Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:30:42

Пройшов турнір з самбо пам'яті загиблих бійців спецбатальйону "Чернігів"

20.04.2016   09:50Агенцiя

Організатори відкритого турніру та абсолютного чемпіонату Чернігівщини з боротьби самбо серед чоловіків вручили родинам загиблих воїнів матеріальну допомогу.

Ідею вшанувати пам’ять бійців спеціального батальйону (нині — роти) поліції «Чернігів» шляхом проведення таких змагань висунули ветерани органів внутрішніх справ з організації «Громадський актив України».

Спецбатальйон поніс незворотні втрати 16 листопада 2014 року в бою за Станицю Луганську. У цьому населеному пункті в районі залізничного переїзду група бойовиків чисельністю до 200 осіб вчинила спробу прориву на підконтрольну Українській владі територію.

На допомогу військовикам направилися бійці спецбатальйону, але потрапили в засідку та були обстріляні з гранатомета і автоматичної зброї.

В тому бою загинули троє бійців — 35-річний Андрій Іщенко, 30-річний Олександр Найдьон та 27-річний Вiктор Запека. Ще п’ятеро їхніх побратимів отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Голова організації «Громадський актив України», полковник міліції у відставці Петро Пекур пояснив: «Я сам в молодості брав участь у бойових операціях в Афганістані. Мені добре знайоме відчуття втрати товаришів, і цілком зрозумілі почуття батьків, чия дитина йде на війну, а тим паче — коли не повертається звідти живою. Тому я минулого року запропонував раді нашої громадської організації започаткувати проведення такого турніру, під час якого вшанувати пам’ять загиблих захисників України і матеріально підтримати їхніх рідних. Тоді ж я обіцяв, що змагання стануть традиційними і відбуватимуться щорічно, доки я живий і здатний діяти. Як бачимо, намагаюся тримати слово і зараз».

Спосіб вшанування пам’яті бійців — саме проведенням турніру з боротьби самбо — також був обраний не випадково. Один із загиблих героїв, Віктор Запека, чимало років свого життя присвятив боротьбі самбо і досяг кваліфікації кандидата у майстри спорту, посідав призові місця на змаганнях обласного і всеукраїнського рівнів.

Відкритий турнір з боротьби самбо пам’яті загиблих бійців спецбатальйону міліції «Чернігів» відбувся в обласному центрі у неділю 17 квітня. Урочистий парад учасників змагань розпочався хвилиною мовчання за загиблими. Організатор турніру Петро Пекур представив спортсменам та глядачам присутніх матерів полеглих бійців — Валентину Найдьон та Олену Запеку. Також він із сумом повідомив, що мати Андрія Іщенка не змогла бути присутньою на турнірі: якраз напередодні помер її чоловік, батько Героя, не витримавши тягар втрати сина.

Голова організації «Громадський актив України» вручив кожній родині матеріальну допомогу від імені очолюваної ним спільноти.

Звертаючись у відповідь до організаторів та учасників змагань, мати загиблого міліціонера Олександра Найдьона Валентина Олексіївна висловила щиру подяку за зусилля, спрямовані на якомога довше і міцніше збереження пам’яті про її сина та його загиблих побратимів.

Також до організаторів турніру та спортсменів звернулася Олена Миколаївна Запека, мати Віктора Запеки. Вона пригадала, як її син-спортсмен регулярно брав участь у різноманітних змаганнях на честь воїнів-афганців, ліквідаторів аварії на ЧАЕС або в пам’ять про видатних спортсменів. Чи міг він уявити, що його товариші та вчорашні суперники по татамі колись проводитимуть турнір в пам’ять про самого Віктора і його бойових побратимів? Мати бійця подякувала всім присутнім та побажала, щоб горе їх оминало, а спортивні успіхи — множилися.

Від імені керівництва підрозділу спеціального призначення «Чернігів» спортсменів привітав полковник поліції Сергій Любенко. Він побажав кожному учасникові змагань здобути той результат, на який він заслуговує, і висловив традиційне побажання: «Нехай переможе найсильніший».

Першими на татамі однак вийшли явно не найсильніші борці, яких, проте, глядачі зустріли гучними оплесками. Показову програму виконали наймолодші учасники турніру — вихованці минулорічного переможця в абсолютній ваговій категорії Олексія Ніженка, який сьогодні вдало поєднує власний спортивний розвиток із тренерською роботою, виховуючи гідну зміну сьогоднішнім чемпіонам та майстрам спорту.

Впродовж подальших чотирьох годин на татамі відбувалися безкомпромісні двобої у різних вікових категоріях. За підсумками змагань переможці та призери у кожній з категорій були урочисто нагороджені дипломами турніру та медалями відповідного ґатунку.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини