Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 23:49:38

17 січня: цей день в Україні і світі

17.01.2024   08:59Агенцiя

ДЕНЬ 693 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 693 RUSSIAN AGRESSION

17 січня відзначають Всесвітній день снігу, День дитячих винаходів, Міжнародний день наставництва.

Православна церква - день пам'яті Антонія Великого.

Міжнародний день наставництва

Присвячений дню народження легендарного боксера і громадського діяча Мохаммеда Алі. Завдяки наставнику розвивається особистість, адже він допомагає створити сильні та позитивні стосунки. Наставник також розширює горизонти людини, допомагає вийти їй за рамки стереотипів.

Ще цього дня:

1912 - Члени експедиції Роберта Скотта досягли Південного полюса (другими після експедиції Амундсена);

1920 - Набула чинності Вісімнадцята поправка до Конституції США, що запроваджувала Сухий закон;

1921 - У Відні створено Український вільний університет, незабаром переведений до Праги;

1945 - Варшаву звільнено від німецької окупації;

1966 - В Іспанії внаслідок катастрофи бомбардувальника США було втрачено 4 водневі бомби (дві впали на поля і заразили радіацією сотні гектарів, а дві - у море);

1969 - "The Beatles" випустили платівку "Yellow Submarine";

1987 - Створено Раду жінок України;

1991 - Початок операції "Буря в пустелі" - масовані бомбардування іракської інфраструктури як складової військової операції в Перській затоці 1990-1991 років;

1992 - Республіка Екваторіальна Гвінея визнала незалежність України;

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з ФРН та Індією;

2010 - відбувся перший тур виборів Президента України (другий - 7 лютого).

Церковне свято

Сьогодні віряни вшановують пам'ять Антонія Великого. Його вважають засновником християнського відлюдницького чернецтва й одним із найбільш шанованих святих у православній і католицькій церквах.

Антоній народився 251 року в єгипетському місті Комі в багатій християнській родині. Після смерті батьків, 272 року, він роздав майно бідним і оселився в пустелі біля Комі.

У різних подвижників він навчався стриманості, молитви, працьовитості, терпіння і любові до Бога і ближнього. Піддавався спокусам і нападам від диявола, але витримав їх із мужністю і вірою. Він став знаменитим і шанованим серед народу і своїх учнів, які наслідували його приклад. Антоній також зустрічався з іншими великими святими, такими як Афанасій Олександрійський і Павло Пустельник.

Помер 357 року в глибокій старості, залишивши після себе безліч творів і настанов про духовне життя.

Іменини: Прохор, Юрій, Никанор, Климент, Тадей, Тимофій, Юхим, Пилип, Семен, Степан, Павло, Йосип.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини