Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:16:01

29 травня: Цей день в Україні і в світі

29.05.2023   10:24Агенцiя

ДЕНЬ 460 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 460 RUSSIAN AGRESSION

29 травня у світі відзначають Міжнародний день миротворців і Всесвітній день здорового травлення.

В Аргентині - День Сухопутних військ, у Швеції - День ветеранів, Весняний вихідний у Великій Британії, у Венесуелі - День вшанування старших, у Нігерії - День демократії. У Домініканській Республіці - Національний день матері, у США - День штату Вісконсин, День поминання в США, а ще - День бісквіта. У Туреччині - День взяття Стамбула, у Киргизстані - День збройних сил, у Туркменістані - День працівників органів внутрішніх справ.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феодора Освяченого.

70 років тому було вперше підкорено Джомолунгму - найвищу вершину на Землі.

Всесвітній день здорового травлення
29 травня відзначають Всесвітній день здорового травлення, заснований у день ухвалення Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів 1958 року.
Ініціюючи щорічне проведення цього Дня, гастроентерологи всього світу намагалися звернути увагу суспільства на проблеми порушення травлення у людини, зростання кількості цих проблем, а також зростання кількості людей із подібними проблемами. Висвітлення цих питань, а також пошуки ефективних методів профілактики та лікування порушень і захворювань травної системи - головне завдання Всесвітньої організації гастроентерологів.
Здоровий спосіб життя з кожним роком привертає до себе увагу все нових і нових людей, які намагаються його дотримуватися.

Міжнародний день миротворців ООН
У 2002 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (57/129) оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців Організації Об'єднаних Націй. Останніми роками було ухвалено рішення відзначати його проведенням заходів, об'єднаних спільною темою, яка змінюється щороку.
Ця дата покликана віддати належне самопожертві і відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Вона знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.
Від 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців у понад 25 міжнародних операціях у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. 58 військовослужбовців ЗС України в цих операціях загинули.
За даними Центру національних контингентів і національного персоналу Об'єднаного штабу Командуванням об'єднаних сил Збройних Сил України, наразі лише два національні контингенти - військовослужбовці Збройних Сил України беруть участь у 2 міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки під проводом ООН і НАТО. Зокрема, 18-й окремий вертолітний загін Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго та національний контингент у складі Багатонаціональних сил КФОР у Косово, Республіка Сербія загальною чисельністю 290 військовослужбовців.
До початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, ЗС України брали участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки в 6 країнах світу та районі Аб'єй.

Весняний вихідний у Великій Британії
Весняний вихідний у Великій Британії, що відзначається щорічно в останній понеділок травня, належить до, так званих, весняних банківських вихідних (Spring Bank Holiday).
Традиційно, Spring Bank Holiday, який іноді називають Днем весни, можна назвати і святом квітів, тому що напередодні свята будинки і вулиці Англії прикрашають гірляндами з весняних квітів. Вранці на вулицях проводять костюмований хід із квітами і гілками квітучих дерев. А вдень і ввечері свято переходить у народні гуляння.
Витоки Дня весни сягають середньовіччя, коли він супроводжувався народними піснями і танцями, стрільбою з лука. Саме на одному з таких змагань, за однією з легенд, був захоплений Робін Гуд.

День поминання в США
День поминання відзначається в останній понеділок травня в пам'ять про всіх загиблих громадян Америки. Спочатку вшановували загиблих у Громадянській війні, але тепер це - День поминання всіх загиблих у всіх війнах і взагалі всіх померлих. Цього дня проводяться спеціальні церемонії на цвинтарях, у церквах та інших громадських місцях.
День поминання офіційно був проголошений 5 травня 1868 року Генералом Джоном Логаном, національним командиром Старої Армії Республіки, і вперше святкувався 30 травня 1868 року, коли було покладено квіти на могилу Союзних і Конфедеративних солдатів на Арлінгтонському національному цвинтарі. Перший штат, який офіційно визнав свято, був штат Нью-Йорк 1873 року.

Ще цього дня:
1900 - Компанія "Отіс" зареєструвала торговельну марку "Ескалатор";
1928 - Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості 200 км/год;
1953 - Людина вперше здолала найвищу точку планети - на вершину Джомолунгми (8 848 м) піднялися новозеландець Едмунд Гілларі та шерп Норгей Тенцинг;
1964 - У Києві відкрили для відвідувачів найбільший у СРСР ботанічний сад;
1990 - 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку;
2003 - Форвард "Мілана" Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол у матчі з "Ювентусом" (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь "Мілана");
2014 - Поблизу Слов'янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост і проведення ротації особового складу, повертаючись із району гори Карачун, був обстріляний із лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК вертоліт Мі-8МТ (борт "16") Нацгвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Унаслідок події загинули 12 осіб.

Церковне свято
Православна церква вшановує цього дня пам'ять Преподобного Феодора Освяченого. Він походив із Єгипту і був сином багатих і знатних батьків-християн. У ньому рано проявилося прагнення до чернечого життя, і в 14 років Феодор таємно пішов із дому й оселився в одному з монастирів. Почувши про преподобного Пахомія Великого, він загорівся бажанням побачити подвижника. Преподобний Пахомій із добротою прийняв малого, що прийшов, і залишив у своїй обителі, де Феодор швидко досяг успіху в усіх чернечих подвигах.

Після смерті Пахомія святий Феодор керував Тавениським монастирем, а пізніше очолив усі Фіваїдські обителі. Він прославився святістю життя і даром чудотворення. Спочив Преподобний Феодор у глибокій старості, у 368 році.

Іменини: Олександр, Аркадій, Георгій, Єфрем, Модест, Муза, Микола, Петро, Федір.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.