Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:10:21

24 грудня - який день, свято та прикмети

24.12.2021   08:05Агенцiя

24 грудня Різдвяний святвечір у католиків і протестантів, в Україні відзначають професійне свято працівники архівів, а у православних – День пам'яті преподобного Никона Печерського.

Святвечір у західних християн

Сьогодні Святвечір у багатьох західних країнах, як і Різдво, це сімейне свято. Навіть ті, хто не відвідує церкву, збираються ввечері за столом усією родиною.

Назва "Святвечір" походить, як вважають, від слова "сочиво" - це особлива зернова каша, зазвичай із медом та фруктами. Традиційно куштувати "сочиво" належить напередодні свята лише після літургії, яка з'єднується з вечірньою. Традиція не їсти їжі до першої вечірньої зірки, пов'язана зі спогадом про появу зірки на Сході, що сповістила про народження Христа.

У різдвяний Святвечір у церквах вранці служать месу за чином Адвента, а меса надвечір'я Різдва починається зазвичай опівночі, але з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Повсюдно поширений і звичай залишати за різдвяним столом вільне місце. Якщо хтось прийде в будинок на Різдво, то буде прийнятий, як брат. Цей звичай – знак пам'яті про близьких та дорогих людей, які не можуть цього дня зустріти свято разом із сім'єю.

День працівників архівних установ

24 грудня в Україні відзначають День працівників архівних установ. Це свято було встановлено 30 жовтня 1998 р. відповідно до Указу Президента України.

У День працівників архівних установ вітання приймають понад три тисячі працівників державних установ України, зайнятих в архівознавстві. Вони працюють у понад семи сотнях організацій, підпорядкованих Державному комітету. На плечах українських архівістів лежить турбота про майже 60 мільйонів одиниць зберігання різних видів документів.

У них вся історія України: великі та малі події, історія поколінь, як конкретних людей, так і родів, і міст, і селищ. А працівники архівних установ зберігають, комплектують і обліковують усі ці документи.

Церковне свято

Православна церква шанує пам'ять преподобного Никона Печерського - святого, який народився в XI столітті і зазнав голоду і мук за віру.

Преподобний Никон Печерський народився в багатій і знатній родині, з дитинства мав славу лагідної і доброї дитини, тягнувся до Бога. Юнаком пішов у монастир і став ченцем Києво-Печерського монастиря.

1096 року, коли на київські землі напали половці, Никон і всі брати потрапили в полон до ворога. Три роки ченці терпіли катування половців. Никонові господар підрізав жили, щоб той не втік. Але преподобний, за допомогою хреста та молитви, стійко зносив голод і муку.

Коли кияни уклали мир із половцями, головний мучитель Никона прибув до Печерського монастиря і з подивом упізнав в одному з ченців свого бранця. Ворог розкаявся у скоєному, прийняв хрещення і вирішив до останнього подиху служити преподобному.

 

Іменини: Адам, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Никифор, Нікон, Петро, Терентій, Филимон.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини