Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:55:04

2 листопада - свята, прикмети та іменинники

02.11.2021   08:11Агенцiя

2 листопада – Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, кубок Мельбурна в Австралії, у католиків – День усіх покійних вірних, день працівників культури Киргизстану, а в православному календарі пам'ять святого Артемія Антіохійського.

календар

календар

У світі, 2 листопада, відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дату засновали у 2013 році резолюцією Генасамблеї з метою привернути увагу світової спільноти до тривожної ситуації, яка обмежує можливості журналістів виконувати свою роботу та підриває право суспільства на отримання достовірної інформації.

Дата була обрана на згадку про двох французьких журналістів, які за завданням редакції висвітлювали перебіг збройного конфлікту в Малі – Гіслен Дюпон і Клод Верлон. Їх викрали і вбили бойовики 2 листопада 2013 року.

Кубок Мельбурна
називають "скачки, які зупиняють націю". Вперше був проведений у листопаді 1861 року. Тоді у змаганнях взяли участь 17 коней. Призовий фонд - 170 фунтів стерлінгів і золотий годинник. Сьогодні Кубок Мельбурна — найбільш престижний двомильний гандикап у світі та найдорожчий кубок в Австралії із призовим фондом у 8 млн. австралійських доларів. Лише на ставках (а ставку цього дня робить майже кожен австралієць) заробляють кілька мільйонів доларів.
День Кубка Мельбурна – найбільш знаменитий вівторок Австралії. Неважливо, чим австралійці займаються — о 3.20 дня (за східно-австралійським часом) першого вівторка листопада люди повсюдно зупиняються, щоб послухати сигнал початку стрибків або подивитися їх по телевізору.

Традиційно, 2 листопада, за Днем усіх святих, католицька церква відзначає День поминання усіх покійних вірних. На відміну від Дня всіх святих, це насамперед поминання померлих рідних і близьких. Тому його ще називають День усіх душ.

Католицька релігія вважає дотримання обрядів поминання важливим обов'язком усіх вірян. День поминання померлих ґрунтується на догматі католицизму про чистилище. Люди повинні пам'ятати тих, хто пішов із життя, але перебуває в чистилищі і зобов'язаний очиститись від гріхів. Скоротити термін очищення допоможуть добрі справи і молитви, покаяння тих, хто живе і пам'ятає про покійних.

У православній церкві 2 листопада вшановується пам'ять святого Артемія Антіохійського, який жив у IV столітті і відомий як християнський святий. 1073 року частка мощей мученика Артемія потрапила до Києво-Печерської лаври, де знаходиться там і донині. Артемію часто молилися про позбавлення випадкової загибелі, вважали його покровителем хворих і немічних, отаманів і воєначальників.

Прикмети:

Сніг випав на суху землю - незабаром встановиться тепла погода;
Модрина скинула голки – дуже скоро випаде сніг і лежатиме до весни;
На деревах іній – рік буде неврожайним;

Іменини: Олександр, Артемій, Герасим, Герман, Іван, Ірина, Зосим, Леонід, Матрона, Михайло, Микола, Павло, Петро.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини