Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:06:50

Богатирі під Прилуками, або Десять дівчат Пеканова

28.08.2012   08:25Агенцiя

Фестиваль у Манжосівці порадував глядачів сузір’ям сильних знаменитостей

Фестиваль у Манжосівці

Фестиваль у Манжосівці

Мальовниче урочище Глинище в приміському селі Манжосівка другий рік поспіль в останній місяць літа стає ареною масового видовища. Торік тут відбувся міжнародний фестиваль слов’янських бойових мистецтв “Перунів полк”, а цієї неділі йому на зміну прийшов фестиваль народних традицій та бойових мистецтв “Спасівський серпанок”. Обидва дійства максимально наближені до звичаїв українського люду.

В організаторах – ті ж обличчя: Прилуцька райдержадміністрація та козацький курінь імені Івана Сірка. Фінансову підтримку надали Індустріальна Молочна компанія та депутат Чернігівської облради Анатолій Мирошниченко.

Що ж нового було на цьогорічному фестивалі та чи став він успішнішим за попередника, роздивлявся наш кореспондент.


ПРО ПОГОДУ ТА РЕЛЬЄФ

День неділі обіцяв бути мінливим: синоптики передавали дощ, територію неба ділили сонце та хмари. Вітряного ранку на в’їзді в урочище, по дорозі до фестивальних майданчиків, гостей зустрічали усміхнені дівчата в народному вбранні, даруючи кожному по примірнику газети. На першій шпальті обласного видання – фото з підписом “Справжній талант живе у Прилуках”. Героя репортажу, улюбленця нашого міста Артема Аніщенка можна було побачити не тільки на світлині – неподалік головної сцени він вирішував останні організаційні моменти перед відкриттям фестивалю. Незважаючи на зайнятість, викроїв пару хвилин і для спілкування з пресою, проанонсувавши приїзд зіркових Вірастюка, Матвійчука тощо та пожартувавши з приводу погоди: мовляв, рідновіри, які облюбували місцевий пагорб, розженуть хмари… Ось вони, ознаки дійсно талановитої людини: щирість, простота, доброзичливість.

Початок дійства дещо затримався, та це дало змогу глядачам без поспіху ознайомитись із фестивальним простором. Найкращий оглядовий майданчик – вищезгадуваний пагорб: звідси як на долоні видно все урочище. Врахувавши особливості рельєфу, цьогоріч організатори розвернули й наблизили до схилу головну сцену. Неподалік облаштували справжнісінький боксерський ринг, а також кінний загін, у якому тренувалися наїзники. Трохи нижче вже вирувала торгівля виробами декоративно-ужиткового мистецтва, готувалися до роботи експозиції сільських рад Прилуччини на “Спасівському подвір’ї” з українською піччю та іншими елементами народного побуту, розгорнули роботу дитячі атракціони. Забігаючи наперед, відзначимо, що особливою прихильністю, причому не тільки серед дітлахів, користувалися живі скульптури: мати фото поряд із покритими фарбою монументальними чоловіками хотілося багатьом. Із протилежних пагорбів здійснявся в небо повітряний змій, що висів над Глинищем майже цілий день. Та найбільше увагу публіки привертав майданчик поблизу сцени, на якому очікували своєї черги снаряди для богатирських змагань.

У РЕЖИМІ “НОН-СТОП”

Спробувати свої сили у протистоянні з надважкими предметами пізніше запропонують усім бажаючим, але й до того гостям “Спасівського серпанку” презентували цікаву та насичену програму. Від моменту відкриття шоу тривало в режимі “нон-стоп”, вражаючи потужною видовищністю. Честь дати старт фестивальним заходам випала голові Прилуцької РДА Олегу Нестеренку, який, привітавши глядачів зі святом Преображення Господнього та відкриттям фестивалю, передав естафету гостям – найсильнішій людині планети 2004 і 2007 років Василю Вірастюку та телеведучому-богатирю, найсильнішому землянину у вазі до 105 кілограмів Сергію Конюшку. Стронгмени запросили всіх на парний чемпіонат України серед аматорів, якому судилося вперше відбутися саме під Прилуками, і поїхали узгоджувати заключні оргподробиці. Тож глядачі, які на минулорічному фестивалі Вірастюка так і не дочекалися, тепер були спокійні та впевнені: справжні богатирські забави матимуть місце.

А тим часом почали виступати учасники регіонального фольклорно-туристичного фестивалю “Відродження” – співочі й танцювальні колективи з різних областей. Приємною несподіванкою стала поява на сцені відомого кобзаря-лірника, народного артиста України Василя Нечепи, не менш колоритно відпрацював програму ансамбль “Божичі”, у складі якого – одна з учасниць телешоу “Голос країни”. Достойну конкуренцію визнаним майстрам фольклорного жанру склали й місцеві виконавці.

Зокрема, дебютував перед широким загалом ложкар із Прилук Станіслав Юлюкович, викликавши справжній фурор ритмічно-енергійним вистукуванням звичайнісінькими алюмінієвими ложками. Часточку сусідньослов’янської культури подарували глядачам гості з Польщі – ансамбль пісні й танцю “Остроленка”. Ну а родзинкою концерту можна назвати старі та добре знайомі хіти, як-от “Друзі мої” від народного артиста України Анатолія Матвійчука.

Тільки-но стихли акорди останнього виступу, як розпочалося півгодинне шоу кінно-акробатичного театру “Кош”, що завітав на фестиваль із Київщини. Публіка в захваті спостерігала за трюками під час верхової їзди у виконанні артистів обох статей. Керівник театру Андрій Півень розповів, що продемонстровані елементи впроваджувались нашими предками-козаками для завдання ударів у бою, а їхні коні живуть значно довше, ніж ті, яких використовують у спорті. Даючи коневі пряму для ходу, артисти самі підлаштовуються під його рух – по суті, мінімум дресури.


СИЛА БОГАТИРСЬКА

Початок турніру з кулачних боїв “Прилуцький герць”, що стартував одразу ж після кінно-театрального виступу, зібрав широку аудиторію любителів боксу та єдиноборств. Схил пагорбу, ніби трибуна спортивної арени, весь покрився людьми. Ведучі заводили публіку нагадуванням про успішний виступ вітчизняних боксерів у олімпійському Лондоні.

Солідності турніру, окрім рингу, додав склад суддів, кожен із яких має певну категорію. До суддівського корпусу увійшов і уродженець Прилук Ігор Приходько ¬– чемпіон світу з кікбоксингу. Його земляки на рівних протистояли гостям із Києва, Чернігова, Сум та інших міст. Найбільш яскравим виявився поєдинок за участю кікбоксера з Ладана Олександра Антоненка, який переміг опонента достроково та без шансів, двічі відправивши його в нокдаун. Переможцем серед боксерів у своїй вазі став молодий талановитий прилучанин Януш Єсипчук. А представник куреня імені Івана Сірка Сергій Даценко, попри поразку за очками, станцював у ринзі гопака.

Поки тривало нагородження бійців-переможців, більшість глядачів, незважаючи на заклик організаторів до чистоти, залишили після себе на пагорбі безкоштовні газети, які слугували їм у якості підстилок, і перемістилися ближче до арени богатирських ігор. Тут уже хазяйнували Вірастюк із Конюшком, яким допомагали інші відомі стронгмени, що одноразово захищали честь України на міжнародних турнірах: Олександр Пеканов і Віктор Юрченко. Такого сузір’я сильних людей прилуцька земля ще не бачила!

Головними ж дійовими особами на майданчику були шість команд-двійок: дві з Чернігівщини, збірна Київської області та Львова, ще одна львівська команда, представники Донеччини та столична команда.

Богатирям слід було пройти випробування кількома вправами: естафетою (перенесення мішка та гирі), кантуванням гігантської шини, становою тягою, підняттям колоди та “прогулянкою фермера” з двома 115-кілограмовими чемоданами. На жаль, збірна Прилук у складі Івана Трояна та Ярослава Ярославського в підсумку опинилась на останньому місці. На одну позицію їх випередили ще один силач із Прилуччини Олександр Федорченко в дуеті з ніжинцем Євгеном Феофановим. А тріумфаторами чемпіонату стала змішана команда Київщини та Львова – Павло Краснов і Олексій Копишинський. Львівські брати-близнюки, 16-річні Олег і Орест Пилип’яки, яких глядачі підтримували чи не найгарячіше, витримали конкуренцію старших суперників і фінішували на другому місці.

Окрім суто змагальної сторони, богатирські розваги містили й розважальний аспект. Були конкурси для глядачів та показові майстер-класи від знаменитих стронгменів. Особливо порадував чернігівський стронгмен Олександр Пеканов, котрий у становій тязі зміг підняти разом зі снарядом десятьох (!) дівчат-красунь.

Частина глядачів після богатирського турніру залишилася додивлятися підсумковий концерт, інша поспішила до автобусів, щоб раніше повернутися додому. Фестиваль “Спасівський серпанок” удався на славу. Організатори зуміли врахувати всі недоречності минулорічного шоу й побудували програму свята так, щоб задоволеним залишився кожен глядач. Цікаво, а що і як буде наступного року?


Олександр Бойко

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2268

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини