Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:50:28

Осіння читанка: 12 книжок сучасної української прози

07.11.2021   16:20Агенцiя

Читати авторів, які пишуть в ту ж мить — це як ставати їх спільником у творчості. Молодих і натхненних авторів в Україні насправді багато.

Варто лиш трохи пошукати, десь почитати чи послухати про літературні премії — і відкриєте нову книжкову любов.

Плюси такої любові: автора можна зустріти йдучи десь по бруківці у Львові чи в затишному кафе Києва.

А події пережити реально.

Все ж сумніваєтеся і не знаєте, з чого почати? Обирайте книгу за описом з нашої добірки!

Почнемо її з новинок:

“Тадуш”, Артем Поспєлов, 2021

Історія хлопчика Зоїка і багато в чому самого автора. Коли в його родині помер Дід, усе пішло шкереберть. Життя змінилося, родина розпалась, а хлопчик почав забувати. Однак, відчуття, що саме він винен тому, що сталось, не полишило хлопця. Тільки одна людина, друг Малюк, пам’ятає всі події. Зоїк з допомогою друга хоче усе виправити та дізнатися, чи справді любов означає довге та щасливе життя?

“Хто ти такий?”, Артем Чех, 2021

 

Питання, на яке можна шукати відповідь усе життя. Воно звучить на початку і вкінці книги, от тільки головний герой Тимофій між цими двома подіями змінився та став дорослим. Коли хлопчику було 13, єдиний, кому не було все одно на хлопчика, був Фелікс — непростий чоловік років сорока, якого комісували після контузії в Афганістані. Чоловік розумний, цікавий, любить класичну музику, але водночас постійно агресивний, п’яний і не здатний контролювати себе.

Книга має на меті показати, що наслідки воєн залишаться з різними поколіннями надовго. Не стати таким як Фелікс. Схоже, цього найбільше хоче Тимофій в дорослому житті.

“Хто завгодно, тільки не я”, Галина Крук, 2021

Ні, ні, це не про мене, це про всіх інших. Переконувати себе можна довго, але від правди не втекти. З цією книгою можна спробувати прийняти цю думку та всі свої почуття. Адже рядки про карантин, переживання, тривоги й радощі, втрати любих серцю людей знайомі кожному із нас.

“12 унцій любові”, Сергій Демчук, 2021

 

Тимко — звичайний хлопчина, юність якого минула в провінційному містечку 90-их, а молодість почалася із переїзду до Києва в нульових. Перше кохання, літні табори, захоплення спортом — усе це було частинами дорослішання цілого покоління. Врешті хлопець розкриє свої почуття та порине у творчість.

“Радіо. Ніч”, Юрій Андрухович, 2021

Чергова революція закінчилася поразкою. Чергового Йосипа (цього разу Ротського) спіткала доля багатьох попередніх Йосипів: втеча, переслідування спецслужб, таємниче життя. В одному місці, на Гринвічі, він лишається та починає вести прямі ефіри на радіостанції. Твір водночас гостросюжетний і ліричний, поєднує зовсім різні речі, як авантюризм з фентезі, та різні часові лінії.

“Солодке життя”, Роман Малиновський, 2021

Готові вирушити у подорож вслід за 13 героями оповідань? На вас чекають драматичні переживання, емоції від люті до любові, літаки та потяги, великі міста й неосяжні континенти… Людську природу важко осягнути. Але спробуйте разом з героями, які поведуть вас крізь лабіринти життя.

 

“Доця”, Тамара Горіха-Зерня, 2019

Весна-літо 14-го року. Донецьк. Героїня саме тут втратила родину, дім, роботу.. Загалом, все, що її тримало. Водночас знайшла новий сенс і почала переродження. Книга про безмежну любов, магію та відвагу.

“Бо так є”, Тарас Прохасько, 2010

Тексти, які мають нагадати нам про те, яке життя різноманітне, як нескінченно тягнуться години, дні та життя. Сам автор описав збірку своїх різних творів як витвір флористики: не треба знати все про внутрішню будову, шукати концепції чи вищий задум. Бо так і є. Інших пояснень не потрібно.

“Коханці юстиції”, Юрій Андрухович, 2017

У Львові 1641 року сталося дуже багато жахливих й чудових подій, серед яких і спалення Альберта Вироземського. Ця та інші реальні події ввійшли до книги. Відбуваються страшні речі, які демонструють всю гнилість людей та коханців примхливої Юстиції. Зради, зґвалтування, пограбування, вбивства й інша аморальщина дозволяють читачу уявити всі темні куточки людської душі, які тільки можливі. Роман строкатий, мозаїчний та захопливий.

“Земля загублених, або маленькі страшні казки”, Катерина Калитко, 2017

Інакші люди не мали, куди піти та де відчути себе вдома. Так і з’явилася Земля Загублених, яка живе в паралельній реальності нашої Землі. Коли нова людина відчуває себе відкинутою й непотрібною, Земля Загублених розростається й приймає, дає укриття й надійність. Такі різні інакші люди усі схожі, наче родичі. Познайомитеся з ними?

“Ворошиловград”, Сергій Жадан, 2010

Герман, Коча і Травмований опиняються на одній заправці десь в степу Донбасу. Весь час від появи Германа і до кінця події та пригоди навколо старої заправки накопичуються, розростаються і перетворюються в шалену круговерть. Вибратися звідти герої вже не можуть. Гера переживатиме любов, ностальгію з дитинства, буде боротися з бандитами й захищати власну землю в степу.

“Я бачу, вас цікавить пітьма”, Ілларіон Павлюк, 2020

Пітьма є в навіть найсвітлішій та добрій душі. Може, схована далеко-далеко, може, не видима для навколишніх, але рано чи пізно все одно виходить на поверхню. Це книга про людську байдужість і темряву, про те, як стати чесним з собою і ту ціну, яку рано чи пізно доводиться платити за спокій. Андрій, кримінальний психолог, їде у старе село Буськів Сад, щоб знайти дівчинку. В селищі усе йде по колу, і, схоже, немає жодної радості. Маніяк постає як Звір, але й на його вбивства уже всім начхати.

Читання книг просто необхідне для розвитку, нових відкриттів та кращого дослідження самого себе. Сучасні автори передають ті речі, цінності й виклики, з якими ми стикаємося просто зараз. Читайте нові книги й отримуйте новий погляд на життя довкола.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини