Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:14:38

20 березня: Цей день в Україні та в світі

20.03.2023   10:52Агенцiя

ДЕНЬ 390 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 390 RUSSIAN AGRESSION

20 березня відзначають Всесвітній день Землі, Міжнародний день щастя, Міжнародний день французької мови, Всесвітній день здоров'я ротової порожнини і День весняного рівнодення.
У Тунісі - День незалежності.
Православна церква вшановує пам'ять святих херсонеських єпископів.

День весняного рівнодення
Важливою віхою зміни сезонів є день весняного рівнодення, астрономічний початок весни. Як відомо, навесні день збільшується, а ніч скорочується. І 20-21 березня настає час, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Такий день називається днем весняного рівнодення.

Міжнародний день щастя
Щасливі люди живуть довше. Дослідники старіння з Інституту Альберта Ейнштейна виявили, що 243 учасники-довгожителі мали позитивне ставлення до життя.
Для того, щоб бути щасливим, дуже важливі релігія і спорт. Доведено, що вони постачають нас порціями щастя - маленькими, проте регулярними. Танок, наприклад, також могутня річ, він теж здатен приносити щастя. Вчені вважають, що танець зміцнює імунну систему, зменшує стрес і його негативні наслідки. Американська Асоціація Терапевтичного Танцю наводить дані про користь танцювальної терапії для хворих на рак, аутизм, хворобу Паркінсона та депресію.
З огляду на те, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН, 28 червня 2012 року, на своєму 118-му пленарному засіданні ухвалила відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам-членам і структурам самої системи Організації Об'єднаних Націй, а також іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включно з неурядовими організаціями, а також приватними особами, відзначати Міжнародний день щастя, та ухвалила днем святкування 20-го березня.
На думку ООН, сприяння процесам сталого розвитку, справедливості та викорінення злиднів, більш комплексного і збалансованого підходу до економічного зростання, активне сприяння благополуччю всіх народів, невід'ємно стосується питань забезпечення щастя як для окремої особистості, так і для суспільства в цілому.

Ще цього дня:
1916 - Альберт Ейнштейн опублікував теорію відносності;
1917 - Українського історика Михайла Грушевського, який тоді перебував у Москві, обрано головою Центральної Ради;
1921 - На плебісциті більшість жителів Верхньої Сілезії висловилися за перебування у складі Німеччини;
1933 - Біля Мюнхена побудовано перший у Німеччині концтабір - Дахау. Його першими в'язнями були німецькі комуністи та соціал-демократи;
1939 - Німецький ультиматум Литві з вимогою передати Клайпедський край, який задовольнили два дні по тому;
1956 - Проголошено незалежність Тунісу;
1991 - На базі Українського республіканського банку Держбанку СРСР створено Національний банк України; Українська РСР націоналізувала союзні банки на своїй території;
1995 - Заринова атака в Токійському метро, влаштована деструктивним культом Аум Сінрікьо;
2003 - Американсько-британсько-австралійські війська вторглися в Ірак;
2007 - Вийшла комп'ютерна гра S.T.A.L.K.E.R. українського розробника GSC Game World.
2015 - Повне сонячне затемнення, рівнодення і супермісяць відбулися в один день;
2018 - Україна і Катар підписали угоду про безвізовий режим.

Церковне свято
Святі єпископи, що в Херсоні (4 століття) - це семеро святих грецьких єпископів-мучеників м. Херсонес (Корсунь) у Криму: Святий Василій чудотворець, Святий Єфрем, Святий Євгеній, Святий Елпідій, Святий Агатодор, Святий Етерій, Святий Капітон.
У 300 році прибули на Кримський півострів два єпископи - Василь і Єфрем. Згодом Єфрем пішов проповідувати християнство до скитів, що жили над Дунаєм, які пізніше зарубали його мечем.
Василій проповідував у Херсоні (Корсуні), де багато людей прийняли св. Хрещення. Але погани напали на владику, побили його і вигнали з міста. Через якийсь час у Херсоні помер син знатного громадянина, якому Василій молитвою повернув життя. Стривожені таким чудом, погани каменували Василія, а тіло кинули на поживу звірам. Але тварини навіть не торкнулися його, а вночі над ним світила ясна зоря.
Невдовзі погани замучили ще трьох єпископів Херсону: Євгенія, Елпідія і Агатодора. Наступний владика Етерій, домігся вільного визнання Христової віри, а потім єпископом став Капітон, якого погани втопили в морі.

Іменини: Анна, Антоніна, Василь, Євген, Катерина, Єфрем, Ксенія, Марія, Надія, Микола, Павло.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини