Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:01:15

2 січня - який день, свято та прикмети

02.01.2022   12:05Агенцiя

2 січня святкують Всесвітній день інтроверта, День наукової фантастики, День святого Бертольда у Швейцарії, на Гаїті – День предків, у православних – День пам'яті святого Ігнатія Богоносця.

День наукової фантастики

Серед шанувальників різних літературних жанрів чимало тих, хто надає перевагу науковій фантастиці, кого поєднала любов до цього напряму в літературі, кіно та інших видах мистецтва.

На різних форумах і конференціях, що об'єднують любителів цього жанру, неодноразово порушувалося питання про те, щоб організувати День наукової фантастики. Суперечка триває і дотепер, однак у США вже з 2012 року таке неофіційне свято існує та проводиться. Датою обрали день народження одного з найвидатніших письменників-фантастів 20 століття Айзека Азімова. Багато прихильників жанру підтримали ініціативу та приєдналися до святкування, хтось продовжує заперечувати обрану дату. Втім, факт залишається фактом – свято є.

Всесвітній день інтроверта

2 січня 2011 року вперше відзначили неофіційний День інтроверта, який став із самого початку Всесвітнім.

Психологи зазначать, що інтроверти дуже цінні для суспільства, оскільки це дивовижні люди зі своїми особливостями світосприйняття, які роблять людське суспільство більш гармонійним.

Інтроверти більш схильні до кропіткої роботі, більш пунктуальні і відповідальні переважають у всіх починаннях, наполегливі у досягненні мети, терплячі. Потрібна лише правильна обстановка, щоб інтроверт зумів згенерувати цікаву ідею або нестандартне рішення, досяг видатних результатів.

Не випадково, багато відомих людей належать до інтровертного типу особистості. Серед відомих інтровертів називають акторів Гаррісона Форда, Сальму Хаєк, Джонні Деппа, Емму Вотсон, Кіану Рівза та ін.

Часто інтроверти стають видатними вченими, письменниками, а іноді і загальновизнаними лідерами у суспільстві. Психологи нагадують про те, що до інтровертів належали Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон, Дейл Карнегі, Артур Шопенгауер, Фредерік Шопен, Джоан Роулінг, Воррен Баффет.

День святого Бертольда (День міста Берна) у Швейцарії

День після новорічного свята у Швейцарії – це День святого Бертольда, який відзначається на честь заснування столиці країни міста Берна.

Берн заснували в 1191 році за наказом герцога Бертольда П'ятого Церингерського, правителя Бургундії для того, щоб захистити західний кордон володінь герцога. Бертольд оголосив усім, що нове поселення отримає ім'я першої тварини, яку він підстрелить. Вражаюче, але столиця Швейцарії запросто могла зараз носити ім'я перепілки або козулі. Проте герцог убив ведмедя. Місто отримало ім'я Берн від німецького der Bär - ведмідь.

Церковне свято

Православні християни вшановують пам'ять священномученика Ігнатія Богоносця, який жив у І-ІІ століттях за правління імператора Траяна. На той час його вчителем був Іван Богослов.

За народними переказами Ігнатія називали Богоносцем через те, що коли він був маленьким, то сам Ісус Христос носив його на руках. У Ігнатія був дар зцілювати хворих. Під час Траянських гонінь християн, Ігнатія заарештували і відправили з Антіохії до Риму. Там його стратили – кинули на поталу до голодних левів.

 

Прикмети:

Сніг чи дощ – до доброго врожаю;
Небо зоряне – теж до чудового врожаю.

 

Іменини: Ігнат, Данило, Іван, Георгій, Юрій.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини