Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 23:46:21

26 вересня - цей день в Україні і світі

26.09.2022   07:25Агенцiя

ДЕНЬ 215 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 215 RUSSIAN AGRESSION

26 вересня відзначають європейський День мов і день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї.

Також сьогодні Всесвітній день контрацепції, а у православних - День пам'яті святого Корнилія.  

26 вересня - Європейський день мов - задля підтримки мовного розмаїття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі.

З 2007 року за ініціативи десяти міжнародних організацій, пов'язаних з проблемами планування сім'ї, почали святкувати Всесвітній день контрацепції. Свято, за задумом організаторів, має привернути увагу влади і громадськості до проблем, які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання і зневаги до засобів контрацепції.

Сьогодні також відзначають Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Цей День дозволяє світовій спільноті підтвердити свою прихильність глобального ядерного роззброєння як першочергового завдання.

За церковним календарем настає день святого Корнилія, який жив у I столітті на території Риму. У Новому Завіті йдеться, що відомий він своїм праведним життям, але був "благочестивим і тим, хто боїться Бога" - саме так називали людей, які були язичниками, шанували Бога Ізраїлю, але не були членами іудейської громади.

На Русі день святого Корнилія стали називати Корнилів, оскільки в цей день прибирали з гряд коренеплоди: ріпу, буряк, редьку, моркву. "У Корнилів день - останню ріпу з городу геть", - говорили селяни. Вважалося, що з цього часу "корінь у землі не росте, а мерзне". Заморозки, які вже траплялися нерідко, могли занапастити врожай.

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.