Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:48:29

21 грудня - який день, свято та прикмети

21.12.2021   08:08Агенцiя

21 грудня у світі відзначають День народження кросворду та День ліхтарика.

Цього дня, 33 роки тому, український транспортний літак "Мрія" здійснив перший випробувальний політ. У Нідерландах – День Святого Томаса, на Філіппінах – День ЗС, а у православних – День Анфіси Римської. Сьогодні День зимового сонцестояння, найдовша ніч у році.

 

День кросворда

День народження кросворда щороку святкують 21 грудня. Батьком цієї головоломки вважають Артура Вінна. Саме його кросворд вперше був опублікований у газеті Fun (недільний випуск New York Times) 21 грудня 1913 року. Вінн вирішив створити гру, яка була би цікава всім без винятку. Він використав абсолютно новий підхід – складати слова у смужки (клітини), що перетинаються між собою. Англійською "cross-word".

День ліхтарика

Сьогодні відзначають і День ліхтарика. Свято було створене тому, що це найкоротша доба за весь рік. Перший переносний ліхтарик придумав Девід Майзелл у 1898 році. Тоді він та його друг Конрад Г'юберт створили компанію, яка розробляла та випускала ліхтарики – Ever Ready. Тоді найчастіше їх купували поліцейські, адже винахід дуже допомагав під час нічної роботи.

Карачун

Бог Карачун змушує час іти у зворотний бік. А виявляється це в тому, що день ставав коротшим, поступаючись часом ночі. Друге його ім'я – Чорнобог.

Карачун командує морозами, живе під землею, розпоряджається духами, зменшує день і збільшує ніч. Перетворюючись на бурани та хуртовини, Чорнобогу служать ведмеді-шатуни та вовки. Від його імені утворилися слова "карачити" та "скорячило". Та й, власне, і саме ім'я "Карачун" давно вже стало загальним.

День святого Томаса

У найкоротший і найтемніший зимовий день відзначають День святого Томаса. Між іншим, міжнародне свято чомусь вважається суто голландським. У Нідерландах, наприклад, у цей день усі люди бояться запізнитися, щоб їх не дражнили "сонним Томасом" Школярі, приходячи до школи раніше, пишуть на дошці своє ім'я, щоб виявити останнього, хто прийшов на уроки, якого і звуть увесь день "сонним Томасом". А вже вчителю спізнюватися сьогодні зовсім не можна, щоб не дати шанс учням сміятися над собою.

Прикмети:

  • синиці метушаться і ховаються - наближається заметіль; 
  • завьюжило - влітку будуть рясні опади;
  • багато снігу - літо буде дощовим.

Іменини: Кирило, Сергій, Анфіса, Вікторія.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини