Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 19 травня, 15:38:56

7 травня: цей день в Україні і світі

07.05.2024   09:10Агенцiя

ДЕНЬ 804 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 804 RUSSIAN AGRESSION

7 травня відзначають Міжнародний день планетаріїв, Всесвітній день боротьби з астмою, Всесвітній день сиріт СНІДу, День обізнаності про рак сечового міхура, День обізнаності про ментальне здоров'я дітей, День поширення інформації про дитячу депресію.

Івано-Франківськ - День міста. Саме цього дня 1662 року місту було надано Магдебурзьке право.

Православна церква - Світлий вівторок; Іверської ікони Божої Матері; мученика Акакія; преподобних Івана Зедазнійського та його учнів; преподобного Платона Студійського; Феодори Солунської.

Міжнародний день планетаріїв

Міжнародний день планетаріїв відзначають щорічно в багатьох країнах світу. Це свято має європейське коріння, вперше його провели в Італії 1990 року за ініціативи Асоціації італійських планетаріїв.

Спочатку Міжнародний день планетаріїв проводили в найближчу неділю перед днем весняного рівнодення, пізніше дату святкування було призначено на другу неділю березня. Але у 2023-2025 роках дату святкування вирішено перенести на 7 травня, її прив'язали до знаменної дати в історії планетаріїв: початку регулярної роботи першого планетарію в Німецькому музеї в Мюнхені 7 травня 1925 року.

Статусу міжнародного День планетаріїв набув 1994 року, коли його підтримали французи. А вже за рік це свято почали відзначати в Бельгії, Польщі, Словаччині, Україні та Чехії. Нині проведення Дня підтримується Міжнародним товариством планетаріїв.

Всесвітній день боротьби з астмою

Всесвітній день боротьби з астмою - щорічний захід, який проводять у перший вівторок травня під егідою Глобальної ініціативи з астми за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Уперше цей День відбувся 1998 року в 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього форуму з бронхіальної астми. З кожним роком кількість країн-учасниць збільшується.

Головна мета заходу - привернути увагу громадськості до проблеми зростання захворюваності на астму, підвищити якість допомоги астматикам та обізнаність людей про це захворювання.

Астма в перекладі з грецької - "важке дихання". Автором цієї назви вважають Гіппократа, а в його працях у розділі "Про внутрішні страждання" зазначено, що астма має спастичний характер, а причини, що спричиняють ядуху, - вогкість і холод. Багато століть учені намагалися вивчити цю хворобу та її причини. У 20 столітті встановили, що причиною астми є алергічна реакція, локальне запалення бронхів у відповідь на зовнішній подразник (хімічний, біологічний, фізичний).

Всесвітній день сиріт СНІДу

Всесвітній день сиріт СНІДу відзначають 7 травня. Традиція його святкування була започаткована 2002 року Альбіною дю Буаруров, президенткою благодійної організації FBX International, створеної для підтримки вразливих дітей. Мета акції - привернути увагу громадськості до мільйонів малюків, один або обоє батьків яких померли від захворювання.

День обізнаності про ментальне здоров'я дітей

День обізнаності про ментальне здоров'я дітей, який відзначають щорічно 7 травня, є важливою ініціативою, спрямованою на підвищення обізнаності громадськості та розуміння потреб психічного здоров'я дітей і молодих людей.

День поширення інформації про дитячу депресію

День поширення інформації про дитячу депресію присвячений підвищенню обізнаності про серйозну проблему депресії у дітей.

Цей день наголошує на важливості розпізнавання ознак, надання підтримки та доступу до лікування для постраждалих дітей, щоб забезпечити їхній здоровий емоційний і психологічний розвиток.

День поширення інформації про дитячу депресію був заснований у зв'язку зі зростаючою стурбованістю проблемами психічного здоров'я, з якими стикаються діти, зокрема зростанням рівня депресії серед молодих людей. Цей день нагадує про те, що діти, так само як і дорослі, можуть мати серйозні проблеми з психічним здоров'ям, і що існує гостра потреба в комплексних системах підтримки.

Ще цього дня:

1937 - Німеччина та Італія оголосили про створення військового союзу, відомого як "Вісь Рим-Берлін";

1941 - Оркестр Глена Міллера записав одну з найпопулярніших своїх мелодій Chattanooga Choo Choo;

1945- О 2 год. 41 хв у Реймсі, у штаб-квартирі генерала Дуайта Ейзенхауера було підписано акт про безумовну капітуляцію Німеччини;

1946 - У Токіо засновано компанію "Токіо цусін коге" ("Токійська компанія телезв'язку"), згодом - "Sony";

1954 - Уряди США, Франції та Великої Британії відмовилися прийняти СРСР у члени НАТО;

1956 - Міністр охорони здоров'я Великої Британії відмовився розпочати кампанію боротьби з курінням, заявивши, що він не впевнений у його шкоді;

1995 - Національний банк України випустив монету вартістю 200 тисяч рублів;

1996 - На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Люка Бессона "П'ятий елемент";

1999 - Уперше з часу розколу в християнстві (1054) Папа Римський відвідав православну країну (Румунію);

2008 - Об 11.00 у Чорному морі стався землетрус силою 3 бали за шкалою Ріхтера. Епіцентр був біля острова Зміїний. Слабкі поштовхи відчувалися в Одесі;

2016 - У Полтаві відкрили перший у світі досконалий пам'ятник гетьману Івану Мазепі.

Церковне свято

Церковні свята на Великодньому тижні за православним календарем відзначаються як Світла Седмиця. Кожен день після Воскресіння Господнього є святковим. Світлий вівторок - день, пов'язаний зі святкуванням Дня Іверської Ікони Божої Матері. Свято запроваджено на честь обрітення образу на горі Афон у XI столітті.

Іменини: Акакій, Антон, Давид, Іван, Йосип, Михайло, Ніл, Семен, Степан, Ян.
 

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини