Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 08:22:48

єВідновлення: виконком погодив виплати ще 53 чернігівцям та затвердив склад комісії, що працюватиме із заявами про знищене нерухоме майно

12.08.2023   10:46Агенцiя

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджені об’єкти нерухомого майна отримають ще 53 чернігівця на загальну суму понад 5,3 млн грн.

Вчора, 11 серпня, виконавчий комітет Чернігівської міської ради затвердив рішення комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

На засіданні комісії, яке відбулося третього серпня, загалом прийняли 71 рішення, з них:

    53 рішення про надання компенсації на загальну суму 5 322 706,19 грн;
    15 рішень про відмову (дві заяви — у зв’язку із відмовою заявників від компенсації; дві — об’єкт повністю знищено; 11 — об’єкт повністю відновлено);
    три рішення про зупинення (дві заяви — у зв’язку з відсутністю функціоналу реєстру для надання відмови; одна — заявник не виходить на зв’язок).

Нагадаємо, в Україні з першого серпня стартував другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії рф.

Для його реалізації, іншим рішенням виконкому міської ради, затвердили персональний склад комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України та Положення про діяльність такої комісії.

— Це наступний етап і ми створюємо комісію, яка працюватиме згідно з Постановою Кабміну №600, і яка буде займатися обстеженням повністю знищеного житла. Склад цієї комісії майже аналогічний попередньому, є всі відповідні фахівці. Починаємо роботу з відповідними заявами. Функція цієї комісії технічна — фіксація зруйнованого будинку — і це робота саме для спеціалістів. Якщо представники громадськості виявлять бажання контролювати цю роботу, тоді ми включимо їх до складу. А контроль за цим, я вважаю, найкраще, коли здійснює сам власник цього зруйнованого житла, оскільки він перший зацікавлений в тому, щоб все було зроблено правильно і в межах законодавства, і щоб він отримав максимально швидко таку компенсацію у вигляді сертифікату, — зауважив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно Олена Бей-Лось повідомила, що заяви про знищене майно від чернігівців вже є, їх видно в загальній черзі в реєстрі, але відкрити і ознайомитися поки немає можливості, оскільки потрібен окремий доступ від міністерства. Тобто наразі очікуються роз’яснення про механізм доступу до реєстру.

Крім цього, вона звернула увагу на те, що на даному етапі мова йде про отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку за електронним житловим сертифікатом. Така заява також подається через застосунок Дія. І ще важливо, що отримати цю компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла. Тобто ті, у кого немає співвласників, і в документах про право власності розмір частки вказаний, як одиниця.

Компенсація на відбудову знищеного житла, тобто кошти зі спеціальним режимом використання — надаватимуться пізніше.

— Власник повинен вирішити для себе: чи підходить йому житловий сертифікат на нове житло, чи потрібно почекати наступного етапу, щоб отримати компенсацію на відбудову, — додала Олена Бей-Лось.

Більш детально про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, що затверджене Постановою КМУ від 30 травня 2023 р. №600, можна ознайомитись за посиланням.

Засідання комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, проходять у міській раді щотижня. Всі результати засідань та інша корисна інформація публікуються на офіційному веб-сайті Чернігівської міської ради у розділі «єВідновлення».

 
Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини