Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:01:29

Десна чи Верес? Думки ЗМІ та вболівальників на рішення ФФУ

06.06.2017   08:01Агенцiя

Вже кілька днів йдуть гарячі дискусії з приводу цього рішення, тому ми вирішили зібрати думки журналістів, спортивних діячів та простих вболівальників в один матеріал. (Всі матеріали публікуються мовою оригіналу, зі збереженням орфографії та пунктуації).

«Я голосував за Верес, тому що ця команда представляє правобережну Україну. Тут залишився тільки один клуб вищої ліги. Тим більше, я був гравцем цієї команди і народився на Західній Україні. Це єдині причини, чому мій голос був за Верес», – так прокоментував своє рішення генеральний директор ФК Карпати Юрій Дячук-Ставицкий з приводу «колізії Десна-Верес». Як аргументували свій вибір представники інших клубу, не відомо, але факт в тому, що вирішили віддати право виступу в УПЛ в наступному сезоні рівненському Вересу, а не чернігівській Десні.

ВЕРЕС ОБЫГРАЛ ДЕСНУ В ФИНАЛЕ КУБКА КАБИНЕТНОГО ФУТБОЛА

«Больная фантазия на тему больного футбола. Увы, наш футбол дошел до той ручки, когда важные, даже чисто футбольные решения принимаются в кабинетах. Это не хорошо и не плохо, так есть из-за плачевной финансовой ситуации многих клубов. Но: где та грань, между которой регламент и нормы аттестации действуют, а затем не действуют? Или правила будут для всех равны? Или правила пора поменять, чтобы им соответствовали все, даже не очень богатые клубы? Почему Десна успешно проходила аттестацию для Первой лиги, а потом не прошла в УПЛ? Или пора уже сделать требования общие для всех профессиональных клубов и не шугать каждый раз участников Первой лиги, что у них ничего нет? Иначе мы так и будем вечно играть УПЛ в 12 команд. Если не меньше», – головний редактор сайту Футбол 24 Олександр Гапоненко.

«Кто финансирует Верес? Все эти сказочки про “народный клуб” хороши для лохов, которые верят в то, что в Украине можно платить десятки тысяч гривен (долларов) зарплат игрокам с членских годовых взносов болельщиков. В действительности, Верес существует на деньги львовского криминального авторитета по прозвищу Копыто, чьим смотрящим над клубом является генеральный директор ТОВ Верес Игорь Дедышин. На сайте Вереса вы не найдете этих данных (ни о ТОВ Верес, ни о Дедишине), там все о “народном клубе”. Но когда главный тренер команды Владимир Мазяр ушел в “отпуск по семейным обстоятельствам” он писал заявление на имя …генерального директора ТОВ Верес Дедишина, а не на имя президента ГС Верес Хахлева.

Справедливо ли решение о невыдаче Десне аттестата? Вероятно, что да. Но есть нюансы. Если говорить о соответствии некоторых других клубов параметрам УПЛ, то тут необходимо отметить ряд моментов: а) Карпаты подают в гражданский суд на ФФУ (это грозит ФФУ исключением из ФИФА) и имеют действующую задолженность перед сотрудниками клуба (бывшими или нынешними- разницы нет). Стаття 50 раздела V “Финансовые критерии”. Будут ли Карпаты играть в УПЛ в следующем сезоне? Будут. б) Каменская Сталь – команда-бомж. Живут и тренируются в Киеве, играют в Днепре. И никаких предпосылок к изменению ситуации. Кроме того, в команде существует задолженность по зарплате за 3-4 месяца. То есть, два пункта невыполнения. Будет ли Сталь играть в УПЛ в следующем сезоне? Будет. в) У Вереса полное несоответствие инфраструктуры требованиям УПЛ. У команды элементарно нет стадиона, кроме находящегося в аварийном состоянии Авангарда. Ровенский клуб получил аттестат на основании бумажек с обещаниями. То есть, ФФУ разрешает клубам не соответствовать параметрам УПЛ и играть на обещаниях. Разрешает, но не всем», – спортивний журналіст Кирило Крижанівський.

«Черниговская «Десна» должна играть в Премьер-лиге, потому что команда завоевала право выступать в элите в честной борьбе. Другого варианта быть не может! В Украине должен существовать спортивный принцип. Надо просто позволить «Десне» поправить инфраструктуру. Почему «Вересу» разрешают играть в Луцке, а «Десне» запрещают выступать в другом месте. Это несправедливо. Также я не воспринимаю аргумент, что якобы бюджет «Вереса» в десять раз больше «Десны». Это дело может дойти до УЕФА, а этому органу не понравится, что в Украине выгоняют бедных, а дают зеленый свет тем, кто богаче. Я не понимаю действий ФФУ», – так коментує ситуацію відомий футболіст, а нині експерт ТК Футбол Віктор Грачьов.

«Бандурко откровенно обманывает. ФФУ не имеет права проверять финансы. Она может только прочитать результаты аудита, с которым у «Десны» все ок. Нет нигде прямой нормы, каким должен быть оборот клуба, или какая минимальная ЗП должна быть у футболиста или тренера. Реально случилось так, как всегда. ФФУ своей непоследовательностью в очередной раз убила желание финансировать футбольные проекты. По «Говерле» (вместо «Кривбаса»), Мариуполю и «Десне» – три разных решения, по вопросам одного характера. Говорит об отсутствии стратегии как таковой. Самым логичным было бы пустить и «Верес» и «Десну» и увеличить Лигу до 14 клубов. В выигрыше остались бы все. Но на это не хватило… додумайте сами», – екс-керівник ужгородської Говерли Олександр Шуфрич.

«То, что происходит с Десной – это бред и позор нашей Федерации. Поймите меня правильно, сегодня команда завоевала право участвовать в Премьер-лиге. И вдруг решением каких-то людей, которые просто ничего не делают, решают включить вместо этой команды Верес. По какому праву мы тогда работаем? Командам не надо бороться? Мы показываем, что в нашем футболе не спортивная конкуренция, а чиновники заседают в своих кабинетах. Протесты болельщиков Десны абсолютно правильные. Да, есть моменты, что клуб не предоставил необходимый для существования в Премьер-лиге бюджет. Но дайте им возможность, дайте 10-15 дней. То, что происходит в нашем футболе – просто беззаконие», – президент ФК Динамо Ігор Суркіс.

«Разве вспомнил Задиран, когда рассказывал о преимуществах Вереса, что два раза в этом сезоне игры Вереса попали под подозрение, как матчи с фиксированным результатом? Разве вспомнил Задиран, что в этом сезоне на матче Вереса были избиты судьи? Разве вспомнил Задиран, что тренер клуба половину сезона был не оформлен в клубе? Кроме этого, Задиран не смог ответить на простой вопрос, получил ли Аттестат Гелиос? Если не получил, то почему? Почему Задиран не говорит, что по его мнению и согласию получали Аттестаты клубы, которые имели виртуальные гарантии и реальные долги, а потом исчезли с карты страны, такие как Металлист, Говерла, Металлург Запорожье, Таврия… Что важнее для уверенности в том, что клуб будет играть, живые деньги или виртуальные обещания на бумаге? Для Задирана обещания на бумаге. Вы думаете, что он ничего этого не знает, вы думаете, он все это забыл? Мне жаль, что президента ФФУ так тупо подставляют», – екс-президент ПФЛ Святослав Сирота.

ДЕЛО ДОРОЖЕ ЛЮБОЙ МОЛИТВЫ, ДЕЛО ДОРОЖЕ ЛЮБОЙ БУМАГИ – ПОМНИТЕ, ПОЖАЛУЙСТА, ОБ ЭТОМ. ВО ИМЯ ФУТБОЛА? ИМЕНЕМ ЕГО!

Артем Франков

«Вопрос: в чем заключаются эти гарантии? Кто и чем ответит, если эти гарантии не стоят бумаги, на которой изложены? Кто окажется виноватым, если ни через год, ни через два Верес не обзаведется собственным стадионом в Ровно, будь тот стадион чем-то новым или же реконструированным Авангардом? Или это, как обычно, уже никого не будет интересовать?! У нас тут каменско-киевско-днепропетровская Сталь давным-давно бродит вне своего города, и о реконструкции стадиона в бывшем Днепродзержинске никто не заикается… Это к вопросу о «гарантиях». Мэр обещает что-то инвестировать? Это, конечно, хорошо. Вот только мне лично категорически не нравится, когда хоть муниципальные, хоть госбюджетные деньги тратятся на профессиональный футбол – у нас слишком много других проблем! И, кстати, Десна каким-то образом обходится без таких заимствований и вспомоществований. Реконструируя принадлежащий министерству молодежи и спорта стадион… Почему-то эти средства ни у кого вопросов не вызывают – только давай да побольше!».

Андрій Фесун

«Ужасно, что команда, доказавшая на футбольном поле свое право играть в элите, параллельно еще и вкладывающая деньги в инфраструктуру, остается за бортом УПЛ, а клуб, который, по сути, ничего не имеет, повышается в классе. Вот только предъявить что-то «Вересу» нельзя. Можно закидывать коррупцию, для чего необходимы доказательства, которых как бы нет. В документах четко сказано, что для получения аттестата инфраструктура должна быть своя или арендованная. Так что здесь нарушений никаких нет. А финансы и структура клуба из Ровно как раз были показаны более прозрачно. За счет этого и удалось «обскакать» «Десну», которая, никак не хотела приводить клубные дела в порядок. Увы, но семь сотрудников за год, включая футболистов – это несерьезно. Другой вопрос – почему при двух проблемных претендентах не обратили внимания на тот же «Гелиос», к которому вообще нет вопросов…».

Володимир Миленко

«Не встигли в Чернігові відсвяткувати друге місце в першій лізі і вихід в УПЛ, як місце Перемоги заступила чорна-чорнюща, як брови із відомої пісні про Стєньку Разіна, Зрада. За поки що неофіційною інформацією “Десни” в УПЛ не буде, а буде “Верес”. Бо, бачте, рівняни надали гарантії ремонту свого допотопного “Авангарду” – від самого мера та іншої місцевої влади. А “Десна” начебто таких гарантій не надала.
Але штука в тому, що “Десна” свій стадіон імені Юрія Гагаріна вже рік як ремонтує – саме тому і провела цей сезон в Києві на “Оболонь-Арені”. А “Верес” як грав, так і грає на своєму “Авангарді”. Вся ця історія підштовхує до однієї простої, як колумбове яйце, гіпотези – ліцензування, яке проводить Федерація, існує не для того, щоб сприяти розвитку вітчизняного футболу, а для банальних маніпуляцій на користь потрібних людей. Не знаю, наскільки ця гіпотеза є реальною. Спробуйте зробити власні висновки, подивимось, якими будуть вони».

Сергій Карась

«Незважаючи на те, що “Десна” не грала у Чернігові, вона не втрачала зв’язок з містом. За клуб тут реально вболівають, або, по менш цікавляться ним навіть ті, кому, в принципі, на спорт наплювати
Додамо до цього непогану роботу прес-служби, автобусні тури на матчі команди для уболівальників, проведений ребрендинг і новий дизайн форми і виходить зовсім непогана команда рівня вищого українського дивізіону. І після того, як “Десна” гарантувала друге місце у Першій лізі, а разом з ним, як здавалося, путівку до Прем’єр-Ліги, місто застигло в очікуванні того, коли ж у Чернігові відбудеться те, чого тут ще не було ніколи – перший матч вищого українського дивізіону, в якому зіграє чернігівська команда».

Іван Вербицький

«Народна команда Верес виступає у футболках з рекламою морозива “Лімо” на грудях. Власником Львівського холодокомбінату, який виробляє згадувані смаколики, є Богдан Копитко, відоміший у Місті Лева за кримінальним прізвиськом “Копито”. Попередній замах на пана Копитка трапився не так вже й давно, наприкінці серпня минулого року. На щастя, Богдан Йосипович вцілів. Інакше б на прихильників народної команди очікувала страшна правда. Могло б виявитися, що профінансувати професійний першоліговий колектив з допомогою вболівальницьких внесків неможливо. Але Бог пана Копитка вберіг і хтось наївний досі вірить, що має на долю клубу вплив, а тренер Володимир Мазяр писав прохання про відпустку на ім’я генерального директора ТОВ Верес Ігора Дедишина, а не на президента ГО Верес Віктора Хахльова випадково. Панів атестаторів це теж не дивує. Балачок про “народну команду” достатньо, щоб тих самих претензій стосовно фінансової звітності не було».

Сергій Болотніков

«Во-первых, в регламенте не сказано, сколько именно должен составлять бюджет клуба УПЛ, зарплата и т.д. Есть лишь требование, что финансовая отчетность клуба должна пройти аудит. Прошла ли «Десна» аудит – вопрос, который решает, кто в этом споре был прав де-юре. Ответа пока не прозвучало. Во-вторых, УЕФА хоть и требует, чтобы аудит был качественным (независимым согласно кодексу Международной федерации бухгалтеров и входить в одну из организаций этой федерации), но если такого аудитора в стране нет, клуб может пройти проверку согласно местным законам.

Очевидно, большинство украинских клубов пользуются этой лазейкой, потому что никогда бы не прошли по-настоящему качественный аудит. Зарплата в конвертах, долги, отсутствие собственной инфраструктуры и нормальных доходов, бардак в штате – все это обычные вещи для наших команд. Получается, ФФУ не руководствуется конкретными нормами, а просто на свое усмотрение оценивает – у кого дела идут нормально, у кого терпимо, а где ситуация якобы совсем плохая. Такой подход порождает идеальные условия для манипуляций, политических решений и коррупции».

ХТО СПРАВЖНІЙ ВЛАСНИК КОЛИШНЬОГО «НАРОДНОГО КЛУБУ»?

Картина не буде повноцінною, без висловлювань людей, яким небайдужий рівненський Верес. Один з головних “ідеологів боротьби” проти Десни Микола Несенюк навіть написав кілька матеріалів, присвячених чернігівському клубу (цікаво, що одна з публікацій вийшла в день, коли Динамо грало в фіналі Кубку України і, за дивном збігом обставин, саме в цей день з’явилося ще кілька замовних матеріалів про Десну). Та ще зовсім недавно рівненський журналіст писав зовсім інше: «Я не знаю у футболі випадків, коли б успішний тренер, який вклав у команду рік власного життя і був за кілька кроків до сенсаційного досягнення, раптом добровільно вирішив би піти у відпустку. Так не буває. Що сталося насправді, нам невідомо. Очевидно одне — у «Вересі» відбуваються незрозумілі події. Ще донедавна «народний клуб», яким усі ми, рівняни, законно пишалися, став малозрозумілою структурою, в якій заправляють люди із львівським корінням, які воліють зайвий раз не «світитися» перед публікою. Хто насправді фінансує «Верес»? Чиї це гроші? Хто справжній власник колишнього «народного клубу»? Що він платить футболістам та тренерам? Які завдання перед ними ставить? Ми готові запросити до розмови у редакції хоч пана Дедишина, хоч пана Боровикова, які на пару керують клубом, хоч пана Вірта, який став тренером замість Мазяра. Люди, які щиро повірили у відроджений «Верес», віддали йому свої щирі симпатії і трохи грошей, мають право знати правду. Лише не треба показувати нам ту заяву Мазяра. Знаємо, як такі заяви пишуться. Олексія Хахльова, який формально досі очолює «Верес», ми поки не запрошуємо. Бо кажуть, що він у клубі вже давно нічого не вирішує». (http://rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=049466)

Цікаво, що рівненські журналісти досить часто пишуть про критичні ситуації у Вересі. Для прикладу, один з нещодавніх матеріалів від Богдана Слонця: «Рівненським клубом став управляти львівський бізнесмен Богдан Копитько через свого уповноваженого Ігоря Дедишина. Першим з клубу пішов генеральний директор Євген Донцов. Згодом, львів’яни виставили за двері й інших членів команди Хахльова. А з нього самого зробили президента без повноважень. Тепер він, як весільний генерал, зобов’язаний ходити на різні прийоми, вітатися з людьми та розповідати про високі матерії. Іншими словами, «Верес» просто подарували за безцінь. Ні про яку народність уже мова не йде, бо всі рішення приймаються у Львові. У Рівному вже не залишилося людей, з яких можна щось спитати. Клуб став цілком залежний від одного спонсора, який ним і керує. Це відвертий бізнес-проект. Зараз усе робиться для того, аби розкрутити бренд «Вереса». Ніхто не може дати гарантій, що «Верес» з Рівного не переїде грати у інше місто. Як це вимушено зробили через ситуацію на Сході України донецькі «Шахтар», «Олімпік» та луганська «Зоря». А це може статися одразу, як рівненська команда проб’ється у Прем’єр-лігу».

Одним з головних аргументів на користь Вереса, як заявили представники Федерації, була підтримка місцевої влади. Звісно, офіційних документів ніхто не показав, але простий запит у всесвітню мережу видає відразу кілька заяв рівненських чиновників. Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА: «Ми ніколи нічого не жаліли для футболу та спідвею. Але всередині футболу зараз присутня комерційна основа. Не думаю, що «Верес» можуть із Рівного кудись перевезти. Адже найбільшу підтримку клуб має саме у нашому обласному центрі. До прикладу, в Львові є «Карпати». Потрібно подивитися, яка у «Вересі» фінансова ситуація. Скажу чесно, я особисто ніколи це питання не вивчав». Володимир Хомко, мер Рівного, про ініціативу президента Вереса: «Очевидно, що Хахльов будувати нічого не буде. Він може прийти попросити грошей. Проте ми повинні узгодити наші дії, тому зараз не хочу критикувати його і коментувати».

В даному контексті не зайвим буде навести і слова екс-керівника прес-служби Вереса Олексія Кривошеєва про відносини Андрія Павелко та Олексія Хахльова: «Павелко приїхав до Рівного, відвідав богослужіння у Свято-Покровському соборі. Взяв участь у засіданні виконкому Рівненської обласної федерації футболу і поїхав знову до столиці. Виходить, візит був заради виконкому? Гадаю, що це пов’язано з Олексієм Хахльовим, з яким у Павелка склались хороші стосунки. Власне, без допомоги президента ФФУ рівненський «Верес» не взяли б у 2015 році до професійного футболу. Кажуть, що лише особисте втручання Андрія Павелка допомогло заплющити очі на деякі невідповідності «Вереса» критеріям професійного футболу. Тепер же рівненська команда стоїть на порозі вже Прем’єр-ліги».

Тим не менше, чиновники вже прийняли рішення і прийняли в УПЛ ще один клуб без місця прописки. Домашні матчі Верес будеь грати в Луцьку, цікаво, що цього приводу думають лучани? Тарас Третяк, лідер ультрас-руху Волині: У Луцьку не місце ЧУЖИМ командам !!! На Авангарді буде тільки Волинь, ніякого Вереса чи інших команд ! Ми не дозволимо зрадницькому керівництву і тренеру-втікачу вирішувати ці питання без дозволу Лучан і Волинян !!! У Луцьку є одна команда – Волинь! У вас є час схаменутися, бо потім може бути занадто пізно, і цю проблему Ми вирішимо самостійно, але швидко і принципово !!!!


P.S. Коментарі, думки та висловлювання чернігівських вболівальників наводити не будемо, так як риторика та емоції там однозначні. Чим закінчиться ця ситуація, мабуть ніхто не знає, але можна з впевненістю заявити, що футбольний клуб Десна стане лише сильнішим – «все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими». Разом до перемог, Чернігів буде в УПЛ!

http://desna.football/desna-chi-veres-dumki-zmi-ta-vbolivalnikiv-na-rishennya-ffu/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини