Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:44:56

16 липня - цей день в Україні і світі

16.07.2022   09:00Агенцiя

16 липня у світі відзначають Міжнародний день змії. В Україні - День ухвалення Декларації про суверенітет, День бухгалтера та аудитора.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Мокія та Марка.

Міжнародний день змії

Щорічно 16 липня відзначається Міжнародний день змії.

В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними - гадюка степова, гадюка звичайна та гадюка Микільського. Вони занесені до Червоної книги України. Також охороняються усі види полозів та мідянка.

Змії є природним регулятором чисельності багатьох гризунів, які, у свою чергу, можуть бути, як просто шкідниками сільськогосподарських культур, припасів, так і розносити захворювання. Отрута змій використовується в медицині у складі болезаспокійливих засобів і протизапальних препаратів.

Вчені закликають людей навчитися жити поряд із цими істотами, ареал проживання яких дуже широкий і виключає хіба що Антарктиду та низку острівних держав.

День ухвалення Декларації про суверенітет України

Документ про проголошення державного суверенітету України було ухвалено Верховною Радою УСCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як "верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах".

У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

День бухгалтера та аудитора в Україні

Свято започатковано указом президента Леоніда Кучми № 662/2004 від 18 червня 2004 року.

До встановлення Дня бухгалтера на державному рівні його святкували неофіційно. В указі президента Кучми, який започаткував захід на державному рівні, відзначався "значний внесок" українських бухгалтерів у розвиток економіки держави.

Датою свята було обрано 16 липня – цього дня 1999 року депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

А 20 квітня 2018 року президент Петро Порошенко своїм указом №103/2018 поширив свято і на аудиторів. З цього часу в Україні 16 липня святкують День бухгалтера та аудитора.

Іменини: Олександр, Анатолій, Антон, Василь, Георгій, Демид, Єгор, Костянтин, Марк, Михайло, Родіон, Пилип, Хома.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.