже про петарди та феєрверки.

Окремої уваги заслуговують піротехнічні вироби, які є дуже небезпечними. При їх покупці обов’язково переконайтеся в наявності сертифікатів відповідності вимогам безпеки. Якщо останні відсутні, то реалізація та використання такої піротехніки заборонена. Також перевірте термін придатності виробу. Зазвичай він не більше року, бо потім пороховий заряд злежується і при користуванні простроченою, а також вологою піротехнікою, вона може вибухнути набагато раніше, ніж це передбачено заводом виробником.

Продавати піротехнічні вироби мають право тільки суб'єкти господарювання за наявності ряду відповідних  на те документів, в тому числі копії  свідоцтва (довідки) про проходження  спецпідготоки та допуску до роботи з піротехнікою.

При зберіганні побутової  піротехніки, необхідно вжити заходів щодо   унеможливлення безконтрольного доступу до неї неповнолітніх, а також вірогідності випадкової ініціалізації внаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо.

Застосування  піротехнічних виробів повинно  здійснюватися відповідно до  інструкції. Не можна використовувати їх у  зоні, заборонений рішеннями органів  місцевого самоврядування. Небезпечно ударяти по піротехнічним виробам, тягти за гніт, переносити в кишенях, під одягом, користуватися в нетверезому стані, залишати без догляду, кидати під ноги перехожих, із вікон, балконів, дахів будівель та чинити інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно.

Після приведення в дію піротехніки, незалежно від того спрацювала вона чи ні, не підходите до неї 15-20 хвилин, адже Ви не бачите процесу, який відбуває усередині (ґніт може ще повільно горіти і тоді виріб дострілює).

Користуватися піротехнічними виробами можна на відстані не ближче 50-ти метрів від будівель та споруд, а АЗС чи інших вогненебезпечних об’єктів - 100-150 метрів. Пам’ятайте, що феєрверки, ракети можуть залетіти у вікна або на балкони квартир і спричинити пожежу.

Слід пам’ятати, що пожежа може спалахнути як миттєво, що призведе до травмування людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли у приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть відпочивати. Тож будьте уважними та обережними. Не влаштовуйте небезпечні розваги з вогнем та вибухо- і пожежонебезпечними предметами. Виходячи з приміщення або лягаючи відпочивати, вимикайте електропобутові та опалювальні прилади.

Захоплюючись своїми справами, не забувайте про дітей, які залишившись без нагляду, можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем. Пам’ятайте, що зловживання алкоголем значно уповільнює відчуття небезпеки і тому це часто є причиною надзвичайних подій з непередбачуваними наслідками.

Якщо Ви виявили запах диму або побачили горіння, одразу викликайте оперативно-рятувальну службу за номером телефону 101. Одночасно з цим, не створюючи паніку, виведіть на вулицю людей (в першу чергу дітей, інвалідів та осіб похилого віку) та за допомогою первинних засобів пожежегасіння приступіть до гасіння осередку пожежі.

 Володимир Муха, начальник ТУ МНС у Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини