Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:22:25

19 грудня - який день, свято та прикмети

19.12.2021   13:07Агенцiя

19 грудня у світі відзначають Міжнародний день допомоги бідним, в Україні – День адвокатури, у католиків Четверту неділю Адвента, а у православних – День святителя Миколи Чудотворця.

Міжнародний день допомоги бідним

За даними міжнародних експертів, на кінець 20 століття близько чверті населення планети, тобто півтора мільярда людей, тягнуло злиденне існування. А проведені дослідження також показали, що в період з 1999 до 2007 року від злиднів померло понад 300 мільйонів людей. Варто зазначити, що навіть дві світові війни не забрали стільки людських життів.

У зв'язку з цим ООН схвалила кілька програм, які мають на меті викорінення злиднів. Перші з них почали діяти на початку 2000 року, однак, поки кількість тих, хто живе за межею бідності, не зменшується.

Незважаючи на те, що світова економіка сьогодні розвивається стрімкими темпами, і все більше людей можуть похвалитися високим рівнем життя, злидні, як і раніше, є однією з ключових проблем людства. Адже бідність означає не лише нестачу грошей, а й відсутність гідної роботи, зручного житла, доступу до ґрунтовної освіти та охорони здоров'я.

У багатьох країнах світу традиційно допомогу бідним, поряд із державними та міжнародними програмами, здійснюють різні релігійні та благодійні громадські організації, а також приватні меценати.

День адвокатури в Україні

Відповідно до Закону України "Про адвокатуру", введеного в дію постановою Верховної Ради від 19 грудня 1992 року, адвокатура України "є добровільним професійним громадським об'єднанням, покликаним, згідно з Конституцією України, сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Адвокат – це захисник, який у кримінальному судочинстві наділений широкими правами. Серед основних прав адвоката – право на побачення з обвинуваченим без обмеження кількості; ознайомлення із матеріалами справи; подання доказу невинності або меншої провини обвинуваченого; оскарження дій слідчого, прокурора чи суду тощо.

Адвокат повинен зберігати адвокатську таємницю. Водночас адвокат має захищати не будь-який інтерес свого підзахисного, а лише законний. Засоби та способи захисту, безумовно, мають бути законними та моральними.

Четверта неділя Адвента

У четверту неділю Адвента католики запалюють перші три свічки та приєднують останню – Янгольську Свічку. Вона означає останнє пришестя Спасителя у славі з усіма Янголами, щоб узяти всіх істинних вірян із собою на небеса.

Вважається, що Вінок Адвента з'явився у Німеччині. Зазвичай він виготовляється з ялинових гілок, які скріплюють дротом у коло. На вінку встановлюються чотири червоні свічки — символ чотирьох тижнів Адвента, щонеділі запалюють одну з них.

У підсумку, в останню — четверту неділю Адвента над ялиновим вінком яскраво горітимуть усі свічки, сповіщаючи про те, що невдовзі свято.

День Святого Миколая

День Святого Миколая в Україні відзначається 19 грудня. Цього дня православна церква вшановує пам'ять Святого Миколая.

Миколай Чудотворець народився в заможній родині аристократів приблизно в III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. Коли він був дитиною, сім'я переїхала до портового містечка Мири, де Чудотворець прожив до глибокої старості. З дитинства Микола вивчав Святе Письмо. Дні він проводив у храмі, а ночі – за молитвою.

Після смерті архієпископа Іоанна постало питання, хто займе його місце. Одному з єпископів наснився пророчий сон: це місце має зайняти юнак, який першим зранку відвідає храм. З першими променями сонця у храм увійшов Микола, якого згодом прозвали Чудотворцем. Святий дожив до старості та помер 6 грудня (19 грудня за старим стилем) 340 року. Вже понад 1000 років мощі Миколи Чудотворця знаходяться в італійському Барі. Привезли їх сюди у 1087 році моряки.

Традиції:

За традицією цієї ночі діти отримують подарунки під подушку. Тому вони вірять у диво, яке чинить святий Миколай і вчаться у святого бути милосердними. Святий Миколай допомагає воїнам, водіям та мандрівникам, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей і студентів, моряків, торговців та лучників.

Прикмети:

Якщо з'явився іній, то наступного року очікується багатий врожай вівса;

Якщо день морозний, то буде хороший врожай;

Скільки на Миколу снігу випаде, стільки трави весною буде.

 

Іменини: Максим, Микола

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини