Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:08:36

Ханука 2021: історія свята та традиції

28.11.2021   08:55Агенцiя

Ханука – це іудейське свято світла, яке 2021 року почнуть відзначати ввечері 28 листопада. Святкування триватиме вісім днів, аж до вечора 6 грудня.

Історія свята Ханука

В основі свята лежать події, які трапилися у 175 році до нашої ери. Тоді територія сучасного Ізраїлю опинилася під владою сирійського царя Антіоха, який обмежив права євреїв.

Він оголосив Тору та дотримання іудейських традицій злочинами. Також цар перейменував Єрусалим на свою честь, а всі скарби з храмів конфіскував.

Іудейський народ не зміг стерпіти такої неповаги і підняв повстання. Попри те, що армія євреїв поступалася кількістю воїнів, озброєнням і підготовкою, за три роки їм вдалося витіснити військо Антіоха та звільнити розграбований ним Єрусалим.

Після перемоги євреї піднялися на Храмову гору, щоб очистити та освятити Єрусалимський Храм. Там вони знайшли лише один глечик масла для лампад, якого мало вистачити на день.

Але сталося диво, завдяки якому вогонь горів цілих вісім днів. За цей час євреї прибрали ідолів, освятили храм і заготовили нові запаси олії.

Традиції Хануки

В усі дні Хануки євреї запалюють свічки і ставлять їх у спеціальний свічник – ханукію. Кількість свічок залежить від дня свята: першого дня горить одна свічка, другого — дві, третього — три.

Щоразу нову свічку додають зліва направо, а запалюють від додаткового світильника – шамаша.  Ханукію ставлять на підвіконня. Вважається, що світло розганяє зло. В Хануку потрібно допомагати нужденним матеріально, щоб вони могли відзначити це свято.

Під час свята забороняється постити. Зазвичай євреї влаштовують пишні застілля з великою кількістю ласощів.

На столі часто можна побачити пончики із фруктами або шоколадом, які посипають цукровою пудрою, а також смажений хліб із часником.

Під час Хануки всі діти відпочивають, а дорослі продовжують працювати. Однак коли горять свічки, жінкам не можна виконувати жодної роботи – таким чином вони висловлюють вдячність Всевишньому за чудо Хануки.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини