Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:17:01

Міліція реагує на всі повідомлення, пов'язані з порушенням виборчого процесу

20.10.2015   12:10Агенцiя

У зв'язку з наближенням місцевих виборів міліція нагадує всім учасникам виборчого процесу, що в разі вчинення громадянами протиправних дій працівники міліції діятимуть у визначених законом межах і реагуватимуть відповідно до вимог чинного законодавства.

В Управлінні МВС області та на місцях цілодобово працюють оперативні штаби, які моніторять передвиборчу ситуацію.

Станом на 19 жовтня до органів внутрішніх справ надійшло 35 повідомлень про події, пов’язані з проведенням передвиборчої кампанії, з них:
- 5 фактів пошкодження бігбордів, агітаційних наметів;
- 12 фактів розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних;
- 3 факти проведення незаконної агітації;
- 2 хуліганства;
- 13 інших фактів.

За повідомленнями про події, пов’язані з виборчим процесом, працівниками органів внутрішніх справ до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 8 інформацій, за якими розпочаті кримінальні провадження, а саме - погроза вбивством, перешкоджання здійсненню виборчого права, порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, порушення законодавства про референдум, умисне знищення або пошкодження майна, хуліганство, підроблення документів.

Першочергова увага правоохоронців спрямована на виявлення та фіксацію фактів порушення виборчого законодавства. Кілька таких фактів протягом останніх днів виявлені у ряді населених пунктів Чернігівщини. Так, 17 жовтня в Чернігові по вулиці Лісковицькій працівники міліції затримали чотирьох молодиків, які розповсюджували газету з інформацію дискредитаційного характеру про одного з кандидатів на посаду міського голови. Правоохоронцями було вилучено 5 пакетів з газетами в кількості 1800 екземплярів. Відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права) - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк).

18 жовтня до чергової частини Чернігівського міськвідділу надійшла інформація від жителів будинку по вулиці Стаханівців. Вони скаржилися на невідомих жінок, які від імені одного з кандидатів на посаду мера збирали заяви громадян на матеріальну допомогу в розмірі 800 гривень, при цьому уточнювали, за кого вони будуть голосувати. На місце події виїхали працівники відділу та задокументували даний факт, вилучивши у жінок заповнені бланки.

Аналогічна ситуація сталася в обласному центрі і на вулиці Комсомольській. Цього разу збиранням заяв займався 42-річний чернігівець. На момент огляду місця події у нього було вилучено сім заповнених заяв та один незаповнений бланк заяви. Відомості за даними фактами внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 160 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди), що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

В Ніжині 17 жовтня до чергової частини Ніжинського міськвідділу надійшла заява від голови Антикорупційного бюро Ніжина, що на перехресті вулиць Шевченка та Об’їжджої представники однієї з партій проводять агітацію, пропонуючи громадянам грошові кошти в сумі 150 гривень за голосування на користь певної партії. Проводиться перевірка.

Того ж дня в Прилуках невідомі особи, представившись представниками політичної партії, переписали паспортні дані та номери ідентифікаційних кодів батьків заявниці, яка потім звернулася до праволохоронців. Проводиться перевірка.

18 жовтня до чергової частини Носівського райвідділу міліції надійшла заява від місцевого жителя - кандидата в депутати обласної ради про те, що в Носівці одразу в кількох громадських місцях розповсюджуються буклети з зазначеною в них неправдивою інформацією щодо нього. Проводиться перевірка.


У зв’язку з цим доречно нагадати всім учасникам виборчого процесу, що за порушення законодавства про вибори передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Стаття 157 Кримінального кодексу України - перешкоджання здійсненню виборчого права - карається, залежно від ступеня тяжкості правопорушення, як мінімум, обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, а максимально - ув'язненням від п'яти до десяти років.
Стаття 158 Кримінального кодексу України - неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів - карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років.
Стаття 158-1 Кримінального кодексу України - голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз - карається позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.
Стаття 158-2 Кримінального кодексу України - незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
Стаття 159 Кримінального кодексу України - порушення таємниці голосування - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від одного до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Стаття 159-1 Кримінального кодексу України - порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку) - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Для організації належного реагування на заяви та повідомлення громадян про кримінальні та адміністративні правопорушення, пов’язані з виборами, в УМВС України в Чернігівській області функціонує цілодобова «гаряча лінія» за номером (0462) 619-116.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини