Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:01:11

Смачні рецепти вихідного дня: булочки з абрикосовим джемом

09.01.2022   14:27Агенцiя

Ароматна, смачна випічка до сніданку — це найліпший початок дня. Особливо смачні булочки із різноманітними начинками — свіжими фруктами та ягодами, повидлом, варенням, шоколадом чи вареним згущеним молоком.

Булочки з абрикосовим джемом та штрейзелем

Цей рецепт — справжня знахідка для поціновувачів домашніх виробів із борошна. Нескладний у приготуванні, можна приготувати булочки із повидлом про запас — на кілька днів до сніданку для всієї родини.

Інгредієнти: 320 г борошна, 60 г цукру, 4 г дріжджів, 150 мл теплого молока, 1 яйце, дрібка солі, 35 г розтопленого вершкового масла, 250 г джему з абрикосів.

Для посипки: 25 г борошна, 20 г цукру, 10 г вершкового масла.

З цієї кількості продуктів вийде в середньому 10 булочок.

Готуємо опару: у молоко, трохи підігріте, всипаємо швидкі дріжджі. Туди ж 1 ч. л. цукрового піску, 2 ст. л. борошна, ретельно перемішуємо. Опара має постояти в теплі 25–30 хвилин.

Яйце збиваємо з цукром, що залишився, дрібкою солі і ваніллю (за бажанням), після чого вливаємо розтоплене масло.

Додаємо опару до яєчної суміші, доводимо до однорідності. Починаємо всипати борошно, що залишилося. Вимішуємо порціями ложкою. Як тільки ложкою місити стане складно, викладаємо тісто на стіл і продовжуємо місити руками. Перекладаємо основу для булочок в миску, накриваємо та на годину залишаємо підійти.

Пишне тісто ділимо на 10 кульок. Накриваємо їх та ще на 20 хвилин залишаємо.

Тим часом готуємо хрумку посипку - штрейзель, яка традиційна для німецької кухні. Всі складники штрейзеля перебиваємо у блендері до крихти.
 
Із кожного колобка тіста формуємо млинчик, у центр кладемо 1 ст. л. без гірки абрикосового джему. Защипуємо, формуємо круглі булочки.

Викладаємо булочки на деко, залишаємо на 30 хвилин, накривши рушником.

Змащуємо випічку яйцем, посипаємо штрейзелем і відправляємо в духовку на 180 градусів. Випікаємо 25 хвилин, тоді перевіряємо на готовність. За необхідності печемо ще 5–10 хвилин.   

Булочки з абрикосовим джемом у духовці

Аромат цих булочок просто неперевершений, а від смаку можна стати залежним! Та якщо серйозно, у цьому рецепті відчувається вплив французьких традицій. Булочки з абрикосовим джемом чимось схожі на легендарні круасани (також використано листкове тісто), але зі смачною начинкою всередині.

Інгредієнти: 500 г пшеничного борошна, 6 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 7 г дріжджів (сухих), 100 мл олії, 60 г масла вершкового, 200 мл молока, 1 яйце куряче, 150 г джему з абрикосів.

Дріжджі змішуємо з кількома ложками борошна і 1 ст. л. цукру, молоко підігріваємо і додаємо до сухих інгредієнтів. Перемішуємо і даємо їм активуватися.

Вливаємо олію. Яйце ділимо на білок і жовток. Білок збиваємо в піну, додаємо в миску до решти інгредієнтів. Перемішуємо. Жовток залишаємо для змащування булочок перед випічкою. Борошно просіюємо і замішуємо тісто. Ретельно вимішуємо тісто на робочій поверхні, кладемо в чашу і прикриваємо плівкою на 1,5 години.

Готове тісто ділимо на шматочки приблизно по 150 г. Має вийти 5 штук.
Скачуємо їх у кулю і накриваємо плівкою, даємо відпочити 10–15 хвилин, прикривши рушником або плівкою.
За цей час розтоплюємо і остуджуємо вершкове масло.

Кожну кульку качалкою розкачуємо в тонкий корж і змащуємо вершковим маслом. Викладаємо коржі один на інший і ще раз розкачуємо в більший корж, приблизно 40 см діаметром.

Розрізаємо листкове тісто на сегменти — трикутники, 15–16 штук.

На широкий край трикутників кладемо по 1 ч. л. абрикосового джему. Закріплюємо боки так, щоб начинка не витекла під час випікання, згортаємо як круасан.

Викладаємо булочки на деко, застелене пергаментом, змащуємо їх жовтком з 1 ст. л. молока і присипаємо цукром.

Лишаємо на 15 хвилин і тільки потім випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці протягом 25 хвилин (температура 180 градусів).

Смачного!

 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.