Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 23:00:14

1 грудня - цей день в Україні та в світі

01.12.2023   08:54Агенцiя

ДЕНЬ 646 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 646 RUSSIAN AGRESSION

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби проти СНІДу та День невролога.

В Україні - День прокуратури, річниця Всеукраїнського референдуму 1991 року, на якому 90,32% громадян висловилася за Незалежність України. В Ісландії - День самоврядування. У Португалії - День відновлення Незалежності.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Наума.

День прокуратури України

У перший день зими в Україні відзначають День працівників прокуратури, професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.11.2000 року. Дату святкування було обрано не випадково - саме 1 грудня 1991 року Верховна Рада ухвалила Закон України "Про прокуратуру", а також низку інших нормативних актів.

Всеукраїнський референдум 1991 року

Загальнонаціональний референдум на території України щодо проголошення незалежності. Відбувся 1 грудня 1991 року. На референдум винесли питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Текст Акта, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, був наведений у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися на підтримку незалежності.

У референдумі взяли участь 31 891 742 особи - 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосували "За".

Одночасно з референдумом проводилися і вибори президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, у недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосували понад 61 % виборців;

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щорічно відзначається в усьому світі 1 грудня, відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і рішення Генеральної Асамблеї ООН, ухвалених 1988 року.

5 червня 1981 року Американський Центр контролю над захворюваннями зареєстрував нову хворобу - СНІД (Синдром набутого імунодефіциту). Це важкий стан, який розвивається у людини на тлі вираженого імунодефіциту, спричиненого тривалим перебігом ВІЛ-інфекції.

Способів повного виліковування ВІЛ-інфекції не існує. Однак у міру розширення доступу до ефективних засобів профілактики, діагностики, лікування та догляду у зв'язку з ВІЛ та опортуністичними інфекціями ВІЛ-інфекція перейшла в категорію контрольованих хронічних захворювань, і ВІЛ-інфіковані можуть прожити довге і здорове життя.

День невролога

День невролога - неофіційний професійний день лікарів, спеціалістів, науковців, чия праця спрямована на профілактику та лікування захворювань центральної та периферичної нервової системи людини.

Ще цього дня:

1913 - На заводах Форда (США) запровадили безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль;

1913 - Відкрито метрополітен у Буенос-Айресі (Аргентина);

1918 - Проголошено створення Королівства Сербів, Хорватів і Словенців;

1918 - Приєднанням Трансільванії до Королівства Румунія завершився процес утворення єдиної румунської національної держави;

1929 - Едвін С. Лоу придумав гру в бінго;

1955 - Початок руху проти расової сегрегації у США. У місті Монтгомері негритянка Роза Паркс відмовилася поступитися місцем білому чоловікові в автобусі, за що була заарештована поліцією. У результаті масових акцій протесту, Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті;

1958 - Французьку колонію Убангі-Шарі проголосили Центральноафриканською Республікою;

1959 - 12 країн (Аргентина, Австралія, Бельгія, Велика Британія, Чилі, Франція, Японія, Нова Зеландія, Норвегія, Південно-Африканський Союз, СРСР і США) підписали у Вашингтоні договір про мирне наукове використання Антарктиди;

1981 - На Чорнобильській АЕС став до ладу 3-й енергоблок потужністю 1 млн кВт;

1990 - У Києві розпочався установчий з'їзд Партії демократичного відродження України (згодом на її базі виникла Народно-демократична партія, а частина членів приєдналися до ПРП);

1990 - Під дном Ла-Маншу зустрілися британські та французькі будівельники, які прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією;

1991 - Понад 90 відсотків із 32-х мільйонів громадян України, які 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилися за незалежність своєї країни.

1991 - У Києві відкрито Генеральне консульство Австрійської Республіки;

1994 - Андрій Шевченко в матчі проти дніпропетровського "Дніпра" забив свій перший гол у складі київського "Динамо";

2009 - У Львові запустили Львівський міський рейковий автобус;

2011 - Утворено ініціативну групу "Першого грудня";

2012 - Оприлюднено Українську хартію вільної людини

2013 - У відповідь на спробу силового розгону Євромайдану мільйонна демонстрація в Києві, сутички біля Адміністрації Президента України та початок Революції гідності.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святого пророка Наума, який жив у Галілеї в 7 столітті до Різдва Христового. Про його життя не зберіглося практично жодних відомостей, проте відома Книга пророцтв, яка вийшла з-під пера Наума незабаром після падіння Фів у 663 році до нашої ери.

Дія книги відбувається в Ніневії - столиці могутнього ассірійського царства. Наум пророкує грішним жителям міста суворе, але справедливе покарання. І справді, незабаром після появи книги пророцтв Ніневія впала під ударом ворогів, була повністю зруйнована і припинила своє існування.

Іменини: Антон, Дмитро.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини