Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:21:33

Екс-гравець Десни розповів як вдалося врятуватися з-під російських обстрілів, чи вціліла медаль переможця Кубку України та чи варто змінити назву стадіону імені Гагаріна

18.05.2022   13:39Агенцiя

Широкомасштабний військовий напад Росії на Україну вже змінив життя всіх українців. Відомий у футбольних колах екс-гравець «Десни», володар Кубку України серед аматорів, а нині – тренер СДЮШОР «Десна» Володимир Мацута через агресію Росії втратив одразу два доми – свою квартиру, та стадіон, на якому грав та працював. Обидва знищила ворожа авіація.

Про те, як вдалося врятуватися з-під російських обстрілів, чи вціліла медаль переможця Кубку України та чи варто змінити назву стадіону імені Гагаріна, футбольний фахівець розповів в інтерв’ю.

Завтра була війна

– Ви пам’ятаєте 23 лютого – останній день перед широкомасштабним вторгненням Росії? Було тоді відчуття: завтра – війна?


– Ні, такого відчуття не було. Але вже 24 лютого нам зателефонував син – він служить у ЗСУ й тоді був у Херсонській області, й сказав: «Війна». Ми не одразу це усвідомили. Дружина телефонувала до роботи, там сказали, що треба виходити й працювати. Але за годину вже сказали, що не треба. А ввечері 24 лютого у нашому селі почалися перші обстріли…

В нас квартира у двоповерховому будинку у Новоселівці (село Чернігівського району, -прим.). До 9 березня ми разом з тими, хто не виїхав, ховалися у підвалі. Коли не було обстрілів, поверталися у квартиру. Але з початку березня, фактично, переїхали жити у підвал постійно, адже обстріли не припинялися.

– Як раз Новоселівка та в’їзд у Чернігів з боку мікрорайону Бобровиця був одним з основних напрямів наступу російських окупантів на місто. Як вдалося вижити? Чи виїжджали з Новоселівки?


– Ще 8 березня ми були у підвалі, привітали жінок. Була підозріла тиша, хоча всі ці дні над нами періодично літали ворожі дрони. А 9-го, десь о першій годині ночі, пішли нові обстріли. Влучило й в наш будинок. Ми вийшли: недалечко догорав приватний будинок, в нашому вже фактично не було даху. Тож вранці 9-го березня ми виїхали у Чернігів.

– Тобто, у подальшому, активну фазу війни перебували у Чернігові?

– Мої батьки теж жили у Новоселівці. В них хата згоріла раніше – ще 5 березня. Я забрав їх спочатку до нас у підвал, потім – у Чернігів. А 17-го березня з батьками та дружиною переїхали у Козелець.

Стадіон імені Андрія Козаченка

– Мабуть, дещо наївне питання. Але Ви – володар Кубку України з футболу серед аматорів у складі чернігівського «Домобудівника». Медаль за перемогу у кубку вдалося врятувати?..

– Ні. Всі медалі згоріли. 12-го березня в наш будинок потрапило знову. Мені телефонував сусід: «Вже все горить, але якщо ти встигаєш…». Але поки я дістався через блок-пости до дому, вже навіть не було однієї зі стін у квартирі. Не кажучи про інше – усе згоріло.

– Де живете зараз? Та чи можливо, на Ваш погляд, Вашу квартиру відновити, чи треба тільки будувати нове житло?

– Наразі ми у Чернігові з дружиною: винаймаємо квартиру. А щодо відновлення… на мій погляд, відновити наш будинок, враховуючи те, що Новоселівку не тільки обстрілювали з артилерії, а були й авіаудари, неможливо. Потрібно будувати новий будинок.

– Зараз ми з Вами на стадіоні імені Гагаріна. Окупанти зруйнували не тільки Ваше житло, а й другий дім – цей стадіон. Що відчули, коли вперше побачили руйнування?

– Жах та й все. Порожнеча у душі. Очі не вірили у те, що бачили…

– Гадаю, чули повідомлення ЗМІ щодо того, що за відновлення стадіону візьметься дортмундська «Борусія». Вірите у це?

– Хочеться вірити. Але все-одне буде важко, адже руйнувань багато, й відбудова буде коштувати серйозних грошей. Якщо відбудує – це буде дивом. Але, звісно, цього б хотілося.

– Юрій Гагарін – перший космонавт, певним чином, є символом Росії. Символічно, що стадіон його імені розбомбили як раз «Військово-космічні сили РФ». Тому зараз йде обговорення щодо можливості перейменування стадіону імені Гагаріна та провулку Смірнова (у мікрорайоні Коти у Чернігові, – прим.) на честь Андрія «Шерифа» Козаченка – це уболівальник «Десни», який загинув у лютому цього року, захищаючи місто від росіян. Підтримаєте таке перейменування?

– Хоч й кажуть, що герої не вмирають, але хлопець віддав своє життя за Україну та Чернігів. Тому, безумовно, підтримаю таке перейменування.

Гра збірної України з «Рієкою» – важлива

– Зараз СДЮШОР «Десна» переїжджає. Куди та чи продовжаться тренування?

– Ми відправили у Хорватію низку вихованців молодших вікових груп. Завдяки УАФ, вони поїхали на два місяці, й зараз знаходяться там. Зі старшими потроху збираємося. Але дехто за кордоном, хтось – на Західній Україні… Дізнаємося хто готовий тренуватися, чиї батьки згодні відпустити дітей на заняття. Поки що маємо тренуватися на полі 27-ої школи. Але не знаю наскільки тимчасове це рішення.

– 18-го травня збірна України має зіграти з хорватською «Рієкою». Якщо вихованці СДЮШОР «Десна» наразі як раз у Хорватії, чи не знаєте: відвідують вони матч?..

– Цим займається наша федерація. Хлопці мені поки що нічого не казали. Хотілося б, звісно, щоб в них була можливість повболівати за нашу збірну.

– «Рієка» наразі займає четверте місце у чемпіонаті Хорватії й точно не є грандом європейського футболу. Наскільки, на Вашу думку, матчі з таким суперником потрібні? Та чого чекаєте від гри «Рієка» – збірна України?..


– Для психологічного стану українських футболістів – відчути підтримку уболівальників важливо. Розуміємо, що бажання в наших футболістів велике, але офіційних матчів в них не було з 2021-го року… Та й для нас, уболівальників, ця гра важлива
психологічно. Тож, гадаю, збірна робить гарну справу.

– Думаю, усі ми впевнені, що Україна переможе у війні з Росією. Але коли це станеться? Як гадаєте?

– Щодо часу – сказати складно. Але перемога обов’язково буде. Я вірю у це. Ми переможемо, й станеться це незабаром.

Закликаємо усіх, хто має таку можливість, допомогти Володимиру Мацуті та його родині з відновленням житла. Номери карток Володимира Михайловича та його дружини:

5167 8032 0327 6154 («Ощадбанк»)
5168 7451 0561 3795 («Приват банк»)

Пресслужба ФК "Десна"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини