Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 11:02:48

15 листопада - цей день в Україні та в світі

15.11.2023   08:29Агенцiя

ДЕНЬ 630 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 630 RUSSIAN AGRESSION

15 листопада відзначають Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легенів, День вторинної переробки, День географічних інформаційних систем.

У Бельгії - День короля, День проголошення Республіки Бразилія, в Японії - Сіті-Го-Сан - свято дітей, в Австрії - День пам'яті Леопольда, Святого покровителя Австрії.

Православна церква - початок Різдвяного посту, священномучеників Гурія, Самона і Авіва.

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легенів

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легенів проводять щорічно в середу другого або третього тижня листопада з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), із 2002 року.

Хронічна обструктивна хвороба легенів (ХОЗЛ) - загальна назва для низки захворювань, за яких спостерігається стійке порушення руху повітряного потоку з легенів. Терміни "хронічний бронхіт" і "емфізема", які використовувалися раніше, більше не вживаються, вони включені в поняття ХОЗЛ.

За оцінками ВООЗ, на хронічну обструктивну хворобу легенів страждають 210 мільйонів осіб. Майже 90% випадків смерті від ХОЗЛ трапляється в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

День вторинної переробки

Щорічно 15 листопада в низці країн відзначають екологічне свято - Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки, з метою привернення уваги влади, громадськості та промислових структур до цієї теми.

Головні завдання вторинної переробки - розв'язання проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції завдяки використанню дешевшої сировини та боротьба із забрудненням довкілля.

Свою історію свято веде з 1997 року, коли жителі США вперше відзначили America Recycles Day ("День, коли Америка переробляє відходи"), який проводили екологи з метою заохочення американців, що здають відходи на вторинну переробку і купують продукцію, зроблену з вторинної сировини.

Ще цього дня:

1904 - Було запатентовано бритву зі змінними лезами;

1918 - Розпочалося очолюване Директорією повстання проти влади гетьмана Павла Скоропадського;

1920 - У Женеві відбулося перше засідання Асамблеї Ліги Націй, створеної в 1919 р.;

1933 - Випробувальний рейс здійснив перший радянський тролейбус ЛК-1;

1940 - Понад 500 літаків Люфтваффе провели масоване 10-годинне бомбардування міста Ковентрі (Велика Британія).

1945 - В Аугсбургу групою українських учених, які перебували в еміграції, засновано Українську вільну академію наук. Першим президентом УВАН обрали Дмитра Дорошенка;

1957 - Відбувся перший політ міжконтинентального пасажирського літака Ту-144;

1960 - У море вийшов перший американський підводний човен класу типу "Джордж Вашингтон" із ядерними ракетами на борту;

1990 - Після скасування в березні 1990р. Верховною Радою СРСР 6-ї статті Конституції СРСР, яка утримувала для КПРС монополію на владу, Міністерством юстиції УРСР була зареєстрована першою в Україні як політична партія Українська республіканська партія;

2001 - У Сумах закінчила роботу російсько-українська комісія з делімітації сухопутного кордону між державами;

2004 - На Першому Національному каналі Національної телекомпанії України відбулися перші відкриті дебати кандидатів на пост Президента України - В. Ющенка та В. Януковича.

Церковне свято

15 листопада, у православному календарі день пам'яті Гурія і Самона. Гурій і Самон були двома правовірними, які жили поблизу міста Едеса у відокремлених місцях, де служили Богу в пості та молитві. Вони також наставляли інших на шлях правди і навертали багатьох від ідолопоклонства. За це їх схопили і поставили перед суддею Антоніном, який вимагав від них, щоб вони вклонилися богові Дею і принесли кадило в храм. Гурій і Самон відмовилися відступитися від своєї віри і зазнали жорстоких тортур. Нарешті, вони були страчені і отримали вінці мучеництва.

Іменини: Григорій, Дмитро, Микита, Микола, Петро, Пилип, Хома.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.