Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:48:53

23 червня - цей день в Україні і світі

23.06.2022   08:30Агенцiя

23 червня відзначають Міжнародний Олімпійський день і Міжнародний день вдів.

В Україні та у світі – День державної служби. У Люксембургу – День народження Великого Герцога, День перемоги святкують в Естонії, у Франції – Фестиваль вина в Бордо. У Брюсселі пройде історичний саміт, на якому, як очікується, Україна набуде статусу кандидата в члени ЄС.

У православних вшановують пам'ять священномученика Тимофія.

Міжнародний Олімпійський день

Щороку 23 червня у всьому світі відзначається Міжнародний Олімпійський день на згадку про відродження олімпійського руху в його сучасному вигляді.

Ідея свята вперше прозвучала на 41-й сесії Міжнародного олімпійського комітету у Стокгольмі у 1947 році, а ще за рік на 42-й сесії МОК у Санкт-Моріці цей проєкт було схвалено офіційно.

Історичною передумовою для вибору дати свята стало проведення Міжнародного атлетичного конгресу з проблем фізичного виховання, що відбувся у червні 1894 року в Парижі, та в якому брали участь представники 12 країн. 23 червня свою доповідь презентував ентузіаст відродження олімпійського руху барон П'єр де Кубертен. У ньому він познайомив присутніх із розробленими ним організаційними засадами Олімпійських ігор.

День державної служби ООН

У березні 2003 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію 57/277, яка проголосила 23 червня Днем державної служби Організації Об'єднаних Націй. З того часу він відзначається щороку.

До цієї дати оргкомітетом Дня присвячено проведення Форуму державної служби ООН, святкові та спеціальні заходи, а також церемонія вручення Премії ООН за внесок у розвиток державної служби.

З 2003 року нагороду було присуджено 250 ініціативам у 82 країнах світу. Серед лауреатів Премії — проєкти у сфері ранньої діагностики дітей з обмеженими можливостями та розвитку їх навичок, просування гендерної рівності, покращення послуг у сфері фармацевтики та охорони здоров'я, моніторингу та управління тимчасовими поселеннями внутрішньо переміщених осіб, освіти дівчат і дівчаток у сфері репродуктивного здоров'я.

Міжнародний день вдів

Щороку 23 червня, від 2011 року, світова спільнота відзначає Міжнародний день вдів. Ця дата дає можливість приділити увагу важкому становищу жінок і дітей, які залишилися без чоловіка. До цього закликає резолюція Генасамблеї ООН, що вийшла у грудні 2010 року та закріпила за 23 червня статус міжнародного дня.

За даними ООН, сьогодні загальна кількість вдів у світі становить понад 258 мільйонів людей, при цьому кожна десята жінка живе в умовах бідності. Дуже багато вдів проживає у країнах, де вирують збройні конфлікти; їхнє становище особливо тяжке: вони втрачають чоловіків у молодому віці, при цьому змушені виховувати дітей в умовах бойових дій і без будь-якої підтримки.

Ситуація посилюється тим, що у багатьох країнах статус жінки є похідним від статусу її чоловіка, і, овдовівши, вона може втратити все — аж до елементарних засобів для існування. Є держави, де вдови не мають доступу до спадщини, позбавлені права працювати і неспроможні вважатися повноцінними членами суспільства. Вдів нерідко виганяють із власного будинку, вони зазнають фізичного насильства, а іноді їх убивають навіть члени власної родини. І щоб відновити суспільний статус, удові доводиться виходити заміж за одного із родичів чоловіка, часто проти волі. Для багатьох втрата чоловіка стає лише першим ударом у низці випробувань.

 

Іменини: Олександр, Олексій, Андрій, Ганна, Антоніна, Василь, Герасим, Іван, Ігнатій, Ілля, Інокентій, Кузьма, Макар, Микола, Павло, Семен, Тимофій.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини