Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:16:17

9 січня - який день, свято та прикмети

09.01.2022   13:00Агенцiя

9 січня у світі відзначають День хореографа та День подорожі на повітряній кулі, рибалки та торговці святкують день Ебісу, а в Україні згадують про Богдана Хмельницького. У православ'ї це Степанів день, а у католиків Хрещення Господнє.

Ще сьогодні День гри в Бога, у США – День абрикоса, День недільної вечері та День подяки правоохоронним органам, День словесних ботаніків, День "У метро без штанів" та День статичної електрики. У В'єтнамі День школярів і студентів, а на Філіппінах "День Чорного Назарянина".

У цей день, в 1932 році, в руїнах Монте-Альбана був знайдений скарб 13 століття, що належить народності сапотеки. В 1951 році, 9 січня, офіційно відкрилася будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, а в 1969 році відбувся перший випробувальний політ літака "Конкорд". 1992 – Гвінея, Венесуела та Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини із КНДР. А 2007 року 9 січня презентували сенсорний смартфон першого покоління iPhone.

9 січня відзначають Міжнародний день хореографа. Це свято присвячено людям, які дбайливо зберігають та примножують техніку й пластику танцювального мистецтва, навчають йому майбутніх виконавців.

Термін "хореографія", що увійшов в обіг у 18 столітті, грецького походження і буквально перекладається як "запис танцю, хороводу", є мистецтвом твору та сценічної постановки танцю.

Вважається, що ця професія, незважаючи на зародження танцювального мистецтва ще в Стародавньому світі, з'явилася в 12 столітті, коли виникла потреба в навчанні танцю придворних дам і кавалерів.

Свято бога Ебісу в Японії вважається святом бога багатства та удачі. Його відзначають три дні, від 9 січня. Протягом цих днів торговці і просто люди, що шукають удачу, проводять хід вулицями, що ведуть до храму Ебісу. Там вони вклоняються своєму покровителю.

Православна церква сьогодні шанує пам'ять християнського мученика Стефана, залученого за християнську проповідь в Єрусалимі та побитого камінням приблизно у 33-36 рр. Стефана і з ним ще шістьох єдиновірців обрали апостоли дияконами, які повинні були стежити за порядком при "щоденному роздаванні потреб". Сталося це після того, як серед християн, що походять з діаспори євреїв, виникло невдоволення з приводу несправедливих роздач.

Прикмети:

9 січня – Коляда у розпалі. На Степана було заведено наймати пастухів. Їх пригощали і всіляко вшановували. За старих часів подейкували: "У пастухи наймешся - все село у тебе в боргу буде".

У Степанів день проводили обряди, що захищали від пристріту. На засніженій гірці ставили 12 жердин, до яких дівчата зливали в чашу згубну воду, ніби з серця тугу змивали. Потім воду вихлюпували в центр кола.

Щоб захистити житло від відьм, по кутах ставили осикові кілки. Вірили, що жодна відьма після цього на подвір'я зайти не зможе. А ще в ці дні ворожили.

Іменини: Антоніна, Федір, Тихон, Степан.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.