Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:11:21

31 жовтня - цей день в Україні і світі

31.10.2022   09:47Агенцiя

ДЕНЬ 250 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 250 RUSSIAN AGRESSION

31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря, Всесвітній день міст, Міжнародний день економії, День чарівництва та Хелловін.

Православна церква вшановує пам'ять святого Луки.

Лютерани святкують День реформації.

Міжнародний день економії

Історія розвитку Всесвітнього дня заощаджень розпочалася в Мілані, коли у жовтні 1924 року представники ощадних кас із 29 країн світу зібралися на перший міжнародний спеціалізований конгрес. 31 жовтня 1924 р. проходив останній день конгресу, на якому італійський професор Равізза запропонував "на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн" щорічно відзначати цей день, як Міжнародний день заощаджень.

Завершено спорудження національного меморіалу США на горі Рашмор

Національний меморіал гора Рашмор – одна із "візитних карток" США, гордість американців.

Його спорудження розпочалася 10 серпня 1927 року. На горі висічено барельєфи чотирьох президентів – Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Авраама Лінкольна та Теодора Рузвельта, які уособлюють відповідно народження, філософію, об'єднання та експансію нації.

Кожен барельєф має висоту понад 18 метрів, і їх видно з відстані 100 кілометрів. Скульптор Гутзон Борглум, мав намір ще вибити на скелі текст Декларації Незалежності США, але йому не вистачило б життя на завершення такого грандіозного проєкту.

Для створення монумента Борглум вибрав гору Рашмор у Південній Дакоті, оскільки вона мала досить рівну стіну, повернену на південний захід і тому освітлювалася сонцем майже увесь день.

Голова Вашингтона була створена першою в 1930 році, Джефферсон з'явився в 1936, Лінкольн - в 1937, Рузвельт - у 1941 році.

Церковне свято

У цей день православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла. За переказами, він серед сімдесяти учнів Ісуса Христа був посланий на першу проповідь про Царство Небесне ще за земного життя Спасителя. Згодом Лука супроводжував у подорожах святого Павла. Апостол прийняв мученицьку смерть у місті Фіви.

Лука вшановується як автор одного з чотирьох Євангелій і Діяння святих апостолів. Також він вважається першим в історії іконописцем. За легендою, він написав першу ікону Пресвятої Богородиці.

День реформації

День Реформації – свято, яке відзначається на честь заснування Євангелічної Церкви.

В основі Реформації лежало прагнення прогресивної частини церкви повернутися до чистоти Слова Божого від наносного людського, набутого церквою в Середньовіччі.

Як говорить історія, цього дня в 1517 році німецький реформатор Мартін Лютер прибив до дверей парафіяльної церкви міста Віттенберг свої відомі "95 тез", започаткувавши тим самим початок широкої дискусії про дієвість індульгенцій, що своєю чергою стало початком Реформації у західному християнстві.

Іменини: Андрій, Гаврило, Давид, Єлизавета, Іван, Йосип, Лука, Микола, Семен, Сергій, Юліан.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.