Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:42:46

28 листопада - який день, свято та прикмети

28.11.2021   08:29Агенцiя

28 листопада в Україні відзначають День працівника системи фінансового моніторингу, у світі - День милосердя, а в Албанії та Панамі День незалежності. У православних – день пам'яті преподобного Паїсія Величковського, початок Різдвяного посту, а у католиків – перша неділя Адвенту.

День працівника системи фінансового моніторингу

День працівника системи фінансового моніторингу у календарі професійних свят України з'явився у 2020 році. Тепер його відзначатимуть щороку 28 листопада.

Державний департамент фінансового моніторингу України було створено у складі Міністерства фінансів у січні 2002 року для більш ефективного виконання рекомендацій ФАТФ – Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей. А вже 2004 року Державний департамент фінансового моніторингу України був прийнятий до складу групи "Егмонт" - об'єднання підрозділів фінансової розвідки країн світу, створеного для ефективної боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму на міжнародному рівні.

Згідно з указом президента Володимира Зеленського, День працівника системи фінансового моніторингу засновано для того, щоб підкреслити вагомий внесок цих професіоналів у затвердженні Україною статусу надійного партнера міжнародної громадськості у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

День милосердя

Всесвітній день співчуття, або Всесвітній день милосердя – World Compassion Day – свято дуже молоде. Його відзначають з 2012 року, а ініціатором його заснування став індійський журналіст та громадський діяч Прітіш Нанді.

Суть свята: просування способу життя, в основі якого лежить відмова від заподіяння шкоди та болю будь-якому прояву життя. Ідея прийшла з джайнізму, який є наріжним каменем індуїзму та йоги. Саме принцип ахімси є основою філософії Махатми Ганді. "Якщо ми не повернемося в ахімсу, ми не зможемо зробити світ кращим для майбутніх поколінь", – говорить Прітіш Нанді.

Ініціатори Всесвітнього дня милосердя закликають не стільки до зменшення зла у світі, скільки до зміни напряму дії людей - проти самого зла, а не проти людини, яка його творить. Досить складне філософське визначення насправді дуже легко формулюється двома християнськими заповідями: "Не убий" і "Люби ближнього твого, як самого себе".

Перша неділя Адвенту

Адвент - передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі обряди та звичаї. Адвент – час очікування Різдва Христового. Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що містить, зазвичай, 4 неділі, тобто 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів залежно від того, на який день тижня припадає Різдво.

Відомий дітям календар Адвенту народився нещодавно, наприкінці минулого століття. Його вигадала німкеня фрау Ланг для свого сина, щоб зробити очікування Різдва цікавішим. Найбільш звичною формою календаря Адвенту є коробочка з віконцями, що відкриваються, за кількістю днів Адвенту, що містить зроблені з шоколаду фігурки.

 

Різдвяний піст

Різдвяний піст називають ще Пилипівським або Пилипівками, оскільки його переддень припадає на день пам'яті апостола Пилипа, 27 листопада. У православ'ї його також називають Чотиридесятницею, оскільки піст, встановлений на честь Різдва Христового, триває 40 днів - до самого переддня світлого свята.

Піст суворий: у ці дні християни відмовляються від м'яса, яєць, молока та олії тваринного походження. А в понеділок, середу та п'ятницю забороняється вживати і олію. Риба дозволяється тільки у суботні та недільні дні, а також у великі свята. У період з 2 до 6 січня піст посилюється: їсти рибу не можна навіть у суботу та неділю.

Піст закінчується в ніч з 6 на 7 січня з першою зіркою - тієї самою, що вказала волхвам шлях до немовляти Ісуса.

 

Іменини: Григорій, Гурій, Дмитро, Микита, Микола, Паїсій, Петро, Пилип, Хома, Анатолій.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини