Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:06:33

27 травня - цей день в Україні та в світі

27.05.2022   08:03Агенцiя

27 травня – Всесвітній день захисту від Сонця та День клейкої стрічки. Ще сьогодні Європейський день сусідів. У Японії відзначають День Військово-морського флоту, у Нігерії – День захисту дітей, а у Франції – Національний день опору.

Православна церква вшановує пам'ять мученика Ісидора Хіоського.

Запатентована прозора клейка стрічка – скотч

Скотч - різновид клейкої стрічки на целофановій основі, на одній із сторін якої нанесений клей. Scotch та Scotch Tape – зареєстровані торговельні знаки корпорації 3M.

У 1923 році Річард Дрю влаштувався лаборантом на роботу в американську компанію Minnesota Mining and Manufacturing (зараз 3M), яка займалася виробництвом наждачного паперу, вела дослідницьку діяльність в сфері водонепроникних поверхонь і експериментувала з целофаном.

У 1925 році компанія тестувала в магазинах і автосервісах свою нову шкірку Wetordry, і Річарду було доручено стежити за цим процесом. Якось у майстерні він помітив, що під час фарбування кузовів у місці, де поверхню фарбували двома або більшою кількістю кольорів, розділові лінії виходили неакуратними. Майстрам це не подобалось, і Дрю пообіцяв щось придумати.

За деякий час Річард приніс маляру клейку стрічку завширшки 2 дюйми (5 см) із пластиром на кожному краю. Але під час перевірки стрічка скрутилася. На процес її удосконалення знадобилося ще близько 5 років — і лише в 1930 році перший рулончик целофанової стрічки успішно пройшов випробування.

27 травня 1930 року Річард Дрю запатентував свій винахід. Перший у світі скотч був зроблений з каучуку, олій і смол на целофановій основі. Він був водонепроникним і протистояв широкому діапазону температур. Спочатку використовувався для пакування обгортки для їжі. Однак у роки Великої депресії люди самі вигадали безліч інших способів застосування скотчу на роботі і вдома: від заклеювання пакетів із одягом до зберігання розбитих яєць.

У 1932 Джон Борден удосконалив скотч, додавши вбудоване лезо для обрізки, що істотно полегшило використання стрічки. У наступні роки відбулись деякі інші удосконалення, а також розширення асортименту. Сьогодні існує понад 900 найменувань скотчу.

Європейський день сусідів

У 2000 році в Парижі було засновано нове свято - Європейський День сусідів, який відзначається щорічно в одну з п'ятниць травня.

Засновником заходу є француз Атанас Перифан, який ще у 1990 році з друзями створив асоціацію "Paris d'Amis" у 17-му окрузі Парижа з метою зміцнення соціальних зв'язків та мобілізації людей для боротьби з ізоляцією. Учасники асоціації збирали речі та кошти для сусідів, які опинилися у важкій життєвій ситуації, допомагали людям із пошуком роботи.

Перше свято — День сусідів — асоціація провела ще 1999 року для мешканців свого, 17-го округу, у ньому взяли участь понад 10 тисяч мешканців із 800 будинків. Вже наступного року святкування Дня набуло національного масштабу, а з 2003 року — європейського, коли до Франції приєдналася й Бельгія. До 2019 року свято залучило вже понад 1450 партнерів у понад 50 країнах-учасницях, а кількість мешканців, що беруть участь у святі, перевищила 30 мільйонів людей.

Організатори свята переконані, що відзначати День сусідів дуже просто — треба завчасно сповістити всіх сусідів, зібратися в якомусь зручному для всіх місці, бажано за одним великим столом, влаштувавши загальне застілля. Важливо, щоб кожен учасник свята приніс частування виготовлені власноруч і гарний настрій.

Всесвітній день захисту від Сонця

27 травня відзначають День захисту від Сонця.

Зазвичай ми використовуємо для захисту шкіри та очей від пошкодження ультрафіолетовими променями сонцезахисні екрани.

Сонцезахисний крем і крем від засмаги - це не те саме, хоча багато людей використовують ці слова, не замислюючись про визначення. Насправді це дві абсолютно різні форми захисту від сонця.

Сонцезахисний крем є найчастіше використовуваним типом захисту від сонця. Він фільтрує або екранує сонячні УФ промені. Він затримує більшість променів, але пропускає деякі. Його також можна назвати хімічним сонцезахисним кремом.

Крем від засмаги відбиває сонячне проміння від шкіри. Він блокує промені від проникнення крізь шкіру. Його можна назвати фізичним сонцезахисним кремом.

Іменини: Максим, Петро, Микита, Василь, Марія, Іван.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини