Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:07:04

9 листопада - цей день в Україні і світі

09.11.2022   08:38Агенцiя

ДЕНЬ 259 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 259 RUSSIAN AGRESSION

9 листопада відзначають Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму, Міжнародний день антиядерних акцій, День книги рекордів Гіннеса і Всесвітній день лізингу.

В Україні – День української писемності та мови і Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, у Німеччині – Доленосний день, в Іспанії – фестиваль оливок, у США – День відвідування музеїв.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця.

Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму

9 листопада в усьому світі – Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму, встановлений за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об'єднує понад 560 організацій із 46 країн.

У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року на території Німеччини та Австрії почався масовий єврейський погром, який отримав назву "Кришталевої ночі", або "Ночі розбитих вітрин". Вона стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху стосовно євреїв. Тоді нацисти вбили понад 90 людей, 30 тисяч євреїв було схоплено та відправлено до концтаборів. Сотні синагог було спалено вщент, а тисячі вітрин магазинів, що належали євреям, розбито — звідси назва погрому.

Ці події в 1938 році започаткували Голокост — масове насильство щодо єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 мільйонів євреїв.

Міжнародний день антиядерних акцій

Екологи та інші небайдужі громадяни влаштовують цього дня у різних містах світу пікети, демонстрації та акції протесту проти розвитку атомної енергетики та за підвищення її безпеки. Також вони організують антиядерні табори поблизу небезпечних об'єктів і встановлюють знаки, які інформують громадян про небезпеку, у місцях із підвищеним радіоактивним фоном.

День української писемності та мови

День української писемності та мови, який щорічно відзначається в країні 9 листопада, встановлений указом президента України у 1997 році. Датою свята було обрано день пам'яті преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

Вважається, що саме з преподобного Нестора Літописця і розпочинається письмова українська мова.

День української писемності та мови — це не лише державне, а й церковне свято. Перший у сучасній українській мові твір, що відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмській.

Традиційно до Дня української писемності та мови приурочено низку урочистих та святкових заходів, серед яких: покладання квітів до пам'ятника Нестора Літописця, нагородження найкращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, а також видавництв, що випускають літературу українською мовою.

Сьогодні в Україні проведуть традиційний радіодиктант Національної єдності. Приєднатися до його написання можуть усі охочі. Для цього потрібно об 11:00 за київським часом включити: Українське Радіо чи Радіо Культура; телеканал Суспільне Культура; діджитал-платформи Суспільного: фейсбук-сторінку Суспільного та ютуб-канали Українського Радіо та Суспільного Новини; застосунок suspilne.radio; застосунок "Дія".

 

День пам'яті преподобного Нестора Літописця

Преподобний Нестор Літописець народився в 11 столітті у Києві. Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником Києво-Печерського монастиря.

Преподобний Нестор глибоко цінував справжнє знання, поєднане зі смиренністю та покаянням. У монастирі преподобний Нестор ніс послух літописця. У 80-х роках 11 століття він написав "Читання про житіє і погублення блаженних страстотерпців Бориса і Гліба" у зв'язку з перенесенням їх святих мощів у Вишгород у 1072 році, а також склав житіє преподобного Феодосія Печерського.

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання у 1112-1113 роках "Повісті минулих літ".

Іменини: Андрій, Опанас, Іван, Капітоліна, Максим, Марк, Нестор, Микола, Сергій, Степан.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини