Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 02:10:42

1 квітня: цей день в Україні і світі

01.04.2024   08:48Агенцiя

ДЕНЬ 768 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 768 RUSSIAN AGRESSION

1 квітня відзначають День Сміху, Міжнародний фестиваль їстівної книги, Міжнародний день птахів (День орнітолога), День обізнаності про вовчак.

Православна церква вшановує пам'ять преподобної Марії Єгипетської.

Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів відзначають із 1906 року 1 квітня, після підписання і набуття чинності "Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних у сільському господарстві".

Конвенцію було підписано 19 березня 1902 року урядамии Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року і стала першою міжнародною конвенцією в сфері захисту довкілля.

День їстівної книги (Міжнародний фестиваль їстівних книг)

Міжнародний фестиваль їстівної книги - щорічний захід, який проводять 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу. Подія об'єднує видавців, письменників, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх охочих шанувальників книжок, які збираються, щоб оцінити їхню... "поживну цінність". Учасники створюють "їстівні книжки", які виставляють, фотографують, обговорюють, а потім - з'їдають того ж дня.

Перший подібний захід було організовано у 2000 році, щоб відзначити день народження французького гастронома Жана Антельма Брілья-Саварена, відомого завдяки книзі "Фізіологія смаку: дотепна медитація на їжу", хоча й сама дата 1 квітня, за твердженням ініціаторів свята, також має до нього стосунок, бо є ідеальним днем для того, щоб "з'їсти свої слова".

День їстівної книги відзначають у всьому світі. Шанувальники книжок із Великої Британії, США, Австралії, Бразилії, Мексики, Індії, Люксембургу, Марокко, Нідерландів, Італії, України, Канади, Японії, Гонконгу та інших країн об'єднуються, щоб насолодитися водночас мистецтвом книжкової справи та майстерністю кулінарів.

День Сміху

Існує версія, що спочатку 1 квітня святкували в Індії та Стародавньому Римі як день весняного рівнодення, з нагоди якого влаштовували гуляння з жартами і витівками.

На думку деяких дослідників, традиція жартувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія, що відбувався на початку квітня, і в основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світу Аїдом доньки богині Деметри - Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не привели - адже її крики були лише оманливою луною.

Ще одна гіпотеза пов'язує святкування Дня сміху з весняним рівноденням за Григоріанським календарем.

Є також версія про походження традиції з подій, описаних у віршах з одинадцятої до п'ятнадцятої глави Євангелія від Матвія. За цією версією, у день, що відповідає сучасному 1 квітня, відбулося Воскресіння Христове, а римська варта могили, поширивши неправдиві відомості про те, що тіло нібито вкрадене учнями Христа, заснувала звичай розповсюдження неправдивої інформації (розіграшу) цього дня.

Ще цього дня:

1917 - У Києві відбулося Свято Свободи - одна з найбільших національних маніфестацій в історії України;

1918 - Сформовано Королівські повітряні сили Великої Британії;

1919 - Асканію-Нову оголошено народним заповідним парком;

1924 - Адольфа Гітлера засуджено на п'ять років за Пивний путч;

1933 - Нацисти організували бойкот єврейських підприємств у відплату за "змову євреїв усього світу проти Німеччини";

1976 - Стів Джобс і Стів Возняк заснували Apple;

1979 - За результатами всенародного референдуму аятола Хомейні проголосив Іран ісламською республікою;

2009 - Албанія та Хорватія приєдналися до НАТО;

2022 - Київська область була повністю звільнена від російський окупантів.

Церковне свято

1 квітня - день пам'яті Марії Єгипетської.

Марія жила в середині V століття, в Єгипті. Коли їй було 12, вона вирушила в Олександрію і стала там блудницею. Жила в гріху до 30 років, поки випадково з групою прочан не потрапила в Єрусалим, у храм Гробу Господнього. Але спершу Марія не змогла зайти до церкви - якась невідома сила не пускала її. Тоді дівчина стала молитися і плакати перед іконою Богородиці в притворі храму. Лише після цього зайшла всередину і там почула голос: "Якщо перейдеш за Йордан, то знайдеш блаженний спокій". Марія так і зробила - перейшовши річку, наступні 47 років вона провела на самоті в пустелі, в молитві та покаянні. Лише одного разу її зустрів ієромонах Зосима, якого Марія попросила прийти за рік причастити її. Чернець так і зробив - він побачив, як жінка переходила з іншого берега Йордану по воді, немов ішла сушею. Через рік Зосима знайшов тіло Марії в пустелі й поховав її - могилу для неї вирив лев.

Іменини: Юхим, Макар, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини