Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 20:09:08

10 жовтня - цей день в Україні та в світі

10.10.2023   08:52Агенцiя

ДЕНЬ 594 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 594 RUSSIAN AGRESSION

10 жовтня у світі відзначають Всесвітній день безхатьок, Всесвітній день каші, Всесвітній день обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин, Всесвітній день психічного здоров'я, Європейський день боротьби за скасування смертної кари.

В Україні - День працівників стандартизації та метрології. У Фінляндії - День Алексіса Ківі, День фінської літератури, День хімічних військ у Вірменії. Фіджі - День незалежності, Шрі-Ланка - День армії, Польща - День висадження дерев, В'єтнам - День свободи капіталу, Тайвань - Національний день (Свято Двох Десяток).

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Євлампія та Євлампії.

Всесвітній день психічного здоров'я

Всесвітній день психічного здоров'я відзначають у світі з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров'я, з метою підвищення поінформованості населення щодо проблем психічного здоров'я та способів його зміцнення, а також профілактики та лікування психічних розладів.

Всесвітній день боротьби зі смертною карою

Дата 10 жовтня у світі відома як Всесвітній день боротьби зі смертною карою, або як Всесвітній день проти смертної кари. Він був заснований у 2003 році за ініціативи Всесвітньої коаліції із заборони смертної кари, з метою скорочення кількості смертних вироків у світі, і відтоді проводиться щорічно.

Всесвітня коаліція із заборони смертної кари була створена 2002 року в Римі. Сьогодні до неї входять 167 національних і міжнародних правозахисних організацій, зокрема "Міжнародна амністія" (Amnesty International), неурядові організації, асоціації адвокатів, профспілки, місцеві та регіональні органи влади. Глобальна мета Коаліції - скасування смертних вироків і страт у всіх країнах, де вища міра покарання є законною.

На сьогодні у більшості країн світу смертна кара заборонена законодавчо або не застосовується на практиці (тобто діє офіційний мораторій або вироки не приводяться у виконання). Низка країн, які застосовують смертну кару, вжили заходів для звуження сфери її застосування. Але у 55 державах (за даними на 2022 рік) ця вища міра покарання продовжує застосовуватися, зокрема й у США (у 32 штатах).

Смертну кару в Україні скасовано у 2000 р. Після вступу восени 1995 р. до Ради Європи Україна взяла на себе зобов'язання відмовитися від смертної кари.

День працівників стандартизації та метрології в Україні

День працівників стандартизації та метрології щорічно відзначається в Україні 10 жовтня. Його було встановлено Указом Президента № 910/2002 від 8 жовтня 2002 року з огляду на вагомий внесок працівників сфери стандартизації та метрології в розвиток економіки держави.

В Україні діє Закон "Про стандартизацію", який встановлює правові та організаційні засади стандартизації і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики в цій сфері.

Ще цього дня:

1911 - У Китаї повалено монархію, Сунь Ятсен проголосив республіку;

1932 - У Запоріжжі запустили ДніпроГЕС;

1932 - У Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР провели ядерну реакцію з розщеплення атомного ядра літію;

1933 - В універсамах США з'явився перший пральний порошок - Dreft. На упаковці ефект чищення пояснювали "силою диво-молекул, які висмоктують бруд із тканин". Виробники порошку були спонсорами багатосерійних радіоп'єс, які через це прозвали "мильними";

1940 - У Кракові створили Революційний Провід ОУН на чолі зі Степаном Бандерою;

1943 - Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про заснування ордена Богдана Хмельницького I, II і III ступенів;

1943 - Джордж Орвелл, англійський письменник, уперше вжив термін "Холодна війна" (есей "Ви і атомна бомба");

1948 - Запущено першу радянську керовану балістичну ракету дальньої дії Р-1, створену під керівництвом Сергія Корольова;

1963 - Набув чинності міжнародний Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою;

1964 - У Токіо розпочалися XVIII Олімпійські ігри;

2022 – У результаті війни РФ масові вибухи по всій Україні. У багатьох областях немає електроенергії.

Церковне свято

Сьогодні у православному календарі день пам'яті мучеників Євлампія та Євлампії. Рідні брат і сестра жили в IV столітті в місті Никодима. Вони прийняли християнство і стали його активно проповідувати. За це їх затримали і піддали жорстоким тортурам за наказом імператора Максиміліана, який переслідував християн. Вони змогли витримати тортури і не зрадити своєї віри. Зрештою, Євлампій був обезголовлений, а Євлампія померла від горя.

Іменини: Віктор, Герман, Дмитро, Гнат, Марк, Михайло, Петро, Теодор, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.