Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:02:33

12 липня - цей день в Україні і світі

12.07.2022   08:59Агенцiя

12 липня відзначають Всесвітній день бортпровідника, Міжнародний день фотографа, у Данії – День фіорду, в Ірані – День хіджаба та цнотливості, у Сан-Томе і Принсіпі – День незалежності.

Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів Петра та Павла.

Всесвітній день бортпровідника

Щороку 12 липня в Україні та низці країн відзначається Всесвітній день бортпровідника. Це професійне свято тих, хто відповідає за безпеку пасажирських перевезень у салонах авіалайнерів.

Історія виникнення цієї професії бере початок у 1928 році. Тоді на борт літака почали брати додаткового члена екіпажу, який забезпечував контакт із пасажирами під час польоту. Пілоти таким чином знімали з себе обов'язки спостереження за людьми. Бортпровідник у разі необхідності доводив до відома керуючого польотом обстановку в салоні.

Звання першої стюардеси отримала Елен Черч, мешканка штату Айова. Вона дуже любила перельоти і записалася на уроки з пілотування. 1930 року Елен запропонувала приватній авіакомпанії послуги стюардеси на борту лайнера, який виконував міжнародні перевезення. Її взяли на роботу. Перший робочий день Елен успішно пройшов 15 травня 1930 року. Лайнер здійснював переліт із Сан-Франциско до Шаєнна. Керівництво компанії запропонувало Елен набрати першу групу стюардес. Вона відібрала сімох медсестер. Їхній вік був до 25 років, а вагова категорія не перевищувала 52 кілограми.

Міжнародний день фотографа

День фотографа відзначають 12 липня, у день святої Вероніки, покровительки фотографії. Якщо вірити легенді, то саме вона була тією жінкою, яка подала Ісусу, що піднімався на Голгофу, шматок тканини, щоб витерти обличчя від поту. На тканині залишився лик сина божого. Тож через дві тисячі років Папа Римський затвердив саме цей день як свято фотографів.

Ще одна версія щодо дня святкування саме 12 липня, бо цього дня народився засновник компанії Kodak Джордж Істмен. Вважається, що саме він вивів мистецтво фотографії на новий рівень.

 

Церковне свято

Православна церква 12 липня відзначає свято апостолів Петра і Павла, яких за особливо ревне поширення християнської віри ще називають першоверховними. Церква їх шанує як перших проповідників християнської віри. Цього дня перенесли реліквії апостолів із Рима до Сан-Себастьяна.

Апостол Петро, один із найближчих учнів Христа, проповідував у різних країнах Слово Боже і при цьому творив великі чудеса – зцілював хворих, воскресив мертвих. Він написав два Соборні Послання, був першим єпископом Римським. За християнську віру його розіп'яли 67 року на хресті вниз головою.

До навернення апостол Павло називався Савлом і був гонителем християн. Сам Господь покликав його до апостольства. За поширення у різних країнах віри Христової Павло переніс багато страждань. У 67 році він був обезголовлений у Римі. Його перу належать 14 листів.

Апостоли Петро і Павло посідають особливе місце у церковній ієрархії. Адже саме у святого Петра зв'язка із ключами від Царства Небесного. Він зачиняє і відчиняє ворота раю.

Іменини: Катерина, Іван, Вероніка, Григорій, Павло, Петро.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини