Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:03:15

10 грудня - який день, свято та прикмети

10.12.2021   08:14Агенцiя

10 грудня у світі відзначають День прав людини, Міжнародний день прав тварин, Всесвітній день футболу, День Нобеля – церемонія вручення Нобелівської премії, у Швейцарії Фестиваль Ескаляд, а у православних – Святкування на честь ікони Божої Матері, що називається "Знамення" і Романів день.

День прав людини

10 грудня – День прав людини. Офіційно свято було проголошено у 1950 році з ініціативи ООН. Дату визначили на честь ухвалення у Парижі 1958 року Загальної декларації прав людини. Це міжнародний акт, згідно якому кожна людина має рівні права на свободу і відповідає перед цим законом.

Міжнародний день захисту прав тварин

10 грудня відзначається Міжнародний день захисту прав тварин. Свято запроваджено Генеральною асамблеєю ООН у 1998 році. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня було ухвалено Загальну декларацію прав людини. І ця дата має наголосити, що тварини мають ті самі права, що й людина. Цього дня об'єднуються всі, хто захищає братів наших менших. Мета свята – привернути увагу до морально-етичних проблем, пов'язаних із тваринами.

Всесвітній день футболу

10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято започаткувала Генеральна асамблея ООН. Гра з м'ячем існувала у Китаї ще в III – II ст. до нашої ери. Важливо було потрапити до сітки, яку закріплювали на жердині з бамбука. Подібні розваги також існували у єгиптян і греків. Проте справжньою батьківщиною футболу вважається Англія. Існує навіть документальне підтвердження, яке датується 1170 роком. У ньому йдеться, що молодь збирається на полі для гри у м'яч.

Згодом футбол поширювався і став досить популярним серед представників робітничого класу. Під час гри люди не просто відпочивали, а й спілкувалися. Проте тоді матчі проходили не зовсім цивілізовано. Правила були нечіткими, на полі не було суддів, тому часто виникали сутички.

У XVIII столітті футбол стає популярним не лише серед робітників. У нього починають грати студенти вишів. Саме в Кембриджському університеті у 1848 році встановили перші правила. Цікаво, що деякі з них чинні і сьогодні. У 1863 році в Англії створюють першу Футбольну асоціацію.

Нобелівський день – церемонія вручення Нобелівської премії

10 грудня світ святкує День Нобеля. Цю дату приурочили до дня смерті Альфреда Нобеля, видатного хіміка, інженера, винахідника, письменника. Саме він винайшов динаміт і багато інших речей. Нобель залишив усю свою спадщину (31,5 мільйона шведських крон) на фінансування міжнародної премії за досягнення у фізиці, хімії, фізіології, медицині, світі, економіці та літературі.

Фестиваль Ескаляд

Фестиваль Ескаляд – гарне історичне свято, яке відбувається щороку у швейцарському місті Женева на початку зими. Він триває 3 дні – з п'ятниці до неділі – у найближчі від 11 грудня вихідні. Цей фестиваль присвячений перемозі городян над військом герцога Савойського та здобуття незалежності від Каролінгів у 1602 році.

 

Грудневий Фестиваль Ескаляд – це барвисте костюмоване середньовічне дійство, в якому бере участь усе місто. Впродовж цих днів містом ходять ряжені в старовинні костюми женевці, з барабанами та флейтами, а старовинні воїни влаштовують стрілянину з мушкетів і гармат.

Церковне свято

10 грудня – свято Знамення, присвячене іконі Пресвятої Богородиці. Це один із перших іконописних образів Діви Марії. Ікона знаходилася в Новгороді з XII ст., а назва "Знамення" за нею закріпилося після дива.

 

Також 10 грудня у православному календарі – День пам'яті святого Романа. Самітник усе життя прожив у сирійській пустелі, вживав лише хліб і воду. Вважалося, що його молитви можуть зцілити будь-яку хворобу. У народі святого Романа називають покровителем вагітних. Жінки моляться йому щоб завагітніти.

 

Іменини: Василь, Олексій, Андрій, Борис, Всеволод, Володимир, Микола, Іван, Дмитро, Федір, Сергій, Роман, Яків.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини