Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:24:24

17 листопада: Цей день в Україні та в світі

17.11.2022   07:50Агенцiя

ДЕНЬ 267 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 267 RUSSIAN AGRESSION

17 листопада – в Україні та в світі відзначають День студента, Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень, Міжнародний день філософії, Всесвітній день недоношених дітей, у Чехії та Словаччині – День боротьби за свободу та демократію.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Нікандра єпископа Мирського та Єрмея (пресвітера), пам'ять преподобного Іоанніка Великого.

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень
Проводиться щорічно у середу другого чи третього тижня листопада за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, із 2002 року.
Хронічна обструктивна хвороба легень –назва низки захворювань, у яких спостерігається стійке порушення руху повітряного потоку з легень. Використовувані раніше терміни "хронічний бронхіт" і "емфізема" не вживаються, їх об’єднали терміном ХОХЛ.
Основні причини розвитку хвороби – куріння, тютюновий дим, забруднення повітря, контакт із випарами хімічних речовин.

Міжнародний день студентів
День був заснований у 1941 році на міжнародній зустрічі студентів країн, які боролися проти фашизму, що проходила в Лондоні (Велика Британія), але розпочався з 1946 року. Дату встановили на згадку про чеських студентів-патріотів, які в 1939 році разом із викладачами вийшли на вулиці міста, на знак протесту проти нацистської окупації, але були заарештовані та розстріляні чи відправлені до концтаборів.

Ще цього дня:

1913 – Панамським каналом проходить перше судно;
1948 – Введено в експлуатацію газопровід Дашава – Київ, діаметром 500 мм та завдовжки 509 км. Офіційний день заснування "Київтрансгазу";
1959 - Південноафриканська компанія "Де Бірс", Йоганнесбург, починає виготовлення штучних діамантів;
1964 – Велика Британія заявляє про свій намір заборонити експорт зброї до Південної Африки;
1966 - У ніч з 16 на 17 листопада 1966 р. зареєстрований найбільший метеорний дощ: метеори потоку Леонідів (з'являються регулярно кожні 33,25 року) було видно на небі між східною частиною СРСР і західною частиною Північної Америки;
1989 - Поліція розігнала студентську демонстрацію в Празі, присвячену 50-річчю протестів проти нацистської окупації 1939 року. З цього фактично почалася "оксамитова революція", яка скинула комуністичну владу в Чехословацькій Соціалістичній Республіці;
1989 – Беназір Бхутто обрали прем'єр-міністром Пакистану;
1994 – Верховна Рада України скасувала Декларацію про суверенітет Криму (Постанова ВРУ № 250/94-ВР "Про виконання Постанови Верховної Ради України "Про політико-правову ситуацію в Автономній Республіці Крим");
2000 – Україна ніколи не буде ядерною державою, заявив експрезидент України Леонід Кучма на зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Іменини: Олександр, Григорій, Іван, Ілля, Ісмаїл, Микола, Симон, Степан, Ян.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини