Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 00:44:32

2 серпня - цей день в Україні і світі

02.08.2022   10:05Агенцiя

ДЕНЬ 160 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 160 RUSSIAN AGRESSION 2 серпня Міжнародний день Голокосту ромів, в Україні – День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Іллі.

Міжнародний день Голокосту ромів

Міжнародний день Голокосту ромів – пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, схваленої 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид - Пам'ять - Надія", що відбулася в Освенцимі 21 - 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно - 2 серпня.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинули від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

День пам'яті загиблих воїнів-десантників

2 серпня у Збройних силах України відзначається День пам'яті загиблих військовослужбовців десантно-штурмових військ Збройних сил України, також відомий як День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Спочатку професійне свято українських десантників називалося Днем аеромобільних військ, а у 2012 році, після перетворення аеромобільних військ у високомобільні десантні, свято перейменували на День високомобільних десантних військ ЗС України.

21 листопада 2017 року високомобільні десантні війська ЗС України були перетворені на десантно-штурмові війська (ДШВ ЗС України). Основним завданням десантно-штурмових військ стало виконання бойових завдань у тактичному та оперативному тилу противника, які неможливо виконати іншими силами та засобами. Вони цілеспрямовано готуються для активних бойових дій у тилу противника, а також участі в оборонних, контрнаступальнних, спеціальних, антитерористичних та миротворчих операціях.

Тоді ж Міністерство оборони України ухвалило, що День десантно-штурмових військ відзначатиметься у річницю їх формування. Таку дату, до речі, обрали тому, що цього дня православна церква вшановує архангела Михаїла — святого покровителя десантників.

Проте 2 серпня до цього часу вже було міцно вписано в історію десантно-штурмових військ України, тому командування збройних сил країни ухвалило рішення у цей день вшановувати пам'ять усіх українських десантників, які віддали своє життя, захищаючи батьківщину.

 

Іменини: Олександр, Опанас, Георгій, Іван, Ілля, Костянтин, Сава, Тихін.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.