Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:47:55

7 червня: Цей день в Україні і в світі

07.06.2023   09:42Агенцiя

ДЕНЬ 469 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 469 RUSSIAN AGRESSION

7 червня відзначають Всесвітній день паркуру, Всесвітній день бігу, Всесвітній день поширення інформації про синдром Туретта, Всесвітній день продовольчої безпеки та День відеомагнітофона.

День журналіста і День фізика в Аргентині, День народження Принца Йоахіма в Данії, День пам'яті мучеників на Мальті, День прапора в Перу, День свободи вираження поглядів у Мексиці, День скасування Союзу в Норвегії, Національний день донора органів і тканин в Іспанії, Річниця Меморандуму Словацької нації.

Православна церква - третє обретіння голови Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

Всесвітній день бігу
Щороку випадає на першу середу червня. Спочатку свято святкували лише легкоатлети в США, але швидко воно розповсюдилося в усьому світі і не тільки серед спортсменів. Офіційного статусу подія набула 2016 року. Саме тоді організатори провели міжнародний захід, під час якого зібралися шанувальники бігу зі 180 країн.

День відеомагнітофона
Винайдений 1956 року, і відтоді він користується великою популярністю, хоча його і витіснили персональні комп'ютери та смартфони. Спочатку відеомагнітофоном користувалися лише з професійною метою, наприклад, щоб записати телепередачі або фільми. Але в 1969 році з'явилися перші відеомагнітофони для домашнього використання. Тоді їх змогли зменшити до таких розмірів, щоб вони спокійно поміщалися у вітальні.

Ще цього дня:
1903 - У Берліні французький учений Кюрі оголосив про відкриття нового хімічного елемента - полонію, названого на честь батьківщини його дружини-польки Марії Склодовської-Кюрі;
1919 - У Нью-Йорку вперше проведено письмові тести для отримання водійського посвідчення;
1919 - Розпочалася Чортківська офензива УГА.
1920 - Уряд Української Народної Республіки переїхав із Вінниці до Жмеринки.
1929 - Згідно з Латеранськими угодами, у центрі Рима утворено суверенну державу Ватикан;
1939 - Третій Рейх уклав пакти про ненапад із Латвією та Естонією;
1945 - Усім німцям у зонах окупації союзників наказали дивитися фільми про злочини нацистів у Бухенвальді;
1967 - Ізраїль узяв під свій контроль Стіну плачу в Єрусалимі;
1991 - Верховна Рада України ухвалила рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки;
2001 - Парламентські вибори у Великій Британії, друга поспіль перемога лейбористів.

Церковне свято
Православна церква святкує третє обретіння глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.
Сталася ця подія близько 850 року. Коли в Константинополі відбувалися заворушення через заслання святителя Івана Златоуста, главу Івана Предтечі віднесли до міста Емес. Однак і там вона надовго не залишилася, адже під час набігу сарацинів її перенесли до Команів (810-820 роки), а в період гонінь та іконоборства сховали в землі.
Коли відновили іконошанування, Патріарх Ігнатій побачив під час нічної молитви, де захована глава Івана Предтечі. Сповістив святитель про це імператору, який надіслав у Коману своїх посланців. Так главу було знайдено втретє. Пізніше її перенесли знову в Константинополь і з урочистостями поклали в придворну церкву. Нині глава Івана Предтечі перебуває на Афоні.

Іменини: Роберт, Олена, Іван, Інокентій.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.