Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:52:51

26 жовтня - який день, свято та прикмети

26.10.2021   08:05Агенцiя

26 жовтня в світі святкують День приємних несподіванок, в Австрії - день республіки, в Азербайджані - свято граната, православна церква вшановує день Іверської ікони Пресвятої Богородиці.

календар

календар

Щире і веселе свято - День приємних несподіванок - відзначають 26 жовтня.

Невідомо, хто і коли став ініціатором його проведення, але очевидно - це позитивно налаштована і відкрита світові людина. Щороку у Дня з'являється все більше прихильників, тому сьогодні він набуває все більш широкого характеру святкування.

Традиції Дня, природно, випливають із самої назви свята - цього дня заведено робити різні "приємності" іншим людям, до того ж без особливого приводу і навіть малознайомим. А радість від несподіваного подарунка або уваги - грає чималу роль у житті кожного з нас.

У православній церкві 26 жовтня особливо шанують Іверську ікону Пресвятої Богородиці, яка також відома як Привратниця або Вратарниця. Вона вважається чудотворною і, згідно з переказами, була написана євангелістом на ім'я Лука. Сьогодні ікона зберігається на території Іверського монастиря в Греції на священній горі Афон.

Існує така легенда про набуття ікони. В 9 столітті одна мешканка Нікеї, бажаючи врятувати лик Богородиці від іконоборців, опустила ікону в море, де вона зберігалася протягом двох століть. В 11 столітті ченці Іверського монастиря побачили посеред водної гладі зображення Божої Матері, яка підтримується вогненним стовпом. Преподобний Гавриїл Святогорець за вказівкою Діви Марії пройшов водою до ікони і переніс її до монастиря. Однак вранці лик виявили над воротами обителі. Так повторювалося кілька разів, поки, зрештою, ікону не залишили на тому місці, яке вона для себе обрала.

Іверській іконі Божої Матері молилися про позбавлення від різних побутових проблем, про розраду в біді. Також у молитвах просили захисту від пожежі і щодо примноження родючості землі.

Прикмети:

Сонце сходить з-за хмар - до зміни погоди.

Хмари червоного кольору - до дощу.

Хмари з півдня йдуть - до поривчастого вітру.

Іменини: Веніамін, Інокентій, Короп, Микита, Трохим.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини