Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:41:51

Чуланов: "Створимо всі умови, щоб діти розвивалися і у майбутньому потрапили у першу команду "Десни"

06.01.2017   12:07Агенцiя

Володимир Чуланов — вихованець чернігівського футболу. Понад десять років виступав за «Десну», зіграв більше 200 матчів. Своєю відданістю клубу заслужив любов вболівальників та став їх улюбленцем. Екс-захисник «сіверян» розповів про свій футбольний шлях, дитячо-юнацький футбол на Чернігівщині та оцінив виступ «Десни» в осінній частині сезону.

– Як потрапили у футбол? Хто прищепив любов до цього виду спорту?

– У мене футбольна родина. Мій батько теж був футолістом. Він родом з Луганська і грав там за місцеву «Зорю». У 1976 році Юхим Школьніков запросив його у чернігівську «Десну» і він тут залишився. Так вийшло, що я пішов по стопах батька і захопився цим видом спорту.

Футболом почав займатися ще з дитячого садочка. Моїм першим тренером в ДЮСШ «Десна» був Геннадій Гуртовенко. Оскільки навчання в школі та заняття в ДЮСШ припадали на різні зміни, то займався також в інших тренерів.

Після закінчення ДЮСШ, мабуть, мріяли потрапити до головної команди області?

– Звичайно. Гарним трампліном у великий футбол стала менська «Інтерагросистема», яка тоді виступала у чемпіонаті Чернігівської області. Після закінчення ДЮСШ мене і ще кількох футболістів 1985 року забрали туди грати. Я себе добре зарекомендував і мені запропонували спробувати свої сили у «Поліссі» з Добрянки. Це була одна із найсильніших команд обласного чемпіонату. Коли грав за «Полісся», то привернув увагу чернігівської «Десни». Юхим Школьніков та Олександр Томах приїжджали на матчі і спостерігали за мною. У 2005 році президент «Десни» Іван Чаус запросив мене у першу команду.

– Пам’ятаєте свій дебют за «Десну»?

– Так, пам’ятаю (посміхається). Це відбулося 6 серпня 2005 року. Ми тоді грали з бережанським «Соколом». Була злива і мене випустили на заміну. Дебют вийшов на славу, а «Десна» перемогла суперника з рахунком — 7:0.

– У 2005-2006 році «Десна» була абсолютним лідером другої ліги. Тоді за чернігівську команду виступало багато досвідчених футболістів: Євген Ардальянов, Іван Богатир, Олег Ратій, Дмитро Колодін, Валентин Круковець, Ігор Бобович, Олександр Кожем’яченко?

– Значну роль у моїй кар’єрі зіграло те, що мені вдалося пограти разом у захисті з такими гравцями як Олег Ратій, Єген Ардальянов, Іван Богатир. Їх досвід допоміг мені у подальшому. Боявся, навіть, зробити помилку, щоб не підвести їх. Це футболісти з великої літери. Наша команда була тоді дуже сильна і всі її поважали.

– З ким найбільше товаришували в «Десні»?

– Коли прийшов в «Десну», то найбільше товаришував з Олександром Яловцом, а пізніше з Сергієм Стареньким. Ми і зараз підтримуємо дружні відносини.

– Найуспішнішим для «Десни» став сезон 2007/08, команда посіла 4-е місце у першій лізі. Потім «сіверяни» через серйозні фінансові труднощі були виключені з ПФЛ і припинили своє існування. Як ви особисто сприйняли цю інформацію? Чи вплинуло це на подальшу кар’єру?

– Прикро те, що після вдалого сезону (2007/08) президенти змінювалися, а команду так зберегти і не вдалося. У 2009 році залишив «Десну» і перейшов у «Севастополь».

Як виник варіант із «Севастополем»?

– Подзвонив агент і запропонував спробувати свої сили у цьому клубі. У зимове міжсезоння пройшов збори разом з командою і підписав контракт. За підсумками сезону посіли перше місце і вийшли у Прем’єр-Лігу.

– За «Севастополь» пограли лише рік. Чому не вдалося там закріпитися?


– В одній із ігор отримав травму плеча, три місяці провів у гіпсі. Я багато пропустив і мені сказали, що віддадуть в оренду та більше не потребують моїх послуг, довелося піти.

– Наступним клубом у вашій кар’єрі був «Геліос»?

– Так, але пограв там не довго. Тоді головним тренером «Геліоса» був Роман Покора. Ми зіграли кілька невдалих матчів і керівництво прийняло рішення відправити Покору у відставку. Прийшов новий тренер і прибрав з команди мене і ще п’ятьох гравців, яких запросив Роман Покора.

– Як кажуть: «Двічі в одну ріку увійти не можна». Однак у 2011 році ви повернулися в «Десну». Що відчували, коли отримали можливість знову грати за свою рідну команду?

– Ці відчуття важко передати словами. Найприємніше те, що коли виходиш на футбольне поле, то вболівальники завжди підтримують, поважають і завжди радіють твоєму поверненню. За це їм низький уклін та найтепліші слова вдячності.

– На початку 2016 року ви завершили професійну кар’єру і почали працювати у структурі «Десни». Який напрямок роботи очолюєте?

– Спочатку мені запропонували стати футбольним скаутом. У мої обов’язки входив пошук молодих талановитих футболістів. Проте поспілкувавшись із керівництвом клубу дійшли висновків, що буде краще, якщо я очолю ДЮСШ «Десна». Президент зацікавлений, щоб у складі команди виступало більше місцевих вихованців.

– Що вже за цей час вдалося зробити і що плануєте?

– Намагаємося залучити більше дітей у футбол, проводимо дитячі турніри. Запрошуємо команди не тільки з України, а й з Білорусі.

– Які завдання ставляться перед ДЮСШ, які в них проблеми?

– Наша головна мета — створити всі умови, щоб діти розвивалися і в майбутньому потрапили у першу команду. Єдина проблема — інфраструктура.

– Де зараз тренуються юні футболісти ДЮСШ «Десна» і як взагалі справа з інфраструктурою?

– У нашому розпорядженні лише одне штучне поле. Його доводиться ділити навпіл, щоб там могли тренуватися дві групи. Ще є зал, але він тісний і не може вмістити багато дітей. Нам вдалося домовитися з керівництвом ЗОШ №27 про те, щоб деякі тренування будуть проходити в їх спортивному залі.

Сподіваємось, що ситуація з інфраструктурою покращиться. Місто обіцяє реконструювати стадіон «Локомотив», де ми зможемо проводити повноцінні тренування. Керівництво стадіону ім. Гагаріна запевнило, що ігри дитячого Чемпіонту України і турніри можна буде проводити на запасному полі.

– Чи є талановиті футболісти в Чернігові? Чи плануєте шукати по всій області?

– Звичайно є. Нещодавно до лав національної збірної U-16 (2001 р.н.) Олег Кузнецов викликав нашого вихованця Євгена Білича, ми дуже пишаємось цим. Крім того, багато молодих вихованців чернігівського футболу грають за команди Прем’єр-ліги та в інших лігах: Дмитро Задерецький («Волинь»), Денис Безбородько («Зоря»), Ігор Бобович («Нива В»).

В Чернігівській області дуже багато талановитих дітей. Щоб запросити їх в ДЮСШ «Десна» треба зробити чимало роботи. По-перше, треба домовитися з їхніми батьками, а по-друге, влаштувати їх в інтернат, де вони зможуть навчатися в школі та проживати. Президент, запевнив, що готовий зайнятися цим питанням.

– Крім вас, хто ще входить до тренерського штабу ДЮСШ?

– Коли очолив ДЮСШ, то разом зі мною прийшли Олександр Бабор, Олександр Селіванов, Артем Падун — це люди, які свого часу виступали за «Десну». Всього в ДЮСШ працює 13 тренерів.

– В яких найближчих турнірах молодь планує брати участь?

– З 3-5 січня 2017 р. відбудеться традиційний турнір ім. Андрія Ярмоленка в Чернігові. ДЮСШ «Десна» на цих змаганнях будуть представляти футболісти 2006 р.н. Також ми налогодили співпрацю із Львовом. У січні наші діти поїдуть туди на турнір. В кінці учбового року теж плануємо кудись поїхати на змагання, або запросимо когось до нас.

– Оцініть виступ «Десни» в осінній частині сезону першої ліги?

– Команда дуже порадувала своїм виступом. Тут зібрався хороший колектив, який повністю відповідає тому рівню і місцю у турнірній таблиці, де вони зараз перебувають.

– Хто із гравців «Десни» в осінній частині сезону сподобався, хто навпаки розчарував?

– Непоганий футбол демонструє Волков, Фаворов, Максименко, Мельник — лідер команди, який надійно грає в обороні і вміє налаштувати команду. Найкращий футболіст першої ліги, на мою думку, Єгор Картушов — це світле майбутнє. Якщо у весняній частині він продемонструє свої найкращі якості, то безперечно зацікавить клуби Прем’єр-Ліги.

Щоб хтось розчарував такого сказати не можу. Можливо, трошки стриманішим потрібно бути Костянтину Махновському. У кубковому поєдинку з «Геліосом» поліз у бійку, заробив червону картку, підвів свою команду. Футбол — командний вид спорту і від помилки однієї людини може постраждати колектив.

– Складіть символічну збірну з тих гравців, з якими довелося пограти в «Десні» з 2005-2016 рік?

– Андрій Федоренко – Олег Ратій, Вадим Мельник, Євген Ардальянов, Іван Богатир — Сергій Старенький, Євген Чепурненко, Павло Щедраков, Єгор Картушов – Валентин Круковець, Олександр Кожем’яченко.


http://desna.football/chulanov-stvorimo-vsi-umovi-shhob-diti-rozvivalisya-i-u-majbutnomu-potrapili-u-pershu-komandu-desni/

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини