Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 02:07:38

27 жовтня - цей день в Україні та в світі

27.10.2023   09:09Агенцiя

ДЕНЬ 611 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 611 RUSSIAN AGRESSION

27 жовтня відзначають Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.

В Україні - День української писемності та мови, День штату Невада у США, День пам'яті жертв подій 27 жовтня 1999 року у Вірменії.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Нестора, священномучеників Капетоліни і рабині її Єротиїди.

 

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

У 2005 році на своїй 33-й сесії Генеральна конференція ЮНЕСКО затвердила резолюцію, в якій проголосила 27 жовтня Всесвітнім днем аудіовізуальної спадщини на відзначення річниці ухвалення в 1980 році Рекомендації про охорону та збереження рухомих зображень і як механізм для підвищення загальної поінформованості щодо необхідності вжиття термінових заходів для визнання важливості аудіовізуальних документів як невід'ємної частини національної ідентичності.

У резолюції наголошується, що для збереження аудіовізуальної спадщини потрібні особливі зусилля, оскільки носії інформації вельми вразливі і недовговічні.

До аудіовізуальної спадщини належать фільми, радіо- і телевізійні програми, аудіо- та відеозаписи. Масове поширення подібних документів почалося у 20 столітті, а зараз вони є одним із основних носіїв первинної інформації. Вони допомагають долати мовні та культурні кордони, однаково ефективно сприймаються на слух або візуально як грамотними, так і неграмотними людьми. Іншими словами, аудіовізуальні документи стали доповненням до традиційних письмових носіїв.

Аудіовізуальні архіви розповідають нам історії життя людей і культур з усього світу. Вони являють собою безцінну спадщину, яка слугує свідченням нашої колективної пам'яті та цінним джерелом знань.

День української писемності та мови

День української писемності та мови встановлено указом президента України 1997 року. Датою свята було обрано день вшанування преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Спочатку його відзначали 9 листопада, але, у зв'язку з реформою церковного календаря, це християнське свято з 2023 року відзначають 27 жовтня, про що президент країни підписав відповідний указ 28 липня 2023 року.

Іменини: Гнат, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Петро, Параскева.

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини