Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 03:08:32

16 жовтня - який день, свято та прикмети

16.10.2021   08:30Агенцiя

16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба, Всесвітній день продовольства, Всесвітній день анестезії і День Шефа.

Також сьогодні День нетворкінгу і день алерголога. В цей день у Лондоні вперше опубліковано відомий роман "Джейн Ейр", а Іоанн Павло II став Папою Римським. Також 16 жовтня народилися британський поет і прозаїк Оскар Вайльд і зірка культового фільму "Втеча з Шоушенка" Тім Роббінс.

Щороку 16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба. Він був заснований у 2006 році за ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу і сільськогосподарську організацію ООН, яка опікувалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До цієї ж події приурочено і ще одне свято - Всесвітній день продовольства.

Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води і випікалися на розпеченому камінні. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Вже тоді хліб шанували і асоціювали з сонцем (у ранній писемності навіть позначали з ним одним символом - колом із крапкою у центрі).

Всесвітній день продовольства також відзначають 16 жовтня. Його головна мета - підвищення рівня обізнаності населення щодо продовольчої проблеми в світі. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO), 821 млн. людей у світі досі страждають від голоду, незважаючи на те, що виробляється достатньо продовольства, щоб прогодувати всіх. Водночас 1,9 млрд людей мають надлишкову вагу, з них 672 млн страждають від ожиріння. У цей день проводяться різні благодійні акції, які мають велике значення для полегшення тяжкого становища країн "третього світу".

Також цього дня в низці країн відзначається День Шефа або Національний день Боса. Це професійне свято керівників колективів усіх рівнів. У 1958 році Патриція Хароскі, яка працювала секретарем в американській компанії State Farm Insurance Company, запропонувала заснувати нове свято, присвячений вшануванню улюбленого керівника. У 1962 році це свято було офіційно затверджено губернатором штату Іллінойс Отто Карнером. Традицію святкування Дня Боса підтримали й інші країни, свято поширилося в усьому світі. Сьогодні День відзначають у США, Канаді, Європі, Австралії і Південній Африці.

У 1847 році в Лондоні вперше опублікований роман англійської письменниці Шарлотти Бронте "Джейн Ейр". Твір розповідає про долю освіченої дівчини, сироти, яка повинна сама пробивати собі дорогу в житті. Роман глибоко психологічний: почуття героїв, їхні страждання, свідомість безвихідного протиріччя між власними пристрастями, душевна самотність. "Джейн Ейр" займає десяте місце в списку 200 кращих книг за версією BBC.

Прикмети

    низькі темні хмари - скоро похолодає, піде сніг;
    галки збираються зграями - до ясної погоди;
    горобці перелітають зграйками з місця на місце - до негоди.

Іменини: Денис, Іван, Марія, Павло, Петро

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.