Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:47:11

Президент Десни: наш бюджет був найбільшим у Першій лізі, а в УПЛ зросте в 10 разів

18.06.2018   10:33Агенцiя

Володимир Левін в інтерв’ю Sport Arena розповів про перший сезон президентства, підвищення у класі Десни та вихід Чернігова в УПЛ.

Депутат Київради Левін очолив ФК Десна (Чернігів) восени 2017 року. Його прихід відбувся у непростий, але дуже цікавий період розвитку клубу – з одного боку, «сіверяни» досягали найвищих в історії результатів, з іншого – нелегко пережили розчарування минулого літа, коли срібних медалей і спортивного принципу не вистачило для підвищення у класі.

Нині Левін та його клуб тріумфують – після бронзових медалей та переконливої перемоги у стикових матчах з Зіркою чернігівська Десна вперше в історії здобула право виступати у найвищому дивізіоні. Ба, більше – після яскравих успіхів попередників (а інші новачки з Першої ліги – донецький Олімпік, Олександрія, Маріуполь – досягали й виходу в єврокубки) на цей клуб дивляться з великим інтересом і прогнозують йому яскравий старт в УПЛ.

Як прожила Десна свій найкращий сезон в історії й до чого прагнутиме надалі? Запитуємо Володимира Левіна, який разом із командою пережив цей тріумф, а тепер визначає нові цілі та завдання для «сіверян».

   
«Після минулорічного досвіду заздалегідь провели роботу…»


– Десна успішно пройшла процедуру атестації та стала членом УПЛ. Що було важче – виграти третє місце та плей-офф чи пройти цю атестацію? До чого було більше питань, до чого — менше? Що здивувало в процесі?

— Відповідь можна розділити на дві частини. Перше. Третє місце та плей-офф. Після минулорічного успіху та срібних нагород чемпіонату, а потім недопуску до участі в УПЛ, нам було важко, в першу чергу психологічно налаштуватися на сезон. По суті, і підготовка, і комплектація команди пройшла не так, як планувалася, тому не найкращі осінні результати можна зрозуміти. Але, на щастя, ми не опустили руки – ні керівництво, ні тренери, ні гравці. Ми провели точкове підсилення і стали найкращою командою весни, ну а результати говорять самі за себе.

Що стосується атестації, то тут теж не все так просто. Враховуючи досвід минулого сезону, ми заздалегідь провели роботу з виправлення зауважень, і, як результат – команда отримала атестат на участь в змагання УПЛ. Тим не менше, ми не збираємося розслаблятися і будемо продовжувати роботу в цьому напрямі.

– Кожен клуб, який підвищується у класі, стикається з вибором – дати шанс проявити себе тим, хто завойовував путівку, чи довіритися перевіреним бійцям із числа титулованих новачків. Що із цього про Десну? Наскільки великими будуть зміни у складі та штабі?

— Наша команда заслужила прийняти участь в УПЛ, тому кардинальних змін не буде. Більше того, відкрию вам невеликий секрет, ми навіть спробуємо повернути деяких гравців, які завоювали срібні нагороди в минулому сезоні. Але без новачків теж не обійдеться, ми вже підписали Євгена Паста та Андрія Гітченка, а до старту сезону ви почуєте ще кілька цікавих імен. Тренерський штаб, звісно, залишається працювати – Олександр Рябоконь з помічниками вивів цю команду в УПЛ, тому буде її розвивати і далі.
Десна під час матчу проти Зірки в стиках за право грати в УПЛ, desna.football

– Зізнайтеся, по ходу минулого сезону вам бувало страшно за його підсумок? Коли хвилювалися і чи витримували нерви, щоб не вдаватися до суттєвих кадрових рішень?

— Приховувати не буду, певна тривога була – і втрата очок в матчі з Арсеналом, і прикра поразка в Черкасах могли посіяти паніку. Але добре, що ми чітко трималися вибраного курсу, не втручалися в тренувальний та ігровий процес, а намагалися лише допомагати. Результат ви бачите – Десна буде грати в УПЛ.

    
«Завдання Десни – перша п’ятірка в дебютному сезоні УПЛ»


Володимир Левін (праворуч) із одним із очільників УПЛ Маркіяном Ключківським, desna.football

– Про це літо й наступний сезон. Яким був бюджет ФК Десна в минулому чемпіонаті і на скільки відсотків він зміниться в УПЛ?

— У минулому сезоні бюджет Десни був найвищим серед всіх клубів Першої ліги, а з виходом до УПЛ він стане ще більшим. Якщо говорити про цифри, то бюджет збільшиться приблизно в 10 разів.

– Наскільки великими були преміальні й чи залежали вони суто від факту виходу в УПЛ?

— Преміальні в нас були затверджені на старті сезону, і хлопці їх стабільно отримували. За матчі плей-офф, звісно, була оголошена окрема премія і вона, повірте, дуже солідна.

– Що у вас із пролонгацією контрактів? Окрім Арвеладзе, будуть втрати?

— Леван Арвеладзе вже гравець Зорі, і ми йому бажаємо успіху в новому клубі. Приємно, що наш гравець спробує свої сили в єврокубках. Закінчилися контракти у Мостового, Філіппова та Литовки, але всі три будуть продовжувати угоди з клубом. І ми, як керівництво Десни, ними задоволені, і вони, як гравці, задоволені клубом, тому перешкод немає. Що стосується інших втрат, то, можливо, декілька гравців будуть в оренду до нових клубів, але в будь-якому випадку, це прерогатива головного тренера.

– Чого очікуєте від команди в УПЛ?

— Ми – команда максималістів, тому, відповідно, і завдання будуть високими. У дебютному сезоні перед командою буде стояти завдання потрапити до першої п’ятірки чемпіонату України.

– Ви мали нагоду порівняти Десну з клубами УПЛ в кубку та контрольних матчах.

 — Той же матч з Зіркою показав, що навіть зараз ми є сильнішими за деякі клуби УПЛ. З тим же Динамо, лідером нашого футболу, вважаю була рівна гра на Кубок України. Але, як ви правильно зауважили, нам є куди зростати і впевнений, що так і буде.

   
«Будемо приймати і Шахтар, і інших суперників по УПЛ саме в Чернігові»


– Матчі УПЛ пройдуть в Чернігові? Чи є шанс, що міський стадіон вдасться підтягнути за основними пунктами зауважень від атестаторів?

— Наш стадіон вже отримав атестат на проведення матчів УПЛ, тому 25 липня чернігівські вболівальники побачать Шахтар в Чернігові. Певні зауваження від атестаторів звісно є, але вони вже майже всі виправлені, і до старту ми будемо готові.

У першу чергу ми граємо для вболівальників, котрі чекають нас на стадіоні імені Гагаріна. І ми успішно здійснимо цей старт, саме на рідному стадіоні. Оболонь-Арена заявлена як наш резервний стадіон, але ніяких інших варіантів ми навіть і не розглядаємо – будемо приймати суперників в Чернігові.
Стадіон в Чернігові під час матчу проти Зірки, desna.football

– В УПЛ у вашого клубу є якісь принципові суперники? З ким із першолігівців розставалися з добрими чи не добрими відчуттями?

— Як і в будь-якого клубу, у нас є суперники, з якими особливі стосунки. Звісно, хотіли зустрітися з Вересом, але, як бачимо, такої команди в УПЛ вже немає, хоча слів і обіцянок з їхнього боку було багато. Знаю, що в наших вболівальників особливі відносини з Олександрією – тож має бути протистояння.

– Верес та Маріуполь в дебютному сезоні в першій шістці. Як гадаєте, нинішня трійка новачків не загубиться на тлі ліги?

— Впевнений, що не загубиться. Але відповідати я можу лише за свій клуб – ми спроможні в дебютному сезоні потрапити до першої п’ятірки, і нав’язати боротьбу за єврокубкову зону.


«Десну очолив через любов до Чернігова, виявлену до клубу несправедливість та харизму «сіверян»

– Давайте повернемося трішки назад. За яких обставин вам надійшла пропозиція очолити футбольний клуб?

— Спорт із самого дитинства зіграв важливу роль у формуванні мене як особистості. Завдяки ньому я придбав ті якості, які допомогли мені досягти успіху в бізнесі і політиці. Тепер мій професійний досвід допоможе віддати борг спорту, продовживши ланцюжок добрих справ.

Чернігівську Десну я вибрав не випадково. Я вже досить давно придивлявся до кількох клубів, але тут збіглося кілька чинників: моя любов до Чернігова, виявлена до Десни несправедливість і харизма, яка є у цього клубу. Мене з Черніговом багато що пов’язує протягом довгих років. Уже більше 10 років мої компанії представлені в Чернігівській області. Власне тому мене і зацікавив футбольний клуб Десна, адже Чернігів для мене по суті став рідним містом. Після тривалих переговорів з попередніми власниками клубу, які для мене закінчилися з успіхом, у мене і вийшло очолити футбольний клуб Десна.

– Найскладніше управлінське рішення, яке ви прийняли в Десні?

— Був момент, коли ми втрачали очки і здавалося, що втрачаємо можливість виходу до УПЛ. Повірте, в цей момент були різні думки, навіть в пресі з’явилися чутки про нового головного тренера. Але тепер я розумію, що ми прийняли правильне рішення, довірилися нашому тренерському штабу і в результаті досягнули успіху.

– Дональд Трамп любить фразу: «Вас звільнено!». А ви?

— Якщо ти хочеш побудувати корабель, не треба збирати людей, планувати, ділити роботу, діставати інструменти і т.д. Треба захопити людей мрією до безкінечного моря тоді вони самі побудують цей корабель.

– З ким дивитеся футбол із vip-ложі? Не нудно було під час першолігових матчів?

— Коли спостерігаєш за грою улюбленої команди, то ніколи не буває нудно – хвилюєшся, підказуєш, думаєш, радієш і т.д. Тому не так важливо, в якій компанії дивитися гру. Але я так розумію, вас цікавить, хто ходить на матчі Десни у vip-ложу. Можу відповісти, що різні люди – і місцеві депутати, і народні депутати, і міський голова Владислав Атрошенко, і губернатор Валерій Куліч, президент ПФЛ Сергій Макаров, і президент ФФУ Андрій Павелко, і легендарний футболіст Христо Стоїчков – одним словом, нудьгувати не доводиться.
Володимир Левін, desna.football

– Дивлячись зі сторони на Десну, вам подобається те, що бачите? А що б змінили?

— Мені, як президенту клубу, подобається напрям, в якому розвивається Десна. Звісно, є речі, які треба змінювати та вдосконалювати, але їх на публіку ми не будемо виносити, все вирішуємо в робочому процесі.


«Було б прекрасно, якби Ярмоленко грав за рідну команду»

– Ви вникаєте в кожне питання футбольне і працюєте в ручному режимі чи, навпаки, довірилися обраному менеджменту й не заважаєте їм?

— Я делегую повноваження в рамках виконуваних завдань, і на даний момент вважаю, що не помилився. Професіоналізм в роботі – головна вимога до колективу. Як на полі, так і за його межами всі мають бути командою, і грати кожен на своїй позиції. Моє завдання – чітко спланувати все на старті, розподілити обов’язки, затвердити бюджет і, найголовніше, призначити правильних людей. Тому я повністю довіряю своєму колективу і не втручаюся в їх повсякденну роботу.

– Для вас це дебютний сезон у футболі. Що найбільше здивувало — як із знаком «+», так із знаком «-«?

— Дуже приємно здивувала підтримка вболівальників – в Чернігові дійсно люблять футбол. В день гри в місті лише і розмов, що про футбол, і це ми були в Першій лізі, а ви уявіть, що буде в УПЛ? Футбольний клуб – це піраміда, яка складається не з 11 гравців на полі, а і з тисячі, десятків тисяч контактів з гравцями, співробітниками, вболівальниками, мешканцями міста і області.

Футбол є найбільш масовим видом спорту, і його учасниками по суті стають ледь не всі – будівництво спортивної та туристичної інфраструктури, нові робочі місця, люди пов’язані з підготовкою та обслуговуванням різних процесів. Футбол дає поштовх для розвитку і іншим видам спорту – атлети, які тренуються разом з нами на стадіоні, яскравий тому приклад. Тому вважаю, що всі мають об’єднатися, інвестори, спонсори, представники влади, вболівальники. Тепер Чернігів у багатьох асоціюється саме з Десною, і це після майже 60 років, коли футбол в регіоні був навіть не на другому плані.

Що стосується негативу, то дивує відсутність інтересу до футболу з боку спонсорів та представників влади, мені здається, загальними зусиллями можна зробити велику справу. Ми готові до співпраці, і в нас є цікаві пропозиції для спонсорів та представників влади.

– Назвіть гравця, якого ви — не лише як президент, а як і вболівальник – хотіли б бачити в Десні?

— Якщо з позиції вболівальника і трішки пофантазувати, то на першому місці однозначно Андрій Ярмоленко. Він є вихованцем чернігівського футболу, і було б прекрасно, якби він грав у рідній команді.
Президент Десни хоче, щоб у один день Ярмоленко міг зіграти за рідну команду, Getty Images

– Як ви працюєте в маркетингу, роботі з фанами, піарі клубу?

— Нам є чим здивувати УПЛ, але ж ви розумієте, що цікавинки завчасно ми розкривати не будемо. Що стосується піару та роботи з вболівальники, то тут ми рухаємося згідно чіткої стратегії – у нас є план, який втілюють молоді ентузіасти – концерти, фестивалі, співпраці з різними закладами міста, популяризація клубу в регіоні і т.д. На жаль, на даному етапі ми зможемо розміщувати на трибунах стадіону лише 5000 глядачів, але я вам гарантую, що на кожному матчі вони будуть заповнені вщент, лише на абонементи вже подано майже 1000 заявок.


https://sportarena.com/football/upl/prezident-desni-nash-byudzhet-buv-najbilshim-u-pershij/

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини