Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 05:13:23

2 жовтня - цей день в Україні та в світі

02.10.2023   09:36Агенцiя

ДЕНЬ 586 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 586 RUSSIAN AGRESSION

2 жовтня у світі відзначають Міжнародний день лікаря, Всесвітній день архітектора, Міжнародний день ненасильства, Всесвітній день запобігання булінгу, Всесвітній день поширення інформації про дислексію, Всесвітній день гри, Всесвітній день повітряної кульки, Всесвітній день сільськогосподарських тварин, Всесвітній день без алкоголю, День уролога.

Православна церква вшановує пам’ять священномученика Кіпріана, єпископа, мучениці Юстини і мученика Феоктиста; блаженного Андрія, Христа ради юродивого, Константинопольського.

Міжнародний день ненасильства

Термін "ненасильство" ввів індійський політичний діяч Махатма Ганді, який народився 2 жовтня 1869 року. Він очолював боротьбу проти расизму та відстоював права індійців. Його діяльність була настільки впливовою, що 1915 року Ганді очолив національно-визвольний рух Індії. Він присвятив усе своє життя боротьбі з насильством і став героєм країни.

Всесвітній день запобігання булінгу

Всесвітній день запобігання булінгу відзначають у перший понеділок жовтня. Це день, коли люди, навчальні заклади та громади об'єднуються, щоб підвищити обізнаність про згубний вплив булінгу та пропагувати доброту, прийняття та інклюзію.

Міжнародний день лікаря

У світі існує чимало святкових днів, присвячених вшануванню роботи лікарів, і одним із них є Міжнародний день лікаря, який відзначають щороку в перший понеділок жовтня.

Ще цього дня:

1918 - Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії;

1990 - Представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на майдані Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в Києві;

Церковне свято

День пам'яті Кіпріана і Юстини

Святі Кіпріан і Юстина були християнськими мучениками, які жили в Антіохії в III столітті. Їхнє життя було прикладом справжньої віри, покаяння і перемоги над злими силами.

Кіпріан був язичницьким магом і жерцем, який навчався чаклунства в різних країнах. Однак, зустрівшись із Юстиною, він усвідомив свою помилку і покаявся у своєму служінні дияволу. Кіпріан прийняв християнство і спалив усі свої книги з чаклунства. Пізніше він став пресвітером, а потім єпископом. Він навернув до Христа багатьох язичників і зруйнував їхні капища.

Юстина була доброчесною дівою, яка присвятила себе Господу. Вона відмовилася вийти заміж за язичника Аглаїда, який звернувся до Кіпріана по допомогу. Потім вона пішла в монастир і стала ігуменею.

Під час гоніння на християн за часів імператора Діоклетіана Кіпріана і Юстину стратили. Їхні трупи були поховані в Римі Руфіною, родичкою царя Клавдія.

Святі Кіпріан і Юстина є покровителями закоханих, шлюбу, шлюбу, сім'ї, доброчесності та захисту від чаклунства.

Іменини: Олексій, Гаврило, Георгій, Давид, Єгор, Ігор, Костянтин, Макар, Микола, Ніл, Теодор, Трохим, Федір, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини