Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 10:07:46

5 липня - цей день в Україні та в світі

05.07.2023   10:21Агенцiя

ДЕНЬ 497 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 497 RUSSIAN AGRESSION

5 липня відзначають День працеголіків.

День Кирила і Мефодія в Чехії, День Конституції у Вірменії, День працівників судових органів Туркменістану.

Православна церква вшановує пам'ять єпископа Самосатського Євсевія.

Цього дня, 1841 року, було створено перше у світі туристичне агентство. Його відкрив 33-річний баптистський проповідник і активний борець із пияцтвом Томас Кук. Він організував першу у світі групову туристичну поїздку.

5 липня 1865 року, 158 років тому, при міністерстві фінансів США було створено секретний підрозділ для боротьби з фальшивомонетниками - Секретна служба Міністерства фінансів. Головним завданням цього підрозділу стала боротьба з виготовленням і розповсюдженням фальшивих грошей і цінних паперів.

У 1922 році, в цей день, були запроваджені "Нансенівські паспорти" для біженців.

5 липня 1946 року вважається Днем народження бікіні - під час показу мод у Парижі вперше представлено цей новий жіночий купальник.

День працеголіків

5 липня професійне свято відзначають люди, з головою поглинені роботою і готові жертвувати багатьом заради своєї професії. Воно веде свою історію зі США і сьогодні відоме в багатьох країнах.

Його можуть вважати своїм професійним святом люди, які ставлять роботу і кар'єру вище за сім'ю, друзів, коханих людей, вважають за краще "жити на роботі", іноді забуваючи про звичайні людські радощі.

Церковне свято

Єпископ Самосатський Євсевій, чия пам'ять вшановується цього дня, жив у 4 столітті. Він відомий як захисник православного сповідання, затвердженого на першому Вселенському соборі в Нікеї. За це він зазнавав переслідувань, зокрема від імператора Констанція. Одного разу правитель дізнався, що у Євсевія зберігається якийсь акт, підписаний на соборі, і наказав його віддати. Єпископ сказав, що скоріше дозволить відсікти собі обидві руки, ніж зробить це.

Після Констанція на престол зійшов Юліан Відступник, і для християн почалися ще важчі часи - почалися відкриті гоніння. Але і в цей час Євсевій не припинив свою діяльність: в одязі воїна він пройшов через усю Сирію, Фінікію і Палестину, навертаючи людей у православ'я. У цей час він навчав священиків для порожніх церков, висвячував єпископів.

Коли Юліан Відступник помер, імператором став благочестивий Йовіан, за правління якого гоніння призупинилися. У цей час Євсевій порадив архієпископу Мелетію скликати Помісний собор в Антіохії, який підтвердив православне віровчення, схвалене на Вселенському соборі.

Загинув Євсевій від рук жінки - мешканки міста Доліхіни. Вона скинула з даху черепицю, яка пробила святителю голову. Помираючи, єпископ просив людей, які його оточували, не завдавати злочинниці зла.

Іменини: Василь, Гавриїл, Галактіон, Геннадій, Григорій, Уляна, Федір

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини