Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:27:04

19 листопада - який день, свято та прикмети

19.11.2021   07:46Агенцiя

19 листопада в Україні день працівників гідрометеорологічної служби та день скловиробника, у світі відзначають день чоловіків та день туалету, у православних – День пам'яті святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника.

День працівників гідрометеорологічної служби входить до офіційних професійних свят України. Він був заснований президентом України Леонідом Кучмою у березні 2003 року та відзначається щороку 19 листопада.

Метеорологічна служба України була заснована ще у 1921 році, а у 1929 році її об'єднали з гідрологічною службою до Гідрометеорологічного комітету. У 1940 році комітет був перейменований на Управління гідрометеорологічної служби СРСР.

У сучасній Україні головною метеорологічною організацією є гідрометеорологічний центр Держслужби з надзвичайних ситуацій України. Наразі чисельність працівників гідрометеорологічної служби України становить понад п'ять тисяч осіб.

День скловиробника в Україні відзначається щорічно 19 листопада. З'явився в українському офіційному календарі професійних свят у 2003 році.

Підставою для вибору 19 листопада днем професійного свята скловиробників стало те, що 19 листопада 1711 народився російський вчений-природознавець Михайло Ломоносов. Він був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, порцеляни, розробив технологію та рецептуру кольорового скла, яке використав для створення мозаїчних картин.

Більшість скловиробників України об'єднує заснована у 1997 році асоціація підприємств скляної промисловості "Скло України". До неї входять як місцеві, так і іноземні виробники листового та художнього скла, посуду та склотари, а також постачальники сировини, обладнання та послуг для виробництва скла. Члени асоціації виробляють понад 80% склопродукції у країні.

Щорічно 19 листопада у світі відзначається Міжнародний чоловічий день (International Men's Day, IMD), з метою наголосити на позитивній ролі чоловіків у сім'ї та суспільстві.

Ініціатором сьогоднішнього Міжнародного чоловічого дня став доктор Джероме Тілуксінгх із університету Вест-Індії. Він запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві. На сьогодні це свято відзначають у більш ніж 50 країнах світу: Австралії, Австрії, Великій Британії, Угорщині, Гані, Ізраїлі, Індії, Ірландії, Італії, Канаді, Китаї, Норвегії, Пакистані, Росії, США, Сінгапурі, Тринідад та Тобаго, ПАР, Ямайці та інших.

Метою Міжнародного чоловічого дня є привернення уваги до гендерної дискримінації чоловіків при визначенні важливості їхньої ролі в сім'ї і вихованні дітей. Також організатори свята наголошують на збереженні здоров'я хлопчиків і чоловіків, на їхньому соціальному, емоційному, фізичному та духовному благополуччі.

19 листопада був проголошений Всесвітнім днем туалету у 2001 році під час міжнародної конференції у Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було обрано невипадково: Сінгапур відомий бездоганною чистотою туалетів.

У православній церкві 19 листопада вшановується пам'ять Павла Сповідника, єпископа Малої Азії. За життя йому довелося зіткнутися з численними протестами та нападами, оскільки в цей період проводилася активна діяльність, спрямована проти християнських святинь та прихильників цієї віри. Сам Павло разом зі святим Феофілактом був також схильний до гонінь і переслідувань, внаслідок чого був убитий.

Прикмети:

  • Беззоряна ніч обіцяє швидкий снігопад.
  • Якщо в небі кружляють зграї птахів, то скоро випаде сніг.
  • Безвітряна погода - до швидкого похолодання. 
  • Гуси купаються в річці або озері – до потепління.

Місячне затемнення:

Часткове місячне затемнення відбудеться у п'ятницю, 19 листопада 2021 року. Це буде найдовше часткове місячне затемнення з 1440 року і найдовше до 2669 року.

Іменини:

Василь, Арсеній, Анатолій, Герман, Гаврило, Віктор, Микита, Лука, Костянтин, Павло, Микола, Клавдія, Єфросинія, Олександра, Ніна, Матрона, Серафима.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.