Смачні рецепти вихідного дня
Перекладанець з горіхами і маком
Перекладанець з горіхами і маком
Цей рецепт перекладанця – з книжки Дарії Цвек “Солодке печиво”. Перекладанець на святковому столі дуже добре може замінити або й доповнити кремові пляцки, які так чи інакше переважно присутні на наших святкових столах. Особливо ця випічка підходить для тих, хто не любить або не хоче їсти солодке з різними жирними кремами (я маю таких знайомих).
Це традиційна українська випічка, яку неодмінно має спробувати кожен любитель поласувати солодким. Зрештою, зайве щось говорити – краще один раз спробувати. Отже, для любителів усіляких горіхових та макових начинок, публікую цей неповторно смачний рецепт перекладанця.
Інгредієнти
Тісто:
1 кг борошна
1 скл. сметани або кефіру
100 г дріжджів
200 г цукру
1 скл. топленого вершкового масла або маргарину
10 жовтків
1/2 ч.л. солі
цедра з половини лимона або ванілін
Горіхова начинка:
200 г мелених горіхів
150 г цукру
1 білок
1/2 скл. настою кави
ванілін
Макова начинка:
300 г маку
150 г цукру
2 білки
2 ст.л. манної крупи
цедра з половини лимона
500 г варення без сиропу
Приготування
Дріжджі розведіть у 2 ст.л. теплого молока з 1 ст.л. цукру і дайте їм побродити. Влийте розчину в посуд з борошном, додайте сметану або кефір, розтерті з цукром жовтки, теплий жир, сіль, цедру або ванілін і замішуйте, доки не з’являться пухирці. Накрийте і поставте в тепле місце, щоб тісто підійшло.
Тоді викладіть його на посипану борошном дошку, перемісіть, поділіть на чотири частини і розкачайте коржі так, щоб два з них – нижній і верхній були товщі.
Перший корж покладіть на лист, застелений пергаментом для випічки, і поколіть виделкою. Накладіть варення і покрийте другим коржем, поколіть його і покладіть начинку з маку, покрийте третім коржем, поколіть і змастіть горіховою начинкою. Усе разом накрийте четвертим коржем, який теж поколіть.
Накрийте перекладанець і поставте, щоб тісто підійшло. Тоді помастіть його білком і печіть у гарячій духовці при температурі близько 200 градусів протягом 45-50 хв. (може і трохи більше, залежить від духовки). Якщо перекладанець засильно припікається, прикрийте зверху вологим папером. Спечений перекладанець холодним обережно зніміть з листа.
Щоб перекладанець був гарнішим, його можна перевернути, а зверху покрити білковою помадкою, яку можна приготувати наступним чином: 200 г цукру залийте гарячою водою (1/2 скл.), додайте 1 ч.л. оцту, накрийте і варіть. Коли крапля сиропу, спадаючи з ложки, потягне за собою “нитку”, зніміть з плити, додайте 1 ч.л. вершкового масла і розітріть ложкою до білості. Тоді додайте кілька крапель ромової або лимонної есенції і змастіть перекладанець. Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02
О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.
Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27
Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.
Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18
"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.
В Чернігові вибухи 09:32
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.