Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:49:48

Чи розвиватиметься футбол серед учасників АТО/ООС на Чернігівщині

11.10.2021   09:22Агенцiя

За декілька років для них футбол став частиною життя і певною реабілітацією після повернення з фронту.

Разом з тим, за досить невеликий час ветерани АТО/ООС Чернігівської області створили досить потужну футбольну команду, яка грає й наразі. Проте разом з радістю перемог та відчаєм поразок існує низка проблем, які потребують вирішення з боку саме місцевої влади, на думку самих гравців, аби ветеранський футбол Сіверського краю розвивався та набирав обертів.

Транспорт, спортивний одяг та футбольний інвентар – основні проблеми


Раніше вони збиралися та грали як аматори. Проте згодом тренер ретельно  вивчав особисті навички та натхнення кожного гравця. Внаслідок цього і стало можливим створення футбольної команди.
-  Я раніше проходив службу в поліції, виконував завдання на Сході України. Зараз певний час вже на пенсії. Загалом наша команда складається з діючих військовослужбовців та ветеранів, які проходили або наразі проходять службу в органах Національної поліції. В 2019 році ми об’єдналися з військовослужбовцями Чернігівського гарнізону і вирішили створити власну футбольну команду дивізіону «Північ» Всеукраїнської ліги учасників АТО - «Старт АТО» Чернігів, - розповів тренер та капітан зазначеної футбольної команди, ветеран АТО/ООС Дмитро Тарасенко.
Велика жага до перемоги дозволила чернігівським футболістам в перший рік існування посісти четверте місце у своїй групі і потрапити до фінальної частини чемпіонату, яка проводилася на навчально-тренувальній базі київського «Динамо» у Конча-Заспі. За регламентом лише перші чотири команди з кожного дивізіону, яких наразі 6, можуть потрапити туди. В подальшому, після жеребкування, вже визначається і переможець цього турніру на стадіоні імені Валерія Лобановського в Києві.
Великою проблемою, яка існує і зараз для футболістів є транспорт, який потрібен для проведення виїзних матчів у Сумській, Київській та Житомирській областях.
- Дуже сильно в цьому нам допомагає керівництво оперативного командування «Північ», яке періодично надає свій транспорт для проведення змагань в інших містах та військового медика для домашніх ігор. Водночас вільний транспорт у військових не завжди є і ми намагаємося навіть домовитися з місцевими перевізниками аби це не було досить затратно для нас. Деякі хлопці на матчі використовують власний автотранспорт. Поряд з цим це все ж таки вимагає певних коштів з власної кишені, - зазначив Дмитро Тарасенко.
Тягар фінансових затрат на транспорт вплинув на те, що воїни не змогли минулого року виїхати на декілька виїзних футбольних матчів і як наслідок -  гідно не закінчили турнір.
Для багатьох гравців команди футбол вже став сенсом життя і вони готові йти на все аби їхня команда існувала та розвивалася. Фінансові труднощі  давалися в знаки для деяких футболістів та й інколи у них навіть було бажання піти з футболу, проте постійно щось зупиняло, адже футбольна команда, яка ледь існувала показувало досить пристойні результати своєї діяльності.
- На початку року я мав розмову з Президентом Федерації футболу Всеукраїнської ліги учасників АТО Русланом Руденком, який всіляко переконував аби команда залишилися та обіцяв допомогу зі свого боку і ми допоки залишаємося грати в чемпіонаті, - зауважив Дмитро Тарасенко.
Поряд з транспортною проблемою певних затрат вимагає і забезпечення однаковою спортивною формою, спортивними костюмами та спеціальним інвентарем, зокрема це футбольні м’ячі і сітки. Цього вистачає на декілька років, проте без нього не можливо грати.

Кошти на відрядження, власне футбольне поле та премії

Самим футболістам, хотілося б отримувати хоча б мінімальні добові кошти на харчування для виїзних матчів.
- В деяких футбольних командах нашої ліги поряд з усіляким забезпеченням місцева влада передбачає кошти на премії для футболістів за переможні матчі. Це футбольні команди «Побратим» з Броварів, «Ураган» з міста Суми та інші. Там футболісти майже не знають, що може існувати проблема з фінансуванням. Тож багато все ж таки, на мою думку, залежить від місцевої влади, - повідомив вищезгаданий тренер з Чернігова.
Водночас потребує і вирішення питання власного футбольного поля, яке повинно існувати для команди. Наразі майже всі футбольні команди грають на полях зі штучним покриттям. Тож для чернігівської команди - це теж проблема.
- Напевно, що лише наша команда грає в лізі учасників АТО на місцевому стадіоні «Локомотив», де покриття знаходиться в дуже поганому стані. Тут є і позитивний момент, що це для нас абсолютно  безкоштовно і велика вдячність за це директору СДЮШОР «Десна» Володимиру Чуланову. У нас є 2 футбольних поля в місті зі штучним покриттям, але їх нам можуть надавати лише на комерційній основі. Звичайно коштів у нас на це немає, - каже тренер.
 За підрахунками ветеранів вартість оренди штучного футбольного поля для однієї гри коштує майже 3 тисяч гривень, а для 9 домашніх матчів близько 30 тисяч гривень. Загалом, аби повноцінно функціонувати футбольній команді, потрібно близько 300 тисяч гривень на рік.
Вирішенням існуючих проблем воїни бачать тісну співпрацю з місцевою владою і фінансування з обласного чи міського бюджету з наданням обов’язкової звітності витрачених коштів, адже спонсорська допомога тут не є дієвою.
Позитивна практика з вирішення цього питання вже існує для  футбольних команд «Побратим» з Броварів, «Ураган» з міста Суми та «Ірпінь».

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
Фото Дмитра Тарасенка

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини