Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:58:54

“Десна” в руках у колишнього боксера

31.01.2012   09:11Агенцiя

“Десна” – чернігівська футбольна команда. У 2008 році футболісти жили прекрасно, обідали в ресторані “Океанія”, знімалися в кліпах напівголі… Тоді господарем був Олексій Савченко. Але він поїхав, а з ним і свято.

У 2010 році команда перейшла в другу лігу, та й взагалі здавалося – “Десні” прийшов кінець, її не буде. Гроші закінчилися і становище було катастрофічним. Але самого гіршого не сталося. “Десна” збереглася, грає. Хто займається футбольним клубом зараз?


“Так вийшло, Земляки!”

Власником клубу в Чернігові називають Юрія Тимошка – чернігівця, який став киянином. Подейкують, що за ним ще стоять “великі люди”. Юрій Тимошок також президент клубу, з літа 2010 року. Тоді ж пройшла інформація, що “Чернігівспиртгорілка” буде фінансувати “Десну”. 48-річний підприємець Юрій Тимошок – голова наглядової ради Чернігівського лікеро-горілчаного заводу. Раніше очолював ДП “Холминський спиртзавод” (Корюківський район) та підприємство “Сумиспирт”. Подзвонила Юрію Миколайовичу до Києва.

– Вас називають власником “Десни”. Це так?

– Я співвласник. Володіє “Десною” група осіб, які керують компанією БСМ (Бізнес Спорт Милосердя). До неї входить група підприємств. Вони займаються консалтингом, лікеро-горілчаною промисловістю, будівництвом, благодійністю. Я теж є співвласником. Батьки з Чернігова, але вже давно живуть у Києві. Я там і народився. А всі літні канікули в дитинстві проводив у Чернігові. Бабусі, дідусі, брати, сестри, вся моя рідня – у Чернігові.

– Любите футбол?

– Люблю спорт. Мої друзі і співвласники взагалі професійні футболісти. Один з них закінчив інфіз (інститут фізкультури), факультет футболу – Олексій Чеботарьов. – За словами Тимошка, Олексій Чеботарьов – другий співвласник “Десни”. – Ми є власниками удвох із Чеботарьовим. Хто в якій долі, вказувати не варто. Чеботарьов – президент компаній і керівник бізнесу. Публічності не любить. Він в основному за кордоном. Спортсмен. Є й досягнення. Чемпіонат Києва з тенісу вигравав.

– А ви?

– Свого часу віддав дуже багато спорту. Я боксер (спортивне товариство “Спартак”).

– За які гроші утримується клуб “Десна”?

– За власні зароблені.

– Правда, що Чернігів ні копійки не виділяє?

– Ну так.

– У клуба були проблеми з фінансуванням. Ви його врятували?

– На момент, коли футбольний клуб потрапив до нас в руки, він практично не існував.

– З чиїх рук дістався клуб?

– З рук Поворознюка (Олександр Поворознюк, генеральний директор ТОВ “Агрофірма “П’ятихатська” (Петрівський район Кіровоградської області. Був власником і президентом клубу з травня 2009 року. – Авт.). Але я його ніколи не бачив.

– Чому вирішили врятувати чернігівську “Десну”?

– Та вже якось так вийшло. Земляки!

– Як оцінюєте умови, в яких тренується “Десна”?

– Ви ж бачили, як грає команда. Грати добре, не готуючись, не тренуючись і живучи впроголодь, неможливо.

В даний час команда проживає під Києвом в лісі на спартаківської базі. Хороше харчування, хороші умови життя. 10 лютого команда їде до Криму на збори. Гарне місце, чотири футбольних поля. І ви не забувайте, це друга ліга. У другій лізі фінансування, як у чернігівської команди, в країні вже і немає. За словами Тимошка, в Чернігові умови теж хороші: відмінний стадіон, непоганий гуртожиток. База “Десни” на стадіоні Гагаріна в Чернігові.

– З Олімпійським навчально-спортивним центром у вас договір оренди?

– Так, є якась договірна база.

– Чи надається на безкоштовних умовах?

– Це довга історія. Ми граємо на цьому стадіоні. Люди купують квитки, гроші за квитки йдуть на стадіон. Таким чином ми оплачуємо своє існування на цьому стадіоні.

На стадіоні гуртожиток для спортсменів. І для борців, і для атлетів, і для футболістів. Точно не знаю, скільки там номерів. Чернігівський стадіон – це держвласність і на неї зараз виділили більше 6 мільйонів. Міністерство. Виділяти гроші на реконструкцію стадіону не наш обов’язок. Ми і так несемо дуже серйозний фінансовий тягар.

– Як ви вважаєте, які шанси у “Десни” вийти в першу лігу?

– Стовідсоткові. Там зараз дуже хороші спортсмени. Якщо буде можливість оплачувати їхню працю постійно, то рівних у другій лізі немає. Зараз проходить кубок Макарова. Першу частину турніру закінчили на першому місці. Тренер мені подобається.

– Чому в команді мало чернігівців?

– Їх відсотків 30. Це не так мало. Ми орієнтуємося не на те, хто де живе. А на те, хто як грає.


“Що буде завтра, невідомо”

Це ж питання (про чернігівців) задала директору ФК “Десна” 47-річному Ігорю Ушаруку. Його зустріла на стадіоні ім. Гагаріна. Тут команда знаходиться п’ять місяців на рік. Він з Києва, закінчив там Київський університет фізкультури і спорту. У минулому – головний тренер ДЮСШ Києво-Святошинського району.

– Усього в штаті “Десни” 23 футболіста. З них – 14 осіб із “старого складу”, – говорить він. Чернігівці – Володимир Чуланов, Малей, Ярослав Сердюк, Олександр Кожем’яченко.

Ігор Ушарук не вважає умови в Чернігові такими вже гарними.

– Чого саме не вистачає?

– Бази у “Десни” не існує. За 50 років існування клубу її не з’явилося! Був час, і земля виділялася, але потім все кудись зникло. Куди, одному Богу відомо. Олімпійський навчально-спортивний центр “Чернігів”, стадіон імені Гагаріна надає нам поля – центральне і запасне. Але що буде завтра, не відомо. А зараз куди не приїдь, скрізь платити потрібно. Півтори години тренування на полі – 1200-2000 гривень. Треба щось вирішувати. Або вже все поховати і сказати, що футбол Чернігову не потрібен. А взагалі, проблеми є скрізь. Не можу сказати, що у нас в місті найгірше.

Про умови тренувань “Десни” запитала у головного тренера. Олександр Дериберін, головний тренер “Десни”:

– Завжди хочеться чогось кращого. На стадіоні Гагаріна для футболістів 17 місць. Ремонт там більш-менш: пластикові вікна, відремонтовані стіни, нові ліжка, санвузли. Котельня застаріла, і коли холодно, то холодно. Те, що директор Овчаренко може робити, він робить. Дякуємо. Але завжди потрібно рухатися вперед. А про умови … Це ж не база “Динамо-Київ” або “Шахтаря”. Слава Богу, що є й це.

23 серпня 2007 новим господарем клубу став Олексій Савченко – голова ГО “За Чернігів!”. У сезоні 2007/08 “Десна” посіла 4-е місце у першій лізі.

23 жовтня 2008, коли на початку нового сезону клуб був серед аутсайдерів першості, президент “Десни” Олексій Савченко зробив скандальну заяву про причину успіху в попередньому сезоні:

Олексій Савченко: “Грала не “Десна”, а грали мої “бабки” та амбіції. Кожна гра мені коштувала від 5 до 15 тисяч доларів. Я можу пофамільно назвати суддів, які брали гроші, і людей, які їх їм давали. Коли я перестав їм платити, то став таким і спортивний результат, який нині і заслуговують футболісти”

У листопаді 2008 року Олексій Савченко заявив про продаж 50% чернігівського клубу за 10 млн. гривень – співвласником став народний депутат України від Партії регіонів, власник групи компаній “Олімп” Павло Климець. Ця угода стала найдорожчим продажем футбольного клубу в історії української першої ліги.

А потім настали важкі часи. Не було за що і на матч з’їздити. Футболісти страйкували, вимагали зарплату…

Газета тижневик “Весть“

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини