Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:59:31

9 листопада - який день, свято та прикмети

09.11.2021   08:10Агенцiя

9 листопада – в Україні відзначають день української писемності та мови, а також всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

У православних - День пам'яті преподобного Нестора Літописця. Католицька церква вшановує пам'ять святої Єлизавети, а буддисти святкують Лхабаб Дуйсен — сходження Будди з неба Тушита на Землю.

У світі відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, Міжнародний день антиядерних акцій, Всесвітній день лізингу,

9 листопада, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. З 2014 року, згідно з Указом Президента України від 30 грудня 2013 року, цей День відзначають 9 листопада, спільно з Днем української писемності та мови.

Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність і первозданну чистоту.

День української писемності та мови встановлений Указом Президента України від 6 листопада 1997 року і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і розпочинається письмова українська мова.

У православній церкві 9 листопада вшановується пам'ять Нестора Літописця, ченця Києво-Печерської Лаври, перу якого належить "Повість временних літ", в якій Нестор докладно описав життя і діяння перших князів.

Вчені стверджують, що саме Нестор Літописець був сучасником апостолів та багатьох святих, відомих у християнській церкві.

Прикмети:
    вранці на деревах іній - до морозів;
    вранці стелиться туман - до відлиги.

Іменини у Андрія, Миколи, Івана, Степана, Сергія та Максима.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.