Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 00:45:13

30 листопада - цей день в Україні та в світі

30.11.2023   09:17Агенцiя

ДЕНЬ 645 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 645 RUSSIAN AGRESSION

 

30 листопада у світі відзначають День захисту інформації, Всесвітній день домашніх тварин, День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї, Міжнародний день "Міста за життя".

В Україні - День радіотехнічних військ Повітряних сил ЗСУ.

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола Андрія Первозванного.

День радіотехнічних військ ПС ЗСУ

30 листопада в календарі України - День святкування військовослужбовців і працівників радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України.

Це професійне свято тих, хто від початку російського вторгнення в нашу країну є очима системи протиповітряної оборони держави, хто виявляє, відслідковує і супроводжує ворожі літаки, гелікоптери, ракети та безпілотні літальні апарати і передає інформацію вогневим засобам для їхнього знищення.

Всесвітній день домашніх тварин

Ідея проведення цього свята вперше виникла в 1931 році, на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, у Флоренції (Італія). Тоді різні екологічні організації та природоохоронні товариства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, спрямовані на виховання в людях почуття відповідальності за все живе на планеті, зокрема й за домашніх тварин.

Міста за життя

Міжнародний день "Міста за життя" відзначають 30 листопада на честь першого скасування смертної кари в європейській державі. У 1786 році указом Петра Леопольда Йосипа Габсбурга смертну кару було скасовано у Великому герцогстві Тосканському.

Цього дня міста-учасники акції висвітлюють видатний пам'ятник або відому будівлю. Завдяки різнобарвному освітленню пам'ятники символічно "оживають". Таким чином міста-учасники акції закликають до скасування смертної кари в усьому світі та демонструють свою любов до життя.

Міжнародний день захисту інформації

1988 року американська Асоціація обчислювальної техніки оголосила 30 листопада Міжнародним днем захисту інформації. Метою Дня, який також відомий як День комп'ютерної безпеки, є нагадування користувачам про необхідність захисту їхніх комп'ютерів і всієї збереженої в них інформації.

1988 рік не випадково став родоначальником свята, саме тоді було зафіксовано першу масову епідемію мережевого "хробака", який отримав назву на ім'я свого творця - Морріса. Саме тоді фахівці задумалися про необхідність комплексного підходу до гарантування інформаційної безпеки. Хоча прототип першого комп'ютерного вірусу з'явився вже 1983 року.

Ще цього дня:

1918 - Данія визнала острів Ісландія незалежним і пов'язаним із нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла з союзу з Данією і була проголошена республікою;

1936 - Пожежа знищила унікальний Кришталевий палац у Лондоні, який побудували 1851 року для проведення I Всесвітньої виставки;

1939 - Провокацією на кордоні та подальшим нападом СРСР на Фінляндію почалася радянсько-фінська війна ("Зимова війна");

1968 - У Києві відкрили Республіканський будинок композиторів;

1973 - XXVIII сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила міжнародну конвенцію про припинення злочинів апартеїду і покарання за них;

2002 - Засновано Київську незалежну медіа-профспілку;

2013 - Відбувся незаконний силовий розгін "Беркутом" Євромайдану, з метою очищення площі від учасників стихійного протесту.

Церковне свято

День святого апостола Андрія Первозванного

Цього дня відзначається пам'ять апостола Андрія Первозванного - одного з дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа і брата апостола Петра. Брати народилися у Віфсаїді, місті на березі Галілейського озера, і були рибалками. Андрій став першим, кого Ісус покликав до себе в учні. Згідно з Євангелієм від Івана, раніше перший апостол був учнем Івана Хрестителя.

За переказами, апостол Андрій прийняв мученицьку смерть (був розп'ятий) у місті Патри в Греції, приблизно 67 року.

Засуджений до смертної кари, він звернувся до влади з проханням не розпинати його на такому самому за формою хресті, як той, на якому був розп'ятий Христос. Його прохання було задоволено і, як вважається, святий Андрій прийняв смерть на складеному з двох колод косому хресті, який згодом і став його символом.

Іменини: Антон, Дмитро.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини