Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:21:05

26 травня: Цей день в Україні і в світі

26.05.2023   10:25Агенцiя

ДЕНЬ 457 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 457 RUSSIAN AGRESSION

26 травня відзначають Всесвітній день лінді-гоп, Європейський День сусідів і День Бермудських островів.

У Грузії - День незалежності, у Польщі - День матері, у Південній Кореї - День народження Будди. У Німеччині - Фестиваль "Jazz Rally" в Дюссельдорфі та Фестиваль готичної музики і культури в Лейпцигу. Литовський Каунас святкує День міста.

Єврейський народ святкує Шавуот.

Православна церква вшановує пам'ять мученика Олександра.

Ще цього дня:
1648 - 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польську армію Миколи Потоцького в битві під Корсунем;
1895 - Під час архієрейської візитації Білого Каменя митрополит Сильвестр (Сембратович) освятив наріжний камінь під нову кам'яну церкву. Храм освячено в 1901 році митрополитом Андреєм Шептицьким;
1938 - У місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під новобудову першого заводу "Фольксваген";
1972 - У Мюнхені відкрито стадіон "Олімпіаштадіон";
1995 - Урочисто знято кордони між Росією та Білоруссю;
2014 - Відбувся перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибили проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

Європейський день сусідів
У 2000 році в Парижі започаткували нове свято - Європейський День сусідів, яке відзначають щорічно в одну з п'ятниць травня.
Засновником цього свята став француз Атаназ Періфан, який ще в 1990 році з друзями створив асоціацію "Paris d'Amis" у 17-му окрузі Парижа, з метою зміцнення соціальних зв'язків і мобілізації людей для боротьби з ізоляцією. Учасники асоціації збирали речі та кошти для сусідів, які опинилися у важкій життєвій ситуації, допомагали людям у пошуку роботи тощо.

Шавуот
Шавуот - свято дарування Тори, тобто морального закону, вільному єврейському народу. Його відзначають 6-го числа єврейського місяця сіван і він є в Ізраїлі вихідним днем.
На івриті "шавуот" означає "тижні" - сім тижнів, відлік яких починається від другого дня Песаха. За переказами, цього дня Мойсей отримав на горі Синай скрижалі Завіту з десятьма заповідями. Заповіді містять основи всієї людської моралі, без якої не може обійтися жоден народ і жодна людина. Крім того, Мойсей отримав усні заповіді, частину яких записав (вийшов сувій П'ятикнижжя - Письмова Тора), а частину - Усну Тору - було записано тільки через 1500 років, після руйнування Другого Храму. Запис Усної Тори являє собою багатотомний твір - Талмуд, а також багато інших книжок, які, своєю чергою, об'єднані загальною назвою Мідраш.

Церковне свято
Сьогодні день пам'яті мученика Олександра, який жив у III столітті за часів правління імператора Максиміана і був хоробрим воїном. Коли інші воїни влаштували язичницьке святкування з принесенням жертв ідолам, Олександр залишився вдома. Імператор бачив мужність свого воїна, але не хотів, щоб той був християнином. Тому просив зректися віри. Отримавши відмову, він відрубав йому голову.

Іменини: Олександр, Василь, Гаврило, Георгій, Єгор, Юхим, Іван, Макар, Сергій, Тарас, Ян, Арина, Гликерія, Ірина.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.